tsanyi | 531 | 2012. július 1. 21:13 | Válasz erre: 530 |
Gondolod tetszik nekik a horribilis adósság?...hát lehet, hogy kalandnak fogják fel...:)))
|
qqriq64 | 530 | 2012. július 1. 21:12 | Válasz erre: 528 |
Má az örökségre ácsingóznak ez tisztán látszik:)))))))))
|
tsanyi | 529 | 2012. július 1. 20:23 |
Ez de jó, a magyar meccseket is feldobhatnák valahogy:)): http://sportgeza.hu/futball/mindenidok/2012/07/01/elvette_a_labdat_es_kapura_rugott_a_biro/
|
tsanyi | 528 | 2012. július 1. 19:39 | Válasz erre: 527 |
És említettem(na jó ordítottam) a kölyköknek, hogy ha életben aklarnak tartani hozzák hektószám a sert!......öööö, le sem sz@rtak, akkor most mi van?...
|
tsanyi | 526 | 2012. július 1. 18:27 | Válasz erre: 525 |
Amit töröltem belõle az a napi 1L-es ajánlás....illetve átírtam óránkéntire..:))
|
tsanyi | 525 | 2012. július 1. 13:31 | Válasz erre: 524 |
Már ki is nyomtattam több példányban és kifüggesztettem a hûtõajtóra, konyhába és a nappaliba a tv fölé...:))
|
qqriq64 | 524 | 2012. július 1. 11:04 |
Nem is tudtam hogy ilyen kurva egészségesen élek. http://egeszseg.msn.mainap.hu/ferfiaknak/igy-hat-szervezetunkre-a-sor-17534/ |
CJKrisz | 523 | 2012. június 22. 07:33 | Válasz erre: 522 |
Egy ideje úgy áll a helyzet, hogy az ESA-nak több pénze van ilyen jellegû projektekre, mint az amerikaiaknak. Persze könnyebb helyzetben is van, hiszen míg a NASA költségvetése kimerül az amerikai kormány által adott pénzbõl, addig az ESA közel 20 ország együttmûködését élvezi, nem beszélve a kb. egy tucat külsõs támogatóról. Ez utóbbiak közé tartozik kis hazánk is és ezért volt fontos a MASAT-1 sikere, ugyanis a kis mûholddal valószínûleg belépõt nyertünk az ESA-ba, vagy legalábbis épp csak a küszöb kinti oldalán állunk.
|
qqriq64 | 522 | 2012. június 21. 20:30 | Válasz erre: 521 |
Ok éntõlem nevezhetik kisnyúlnak is csak furcsállottam. |
CJKrisz | 521 | 2012. június 21. 20:22 | Válasz erre: 520 |
Mert az ESA (Európai Ûrügynökség) pénzébõl épül, a NASA-nak semmi köze hozzá. Európának nagyon rossz ilyen szempontból a "klímája". Sok a fényszennyezõ nagyváros, sok a szmog, nincs kellõen magas fennsík, és gyakorta felhõs az ég. Chile az ideális hely a csillagászok számára, ezért is telepítenek oda egy szakajtó ilyen mûszert. Esõ alig esik, nagyváros legközelebb 500 km-re, nincs füst, nincs szmog, nincs felhõ. És alaphangon is 3000 méter felett járunk.
|
qqriq64 | 520 | 2012. június 21. 19:21 | Válasz erre: 517 |
Köszi de akkor miért Nagy Európai teleszkóp ha Chilében lesz felállítva?
|
CJKrisz | 519 | 2012. június 21. 16:57 | Válasz erre: 518 |
De van. Nála van az én segédtükröm is. Nagyon jól dolgozik a fickó, bár nem sieti el. Az én cuccom már másfél hónapja nála van. :)))) Unioptik Bt. A fazon neve Almási Csaba. Budapest, 1173 Vasút sor 44. Tel.: 30 222 4412 Van honlapjuk is, bár nagyon kezdetleges: http://www.unioptik.t-online.hu/hun/index.html Ellenben ez nem tükrözi a munka minõségét. Tényleg profi a cég, nagyon komoly cuccaik vannak, idehaza pl. õk az egyetlen cég, akik háromtagú apokromatikus lencséket is gyártanak. |
lendvai | 518 | 2012. június 21. 15:58 | Válasz erre: 517 |
De jó, hogy itt vagy, hadd kérdezzem meg: nincs profi optikus ismeretséged? Van egy gépünk, amin valami ragasztott prizma van és az most beadta a kulcsot. Újra kéne ragasztani, meg gondolom meg is csiszolni, mert a beszerzése erõsen kétséges.
|
CJKrisz | 517 | 2012. június 21. 13:23 | Válasz erre: 516 |
Az bizony egy kurta nagy gukker lesz! :) Fõleg, ha tényleg elkészül valamikor. Óriási mérnöki kihívás egy akkora monstrumot megépíteni, illetve nanométeres pontossággal mozgatni. A napokban olvastam, hogy még csak most fogadták el a végleges építési helyszínt valahol Chilében. Az biztos, hogy nagyon sokat várnak tõle a kutatók, hiszen közel 40 méteres átmérõjével majdnem 16-szor több fényt képes összegyûjteni, mint a jelenleg legnagyobb Keck. Vélhetõen az elsõ olyan mûszer lesz, amely közvetlenül, optikai tartományban lefényképez egy exobolygót. Sokkal pontosabb méréseket lehet végrehajtani majd vele, mint bármelyik mai mûszerrel. Pedig már ma is elképesztõ szinten tartunk, ha megnézzük a Kepler ûrtávcsõ mérési pontosságát: 500 fényév (4750 billió km) távolságból képes kimutatni, ha az általa figyelt csillag egy perc alatt 150 métert(!) elmozdul az elõzõ pozíciójához képest. A nagyközönség felé is érdekes lehet, hiszen optikai tartományban is használják majd, és hasonlóan látványos, sõt, látványosabb képeket készít majd, mint a Hubble. Én speciel nagyobb kíváncsisággal várom a Hubble utódját a James Webb Space Telescope-ot. Az optikai hullámhosszakon nem készít majd látványos felvételeket, viszont infravörös és röntgen tartományban igen. Ezeken a tartományokon sokkal "messzebbre" látni, szakmai és kutatási szempontból sokkal fontosabb, mint az optikai. |
CJKrisz | 515 | 2012. június 20. 16:43 |
Nézzünk "tûzijátékot" természetanyánk módra! :) http://index.hu/tudomany/2012/06/20/harom_ev_sarki_feny_egy_videon/ |
qqriq64 | 514 | 2012. június 17. 19:58 | Válasz erre: 512 |
Na most az egy másik hosszú értekezésembe férne bele ha a tanárokat kéne jellemeznem ott és itt. Mindenesetre egy minden eszközétõl megfosztott politikai kurzusok kénye-kedvének kitett mélységesen alulfizetett napi gondokkal küzdõ magyar tanártól nem lehet elvárni azt a teljesítményt mint angol kollégájától.
|
tsanyi | 513 | 2012. június 17. 19:43 | Válasz erre: 512 |
A szereplõket mindenki védené, de épp most hallottam, hogy valójában mi ez az un. életpálya modell.....kíváncsi vagyok mikor fakad ki egy tanár errõl....a tanterv pedig.....
|
Tiger | 512 | 2012. június 17. 19:34 | Válasz erre: 509 |
Megtisztelõ az érdeklõdésed,valóban lenne mit mondanom,de most megrémiszt az a néhány fórumban eluralkodott hangnem,amely inkább hallgatásra késztet,mintsem túlzott aktivitásra:-(Ennek nincs sok köze az oktatási rendszerhez,inkább csak az én hangulatomhoz:-(Nem az oktatási rendszerünket védeném,hanem a benne szereplõket(pedagógusokat,diákokat)és vannak személyes tapasztalataim a világból is:-)
|
tsanyi | 511 | 2012. június 17. 19:19 | Válasz erre: 509 |
Gondolod mellette érvelne?...azon meglepõdnék.....
|
qqriq64 | 510 | 2012. június 17. 19:01 | Válasz erre: 508 |
Sandokan testvérnek összesen nem volt annyi önálló gondolata mint ennek az írásnak a fele.
|
qqriq64 | 509 | 2012. június 17. 18:59 |
Tiger. Azért kiváncsi vagyok a védöbeszédedre a magyar oktatási rendszer mellett. |
CJKrisz | 508 | 2012. június 17. 16:23 | Válasz erre: 507 |
Hûûû, azt hittem visszatért Sandokan testvér és õ rittyentette ide a fél Bibliát :)))))
|
qqriq64 | 507 | 2012. június 17. 15:45 |
Na akkor beszéljük meg ezt a ki a hülye meg midenkihülyerajtunkkívûl kérdést. Régóta tapasztalom hogy a magyarok fenenagy büszkeségben leledzenek állítólagos mûveltségük és egetverõ lexikális tudásuk okán. Honnan ered ez nem tudom de tény hogy sokszor felröppennek uborkaszezonban más országok, elsõsorban angolszász országok lakóiról hírek melyek elképesztõ butaságukat pellengérezik ki. Akár igaz akár nem jókat lehet rajtuk röhögni. Azért néhány vonatkozását a dolognak félmagasan kiemelném. Ha Amerikát vesszük alapul és hasonlítjuk össze Magyarországgal akkor egy 300milliós országot állítunk szembe egy 10millióssal nem utolsó sorban pedig az az ország bulvár hazája ami mindenre lecsap mint gyöngytyúk a takonyra. Valószínûsítem hogy Kínában is arányaiban ugyanannyi a hülye de az ottani sajtó, hát enyhén fogalmazva sem szabadsajtó. Mi jókat mulatunk rajtuk miközben azért emlékeim szerint mintha lett volna valami gyûjtés egy sorozatszínésznõ szemmûtétjére meg valami filmbéli rabszolgalány felszabadítására meg sajtóban megjelent hírek szerint Jézus magyar volt és a magyarok a Szíriuszról származnak mert hétszer csavarodik a DNS-ük. Ezek csak a közismertebb kiragadott példák amik mutatják hogy hülyeségbõl Magyarországon is be vannak tárazva. De most ne errõl beszéljünk hanem a vélt mûveltségrõl. Mi az a mûveltség? Mitõl számít valaki mûveltnek és mi a mérõszáma? Ha tudja valaki Sri Lanka fõvárosát az már mûvelt vagy tudni kell hozzá neki hogy hány méter magas a Mount Everest? Ha mindezt tudja akkor miért is jó neki? Attól õ jobb ember? Értékesebb? Ha nem tudja akkor büdösbunkó? Mire mentek, mennek a magyarok az állítólagos mûveltségükkel? Boldogabbak? Gazdagabbak? Jószívûbbek? Jobb emberek? Elõfordulhat hogy egy egyszerû parasztember a maga mûveletlenségében értékesebb és tiszteletreméltóbb ember mint egy egyetemi tanár. A tájékozottság a mûveltség az egy kellemes állapot mert jó dolog sok mindent tudni a baj ott kezdõdik ha ez együtt jár más emberek vagy más nemzetek ledegradálásával. Az irtózatos nagy mûveltségüket miért nem az ország javára fordítják? A legendássá lett széthúzás a megosztottság nem mond ellent ennek a magas mûveltségnek? A közelmúltban a fiam iskolába menet elesett az iskolaudvaron és arconcsapta a beton. Csúnyán összetörte magát. Az anyja egybõl vitte haza de a buszon a gyerek rosszul lett. Azonnal leszálltak és a feleségem telefonált a nõvérének hogy menjen értük. Leültek a buszmegállóba megvárni. Öt percen belül három angol állt meg autóval és ajánlotta fel hogy elviszi õket orvoshoz vagy haza. Azok a büdösbunkó mûveletlen angolok. Akik azt sem tudják hogy a föld lapos. De a másik emberre odafigyelnek. Mióta itt élek azóta folyamatosan szembesülök vele hogy milyen elképesztõ tévhitek ivódtak bele az otthoni emberekbe és milyen mélyen. Az egyik legnagyobb és legmélyebben gyökerezõ tévhit az angol iskolarendszerrel kapcsolatos. Hasonlítsuk össze akkor a magyarral. A magyar (porosz) iskolarendszer a folyamatos tanulásra a lexikális tudásra helyezi a hangsúlyt és minden gyerekre ráhúz egy sablont, majd ami az alól kilóg azt lenyesegeti. Ezt tartjuk etalonnak és tõle származtatjuk a magyarok mûveltségi fölényét miközben elfelejtjük hogy amit tudunk azt az iskolától függetlenül önszorgalomból szedtük össze. Az iskolát elvégezve a fiatalok legnagyobb része elfelejti amit ott tanult. Bevallom hogy vagyok olyan mûveletlen bunkó hogy nem tudok megoldani egy egyismeretlenes egyenletet sem. Ennyi sem maradt meg abból a híres okításból. Ezt az iskolarendszert korszerûsítés álnéven próbálják toldozgatni foltozgatni aminek mára meg is lett az eredménye, nevezetesen hogy már írni olvasni sem tanítják meg a nebulókat. Az oktatás abszolút tekintélyelven zajlik akinek önálló gondolata van azt gondosan kigyomlálják. Egyetlen epizódot ragadnék ki az emlékeim közül tanuló koromból. A konkvisztádorokról tanultunk és arról volt szó hogy leigázták a dél amerikai indiánokat de elvitték oda a civilizációt. Na ekkor jelentkeztem és megkérdeztem a tanárnõt hogy ugyan mitõl volt civilizált abban a korban az európai ember és mitõl volt vadember az inka? Feláldoztak néhány embert isteneikhez fohászkodva ami szörnyû és barbár tett. Európában a vallás nevében meg meggyilkoltak néhány milliót. Szörnyû kínok között megkínoztak és máglyára küldtek sokezret. A maja az azték az inka papok akiknek fejlett csillagászati ismereteik voltak vajon milyen véleménnyel lettek volna a civilizált kereszténységrõl akik Galileit tanai visszavonására kötelezték? Na szóval ezt elmondtam és mi lett a következménye? Megalázó kioktatás után leültettek és kaptam egy egyest az óra megzavarásáért. Ez ’77-ben történt és azóta sem változott semmi. Mert ami nem fér a sablon alá azt könyörtelenül levágják. Nézzük akkor azt a végtelenül lenézett angolszász iskolarendszert. Elsõ különbség mindjárt az hogy bár annak is volt egy sötét korszaka szigorú testi fenyítéssel tekintélyelvû oktatással de míg Magyarországon az oktatás rendszere maradt a régi csak annyi változott hogy most már a diák vagy a diák szülei verik a tanárt, itt átreformálták a rendszert és egy dicséreten és pozitív inspiráción alapuló rendszert alakítottak ki. Osztályzat nincs katedra nincs tanári asztal nincs a nyelvbõl következõen tegezés magázás sincs. Annyira közvetlen a tanár-diák viszony hogy a tanulók csak ha írni kell akkor ülnek asztaloknál egyébként a tanár leül egy alacsony székre és a gyerekek körben, a szõnyegen ülve hallgatják. Mert így közvetlenebb a tanár-diák viszony. Az egész rendszer arra épül hogy az alapismereteket az írást olvasást számolást megtanítsák és mindenkit az õt érdeklõ témakör felé orientáljanak. Akit a zene érdekel azt nem fogják kényszeríteni hogy földrajzba belemélyedjen akit a történelem érdekel azzal nem akarják megtaníttatni a háromismeretlenes egyenleteket. Azt majd megtanítják annak akit a matematika érdekel. A legapróbb sikerért is dicséret jár. Ha valakinek önálló gondolata van az a legjobban díjazott dolog. A lemaradókkal minden órán tanárasszisztensek foglalkoznak hogy lépést tudjanak tartani a többiekkel. A feladatok az életbõl vett példákon alapulnak. Van olyan számtanfeladat hogy például 7font 23penny-t hányféleképpen lehet pénzérmékkel kifizetni. Lehet hogy ez hasznosabb feladat az életre való felkészülésben mint a periodikus rendszer bemagolása. Mindennek eredménye hogy mikor reggel a pedellus fél kilenckor kinyitja az iskolakaput akkor igengyorsan félre kell ugrania a bezúduló gyereksereg elõl. Érthetetlen módon itt szeretnek iskolába járni. Leckét nem adnak így iskola után a minden gyerek elözönli a játszótereket. Nincs délutánonként órákig tartó leckeírás mûveltség magukba erõszakolása hanem valódi gyerekkoruk van. Boldog gyerekkoruk. Igaz ezért a boldogságért cserébe mûveletlenek maradnak. Úgy veszem észre ez nem okoz súlyos gondot nekik. Mindezt azért írtam le hogy néhány tévhitet eloszlassak másrészt pedig ebben a mûveltségi témában hátrább az agarakkal. Aztán most ide lõjetek. |
VVLaci | 506 | 2012. június 15. 07:37 | Válasz erre: 505 |
kell jobb példa erre, mint Orson Welles híres rádiójátéka, a Világok harca? Amerika több nagyvárosában pánik tört ki! :-))) |
CJKrisz | 505 | 2012. június 15. 07:28 | Válasz erre: 504 |
Kicsit hasonlít erre Sándor György kandi kamerás megmozdulása, amikor kiment a Balatonhoz és megkérdezte a fürdõzõket, hogy tudták-e, hogy a Balaton vize hidrogénnel van szennyezve? :)))) Olyannyira, hogy a víz kétharmada hidrogén. Volt, aki csak nevetett rajta, de olyan is akadt, aki azonnal kiparancsolta a gyerkõcöket a vízbõl. :))))))
|
desiderus | 504 | 2012. június 14. 22:46 | Válasz erre: 499 |
Errõl jut eszembe.... Pár éve egy amerikai egyetemen a hallgatók fejébõl kipattant egy ötlet, bizonyítandó, hogy az emberek mennyire manipulálhatók a média (jelen esetben újságról beszélünk)által...szóval megjelentettek egy cikket, nagyjából errõl szólt : Létezik egy vegyület, amit úgy hívnak, hogy dihidrogén-oxid. Felsorolták egy csomó rossz tulajdonságát....pl: korrodálja az autók karosszériáját, belélegezve (tüdõbe kerülve) halált okoz, nagy mennyiségben káros az élõvilágra és a növényzetre..stbstbstb. Óriási felhördülés lett belõle, a szerkesztõség tízezerszámra kapta a levelet, amelyben követelték a vegyület betiltását a kormányzattól... Én óriásit kacagtam, nem azért mert annyira okos vagyok, hanem azért, mert nem Amerikában nõttem fel... :-)))) Vágod ? |
qqriq64 | 503 | 2012. június 14. 21:44 | Válasz erre: 499 |
Teljesen igaz amit írsz. Hatásvadász bulvár fércmû. Fogy a zoxigén fogy a víz fogy a türelem csak az emberi butaság nõ korlátlanul. |
VVLaci | 502 | 2012. június 14. 21:17 | Válasz erre: 499 |
Hát ebbõl él a bulvár! Az emberek manipulálása a mai információdömping miatt csúcsokat dönt. Elég bármelyik hírforrás fõcímeire ránézni. És senki nem fog utánuk számolni, ezt nagyon jól tudják. Ez mára komoly tudománnyá nõtte ki magát.
|
tsanyi | 500 | 2012. június 14. 19:58 | Válasz erre: 499 |
Igazad lehet!....rájöttem, hogy engem is nagyon könnyen lehet manipulálni számokkal.....amikor legutóbb számláztam és többet írhattam egy adott tételre akkor eufória fogott el és hatalmas szeretet öntött el munkaadóm iránt amit rögtön ki is használt és olyan melót adott amit amúgy nem vállaltam volna el...:))
|
CJKrisz | 499 | 2012. június 14. 19:48 |
Az utóbbi hetekben egy csomó ismerõsömtõl kaptam meg a következõ cikk valamilyen formáját: http://www.alternativenergia.hu/ilyen-keves-a-foldon-az-ivoviz/48082 Elõbb érdemes megnézni és elolvasni a cikket, aztán tovább az én szövegelésemet. Nos, a cikk szép, meg jó, meg ábra is az, sõt nem kicsit megdöbbentõ is. Csak épp rendkívüli módon megvezeti/becsapja az embert a számadat formája. Ugyanis a cikk a lényeget illetõen egy meglehetõsen kicsi számot használ, a 700-at. Ezt mindenki érti, meg tudja fogni, hiszen nem nagy szám, napi szinten használjuk, mindenki fel tudja fogni. A 700km sem olyan nagyon sok, Budapest-München autózás és már meg is van a 700km bõven. Használhatná a 700km sugár helyett azt is, hogy 1400km átmérõ, de a 700-al hatásosabb a cikk, mert az kisebb szám. No, akkor most írjuk le a számokat, amiket a cikk kihagy. Mennyi is egy 700km sugarú gömbnek a térfogata? Általános iskola hatodik osztályból remélhetõleg mindenki tudja még. Egy 700km sugarú gömbnek a térfogata nagyságrendileg 1,4 milliárd köbkilométer! Ugye, hogy ez már marha sok és nem tudjuk hová tenni, vagy felfogni ezt a nagy számot? Már 1 köbkilométer is rohadt sok, ha magunk elé próbálunk képzelni egy 1 km élhosszúságú kockát. Hát abból van 1,4 milliárd darab tele vízzel. Ennyi víz van abban a 700km sugarú gömbben. Ha ezt elosztjuk a 7 milliárd emberrel, akkor az 0,2 köbkilométer per kopf. Ez megint nagyon kevésnek tûnik. Váltsuk át köbméterre, mert az megfoghatóbb, mint a köbkilométer! 200 millió! Tessék mondani 200 millió köbméter víz nem elég minden egyes embernek ezen a bolygón? Persze ennek nagyon kis része ivóvíz, hiszen a túlnyomó többsége az óceánok sós, ihatatlan vize. Nem is kell pazarolni a vizet, szó sincs róla, nem ezért írtam ezt le. Csak azért, hogy látni lehessen milyen könnyen lehet manipulálni az embereket a megfelelõ számokkal. Amik igazak, csak úgy vannak tálalva, hogy ha az ember nem gondol bele jobban, akkor simán meg lehet téveszteni. |
tsanyi | 497 | 2012. június 12. 18:50 |
Vazz...hétvégén volt nálunk egy kútfúró megnézni és egyezkedni....elõvett két hajlított fémrudat és csalhatatlan pontossággal megállapította, hogy a vízér hol van....véletlenül pont oda esett ahol a legkönnyebben fel tudná állítani a hóbelevancát és nem kell a kaputól sem sokat hurcolkodnia.....:))))
|
qqriq64 | 496 | 2012. június 9. 08:49 |
Van egy olyan tudományág amit úgy hívnak hogy bionika. Arról szól hogy a természettõl ellesett dolgokat hogyan lehet az embernek hasznosítani a mindennapi életben. Az idõk folyamán már rengeteg dolgot ellesett az ember az állatoktól amit a saját javára fordított. Például simán párhuzamot lehet vonni a fecskefészek és a vályogház között vagy a madárszárny és a repülõgépszárny keresztmetszete között. A versenyúszóknak olyan ruhát próbálnak kifejleszteni ami legjobban hasonlít a cápabõrhöz és még sokáig folytathatnánk a sort. Én ilyen ellesett dolognak tartom a kereket is. Mi a kerék? egy kör keresztmetszetû guruló valami. Mint például egy domboldalon leguruló fatörzs. Ez az alap. Aztán valaki a tábortûz mellett egy fekvõ fatörzsre rátett egy lapos palakõdarabot hogy kényelmesebben üljön és az egyszer elkezdett vele gurulni. Õ volt az elsõ keréken utazó ember aki ugyan csak a lapos kõ hosszáig, néhány centimétert utazott de a kezdet ilyen lehetett. Aztán rájöttek hogy ha a lapos követ két hasonló átmérõjû fatörzsre fektetik egy harmadik segítségével állandóan cserélgetve a rönköket már nagy súlyokat lehet szállítani vele. Nem akarok most belemenni abba hogy a piramisok köveit így szállították e mert manapság elég jól meg lehet élni a történelem tényeinek cáfolatából és vannak akik vevõk erre de tegyük fel hogy így szállították õket. Viszont a kerék karrierjének a feltétele a tengely feltalálása. Aki a tengelyt feltalálta az volt az igazi zseni mert azt nem tudta a természettõl ellesni. Azt ki kellett találni. A számrendszerek kialakulása szó szerint kézenfekvõ volt még az állatvilágban is van kezdetleges utalás a számolásra. Például a kakukk mikor belecsempészi a tojását egy másik madár fészkébe akkor a fészekben lévõ tojásokból egyet kidob. Feltételezi hogy a fészek tulajdonosának feltûnik eggyel több tojás? Lényeg a lényeg hogy mind a keréknek mind a számolásnak jól lekövethetõ az evolúciója a folyamatos fejlõdése. Amikor viszont ezeknek dolgoknak a fejlõdése elért egy bizonyos szintet ahonnan látszólag nem volt továbblépés akkor jött valaki aki feltalálta a keréktengelyt egy másik valaki aki a nulla fogalmát. Csakis ezek segítségével lehetett eljutni a farönktõl a Forma-1 kerékig és a tíz újjtól a csillagászatig. |
kocosfater | 495 | 2012. június 8. 23:29 | Válasz erre: 493 |
A nulla az egészen biztos fontos fogalom lehet,mert volt egy köztiszteletben álló magyartanárunk, /mellesleg mindenki szerette/-aki többoldalas dolgozatot várt ennek megfogalmazásáról. Ha közelebrõl megfigyeljük a nullát,nagyon hasonlit a kerékre,bár tengeje nincs berajzolva! Ezálltal az a véleményem hogy van összefüggés a kettõ között! |
qqriq64 | 494 | 2012. június 8. 20:33 | Válasz erre: 492 |
Éppen ezért írtam a nulla feltalálójának a zsenialitásáról mert tegyük fel hogy az ujjait vette kiindulási alapnak de valamiért megállt kilencnél és nem adott új jelet a tizedik ujjának. Igazából a tízes számjegy a kulcs ami lényegesen különbözik az elõtte lévõ kilenctõl.Miért? Hogyan jött rá hogy pont a kilenc után kell megváltoztatni a sort? Csak a számjegyekrõl beszélek mert az elnevezésük az más tészta. Ugye nem csak tízes számrendszer van amibõl következõen az angol számoknak tizenkettõig van különbözõ nevük. |
qqriq64 | 493 | 2012. június 8. 20:03 | Válasz erre: 492 |
Én csak magában a nulla fogalmára gondolok. A matematikában elfoglalt helyére. A nulla a semmi és valójában a minden. Nélküle semmilyen számrendszer nem ér semmit. Ha azt mondom hogy a matematika mindennek az alapja akkor azt is hozzáteszem hogy a nulla fogalma a matematika alapja. Egy szám önmagában csak önmagát képviseli viszont a nulla egy fantasztikusan sokoldalú fogalom. |
CJKrisz | 492 | 2012. június 8. 19:56 | Válasz erre: 491 |
Ha jól értem, akkor tulajdonképpen a tízes számrendszer "feltalálására" gondolsz? Vagy kimondottan a nullára? Mert nagy számokat le lehet írni betûkkel/szavakkal is, anélkül, hogy ismernénk a nullát mint írásjelet. Számolni persze nagyon nehéz írásban, ha csak szavak vannak és nem számjegyek. Egyébként annak idején szerintem azért áll meg az a feltételezett valaki a 10-nél, mert annyi ujja van az embernek. Ha 12 lenne, akkor ott állt volna meg. Nem tudom, hogy tényleg így van-e, de én elég sanszosnak látom, hogy az ujjak száma miatt használunk ma tízes számrendszert a hétköznapokban. |
qqriq64 | 491 | 2012. június 8. 18:47 | Válasz erre: 490 |
OK. Az írás valóban fontos találmány és valóban nélküle nem tartanánk itt a hasznossága viszont egy dologban kimerül. Nevezetesen abban hogy az írás önmagában új dolgok elõállítására nem alkalmas. Amiért mégis nagy jelentõsége van az a nemzedékek közötti tapasztalat átadása és megõrzése. Az azért teljesen világos hogy szájhagyomány útján történõ ismeretátadásnál ilyen mérhetetlen mennyiségben felhalmozott adatbázis nem továbbörökíthetõ. Én mégis azt mondom hogy van egy találmány egy szellemi termék akinek a feltalálóját nem is ismerjük mégis õ az aki meghatározó mértékben hozzájárult a világ jelenlegi formájának kialakulásához. Õ az aki névtelenül is megérdemelne egy szobrot. Ugye abban talán egyetértünk hogy a matematika mindennek az alapja. Nélküle azért fel lehet építeni egy csónakot de sokkal többre jutni nem lehet. Viszont matematika az is amivel a rómaiak felépítettek néhány csodálatos építményt de egy bizonyos szintnél képtelenek voltak továbbjutni. Hogy ne húzzam tovább az idõt, szerintem a legnagyobb találmányt az hozta létre aki feltalálta a nulla fogalmát az arab számjegyû matematikában. Mi lehetett a folyamat hogyan lehetett eljutni a nulláig? Tegyük fel hogy számolni kezd valaki. Elkezdi az egyessel és jeleket ír a porba a számoknak majd ezeknek a jeleknek nevet ad. A jelek lerajzolását miért csak kilencig viszi? Hiszen vihetné akár százig is vagy éppen ötvenháromig. Csakhogy a tízediknél nem rajzol új jelet hanem elõröl kezdi és odatesz egy teljesen más jelet a nullát és itt van a zsenialitás benne. Kijelölhetett volna egy új jelet is a tíznek és folytathatta volna tovább 11, 12 egészen húszig majd a húsznak is új jel és 22, 23 stb. Ebben az esetben viszont minden tízes százas és a többi tízzel osztható számnak új jele lett volna hasonlóan mint a rómaiak betûszámainak. Valamiért úgy döntött hogy tíz számjelnél nem lehet több. Gondoljunk bele a dolog jelentõségébe. Tíz számjeggyel a végtelenségig el tudunk számolni. Hét számjeggyel bármilyen számot le tudunk írni 9 999 999-ig. A zsenialitás következõ lépcsõfoka hogy matematikai mûveleteket tudunk mindössze tíz számjeggyel végezni. Belegondolt már valaki hogy felépülhetett e volna a Notre Dame csak a római számok ismeretében? A csillagászat hol tartana római számokkal? Persze nem gondolom hogy a nulla fogalmával megtámogatott számrendszerben ugyanaz az ember találta ki a matematikai mûveleteket vagy azt hogyha a nullát a szám elé tesszük akkor még jobban kibõvíthetjük a lehetõségeinket de mindehhez legelõször is a nulla fogalma kell. Szerintem ez a legnagyobb találmány amit valaki adhatott az emberiségnek. |
CJKrisz | 490 | 2012. június 8. 17:18 | Válasz erre: 489 |
Kézzelfoghatót nem tudnék mondani, legalábbis egyet kiemelni semmiképpen sem, hiszen pl. a kerék egy nagy lépés volt, mind a mai napig használjuk, fontos része mindennapi életünknek, de attól, hogy van egy kerekünk, még baxhatjuk a tudományunkat. :)) Viszont azt hiszem, hogy az írás, mint olyan lehet minden fejlõdések alapja. Ha találmánynak nevezhetjük, akkor mindenképpen az írást nevezném meg, mint az emberiség legnagyobb találmánya. Lehet élni nélküle, sõt nagyon sok dolgot lehet csinálni írás nélkül is. Pl. nem is olyan régen láttam a TV-ben, hogy egy indonéz törzs miképpen épít meg egy vitorláshajót. Nem is akármilyet, kb. 80-100 ember elfért rajta és igen komoly utakat lehet vele megtenni. 30 méter hosszú, elég komoly szerkezet. A film készítõje kérdezte is a törzs fõnökét, hogy oké, hogy ez a 20-30 férfi dolgozik ezen a hajón a késeivel, baltáival, meg kezdetleges szerszámaival, de hol vannak ehhez valami tervek, vagy bármi leírás, hogy ki, mit, hogyan, milyenre csináljon? Hát nincs semmilyen terv. Csinálják és kész, ösztönbõl jön, hogy kinek mi a dolga, mit és hogyan csináljon, mi mekkora legyen. És komolyan mondom, hogy jó egy év alatt olyan hajót rittyentett ez a - kifejezés jó értelmében vett - primitív, tudatlan, tenyeres-talpas "paraszt" bennszülött népség, hogy csak lestem! Mindezt mindenféle leírás, terv nélkül. |
qqriq64 | 489 | 2012. június 8. 17:03 | Válasz erre: 488 |
Krisz egy kérdést ha megengedsz. Szerinted mi az a találmány, és itt nem csak kézzelfogható dologra gondolok ami legfõképpen hozzájárult a világ megismeréséhez és fejlõdéséhez? Ami a legjobban megváltoztatta a világunkat ugyanakkor a világképünket is. Ami nélkül még 2000évvel visszább tartanánk. Ami lendületet adott a fejlõdésnek és nélküle elképzelhetetlen a mindennapi élet. |
CJKrisz | 488 | 2012. június 8. 16:35 | Válasz erre: 484 |
Talán az utolsó képen jönnek át leginkább a méretarányok. Csak éppen nagyon csalóka, hiszen a Vénusz 100 millió km-el közelebb volt hozzánk, mint a Nap. A Nap távolságába helyezve csak harmad akkora lenne az a fekete pötty. A Föld is kb. akkora lenne, hiszen éppen csak nagyobb a Vénusznál. Hát ilyen kis semmiségek vagyunk életadó csillagunkhoz képest....
|
CJKrisz | 487 | 2012. június 8. 16:26 | Válasz erre: 482 |
Ki mondta, hogy nem? :)))) Az uccsó kép egyébként állat, ahogy a Vénusz légkörén bal oldalon átsüt a Nap egy vékony kis karikát alkotva. |
Por | 486 | 2012. június 8. 15:58 | Válasz erre: 476 |
Sanyi! Õszinte elismerésem, na ez tutkó volt!:-) Tiszteletbeli szíriuszivá fogadlak!:-) |
qqriq64 | 484 | 2012. június 8. 09:51 |
Bár lehet hogy nem nekem kellett volna ezeket a képeket feltenni:)))))
![]() ![]() ![]() |
Penzi | 481 | 2012. június 7. 12:49 | Válasz erre: 479 |
A kigyóba beleharapni ? ezt találtam :-))))))) A kígyóhús fõként Dél-Kínában igen kedvelt csemege, azt tartják róla, hogy javítja a látást. A kövér kígyóval viszont vigyázni kell, mert állítólag összezsugorodik tõle a pénisz, és maradandó impotenciát okoz. |
desiderus | 480 | 2012. június 6. 21:37 | Válasz erre: 476 |
Szõrös csigatalp...csigatalp függõség.... Meghalok a röhögéstõl.... :-))))))))))))))))))) |
kocosfater | 479 | 2012. június 6. 21:33 | Válasz erre: 476 |
A Nõk között terjed egy olyan mondás,hogy:" Évának nem az almába kellett volna harapnia,hanem a kigyóba"!
|
Penzi | 477 | 2012. június 6. 15:30 | Válasz erre: 476 |
tsanyi, ezen nagyon jót mulattam :-)))))) "csigatalp függõség"
|
tsanyi | 476 | 2012. június 6. 14:22 |
Valamelyik hajnalban láttam egy mûsort a spektrumon ahol bemutatták a "hiányzó láncszem" megtalálásának történetét. A bemutatott fosszíliák egy fiúgyermek maradványai volt és mellékesen megjegyezték, hogy az anyjával volt együtt. Na most az anyját nem tartották fontosnak amibõl arra következtethetetek, hogy az nem humanoid lehetett hisz tényleg, ha a hiányzó láncszem a fiú akkor annak az anyja még nem ember. De akkor micsoda? És elkezdtem ezen agyalni, hogy a nõk honnan, kitõl-mitõl származhatnak? A tanulmány érdekében elkezdtem isemeretterjesztõ dokumetmufilmeket nézni nagy számban(segítségemre volt Kovi munkássága a témában) amikbõl arra a következtetésre jutottam, hogy a nõk egy triász kori óriás csigából fejlõdhettek ki. A filmekben feltûnõen sok jelenetben(98,4%) lehetett látni a nõk jellemzõ és gyakorlatilag leginkább használt/kihasznált szervét aminek lenyomata erõsen hajaz egy csigáéra. A triász kori õscsiga a törzsfejlõdése során kiváló alakváltó képességeket mutatott, pl amikor az õsemlõsök kifejlõdtek még feltûnõen szõrösek voltak amit az alkalmazkodóképességérõl híres õscsiga is hamar megnövesztett aminek célja, hogy a közelében elhaladõ emlõsökre mintegy tépõzárként(ezért is hívják tudományos körökben tépõzárcsigának is) rátapadt és miután kielégítette ösztönös vágyát rajtuk leválva újabb áldozat után nézhetett. Ennek a szörnyû szõrzetnek a nyomait lehet még ma is felfedezni a fejlõdõ nõkön egészen adig amíg alakváltóképességüket bizonyítva el nem kezdik epillálni. Az õscsiga ragadozó volt és ez ma is észrevehetõ hisz amit megragad nem engedi míg minden nedvet ki nem zsarolt(zsarnokcsiga) belõle. Sajnos minket embereket az evolúció abba a csapdába ejtett, hogy ez a ragaszkodó faj valami megmagyarázhatatlan módon függõvé tett minket az un. "csigatalptól". |
kocosfater | 475 | 2012. június 4. 21:00 |
Hosszú távra nem érdemes berendezkedni. Bár a bunkerunk már két éve megvan! Az olomburkolat félbemaradt,mert felment az ára,és már a szomszédtól sem kapok rá kölcsönt. Pedig megigértem hogy Õt is befogadjuk. Talán még a Sanyira számithatnánk a végleges befelyezésre?
|
kocosfater | 474 | 2012. június 4. 20:52 | Válasz erre: 472 |
Lehet hogy egy tolókocsiban ülõ láb és kéz nélküli ember ujjainak megszámolása is elhozza a kis bumot,vagy a nagy krackot.
|
kispeti | 473 | 2012. június 2. 20:30 | Válasz erre: 470 |
Meg ismétlem az elõzõ hozzászólásomat, "Te gyári hüle vagy, az biztos ! :-))))))))))) "
|
tsanyi | 472 | 2012. június 2. 20:29 | Válasz erre: 468 |
Belegondoltunk abba, hogy már egy láb vagy kézujjainak(kivéve asztalosok) száma elég annak a pár évmilliárdnak a megszámolására!?.....francba, ASSZONY......PÁLINKÁT MÉG!
|
tsanyi | 471 | 2012. június 2. 20:27 | Válasz erre: 466 |
A válasz: Igen, véd........mert ha más lenne a valódi válasz akkor abbahagynák az ásást...:))
|
tsanyi | 470 | 2012. június 2. 20:27 | Válasz erre: 469 |
Már két ásót csapágyasra hajtottak, mondtam is, hogy már csak a körmük marad ha a csákány is megadja magát...:)
|
qqriq64 | 468 | 2012. június 2. 20:15 | Válasz erre: 464 |
Én már ittam egy McEwans ale-t. Nem kéne ilyeneket betenned ide mert mert engem konkrétan sokkolt a hír. |
lendvai | 466 | 2012. június 2. 20:13 |
Amúgy az a bunker galaxisok ütközése ellen is véd? (Igen...nem...az ellen nem véd, kérem a helyes választ küldjék meg Kocsordi Árpinak!) :-)))))
|
lendvai | 463 | 2012. június 2. 18:29 | Válasz erre: 462 |
Hát igen, ez alól senki nem kap majd felmentést. Csak azokat nem érinti, akik aznap amúgy is meghalnának. Õk jót röhögnek a markukba...
|
tsanyi | 462 | 2012. június 2. 17:58 | Válasz erre: 461 |
A héten hallott hírtõl amúgy is teljesen besz@rtam, azóta magam alatt vagyok és keresem a lehetõségeket a menekülésre.....bemondták, hogy 4 mrd év múlva érintõre veszi egymást két csillagrendszer és abból az egyik a MIENK!!....értitek?...végünk, fõleg ha majd rá 9mrd évre teljesen összeolvadnak és egy szuper galaxis keletkezik amiben mi megsemmisülünk.....vazz, nem tudok hova lenni, mindenesetre elkezdtem a lányokkal kiásatni egy bunker alapjait a telken, legfeljebb ha nem készül el jó lesz pálinkafõzõnek....:))
|
lendvai | 461 | 2012. június 2. 17:53 | Válasz erre: 460 |
Ezek szórakozás közben sérültek. Meg hülyék :-))))
|
tsanyi | 460 | 2012. június 2. 17:48 |
Hááát, érdekes a világ és benne az emberek, ezek sérültek vagy csak szórakoznak?: http://parakovacs.postr.hu/1466-nem-baleset-amator-pankratorok
|
kocosfater | 459 | 2012. június 2. 14:48 |
Találtam egy érdekes cikket,bár 3 témája van,az elsõ kettõre gondoltam.: http://dh-online.hu/cimlapon/20120601_hetlovet#gotoForm |
tsanyi | 458 | 2012. június 1. 22:21 |
Megyek bûnözni Norvégiába....vazz, ott egy ilyennek is micsoda életet biztosítanak, mi lehet a normál raboknak?: http://index.hu/kulfold/2012/06/01/fizetett_sakkozokat_keresnek_breivik_melle/ "A börtönvezetõ tervei szerint egészen különleges környezetet szeretnének kialakítani Breiviknek, ahol például az õrökbõl összeállított teremfoci csapattal, vagy a fizetett sakkjátékosokkal tölthetné a mindennapjait. Norvégiában jelenleg kizárólag az Ila-sziget börtöne alkalmas arra, hogy a tömeggyilkoshoz hasonló veszélyt jelentõ bûnözök büntetését végrehajtsák." |
lendvai | 457 | 2012. június 1. 12:58 | Válasz erre: 456 |
Nálam volt kinn múltkor TIGÁZ ellenõrzés, készültem is: fotók a plombákról, megfogadtam, hogy nem megyek el a gázóra mellõl, amíg vizsgálják, ráadásul az egyik kamera pont telibe figyeli a gázóraszekrényt a ház oldalán. Erre kijött egy nyúlánk hölgyike, csinált pár fotót, aláírtam, elköszönt. Megkérdeztem, a plombát nem is szokta ellenõrizni? Azt mondta, õ nem. Aztán ennyiben maradtunk :-))))
|
CJKrisz | 456 | 2012. május 31. 21:23 | Válasz erre: 455 |
Sajnos itt van mindenféle mondvacsinált indok. Volt, akitõl elvitték az órát, bevizsgálták és valami fõokos megállapította, hogy azt bizony valaki manipulálta. És akkor lehet fizetni gazdagon mindenféle mondvacsinált indokra. A leggyakoribb "manipulálás" szerintük a mágnesezés. A baj csak az, hogy a gázóra bele mûanyag, kivéve 2-3 tengelyt. De képesek megmagyarázni, hogy a mûanyagot is lehet mágnesezni... Geci egy társaság, a legjobb úgy védekezni ellenük, ahogy alant leírtam. Nem kell beengedni õket, ha nincs otthon a ház tulajdonosa, meg még két tanú.
|
qqriq64 | 455 | 2012. május 31. 21:14 | Válasz erre: 453 |
Megbaszhatnák azt a büdös tetves jókurva anyjukat. Olyan mérges vagyok mindjárt megüt a guta. Na nem is folytatom mert olyat találnék írni hogy sokaknak nem tetszene.
|
CJKrisz | 454 | 2012. május 31. 20:53 | Válasz erre: 452 |
Régi és ócska trükk. Megoldás: viszontlátásra a TIGÁZ-os uraknak, lehet elkotródni, lévén nem hatósági személyek, aztán majd akkor visszajönni, amikor otthon van a ház tulajdonosa, meg rajta kívül még két tanú és akkor jegyzõkönyv írás közben lehet pofázni, hogy mi nem tetszik.
|
tsanyi | 453 | 2012. május 31. 20:50 | Válasz erre: 452 |
Nem adtad még el a házat?....szerintem simán csak lehúzni akartak valamilyen módon, ez mostanában nagy divat a szolgáltatóktól.......
|
qqriq64 | 452 | 2012. május 31. 20:05 |
Amit most leírok azt okulásként írom Nektek nehogy bedõljetek az újabb lehúzós próbálkozásnak de hozzám megint beköszönt Magyarország. A következõ történt. A TIGÁZ-tól az otthoni házamba bejelentkeztek gázellenõrzésre. A lányom volt otthon aki az élet ilyetén dolgaihoz még eléggé naíva. Szóval megjelent két büdösbunkó gyökér és megnézve minden gázkészüléket tele pofával ugatni kezdtek a lányommal hogy minden rossz és minden életveszélyes meghogy az õ jóindulatukon múlik hogy nem zárják el a gázt és hogy azonnal szerelõt kell hívni de egyébként is irgum-burgum. Szegény lányomra úgy ráijesztettek hogy sírva hívott fel. Még annyit hogy 15éve építettem a házat és mindenrõl hangsúlyozom MINDENRÕL engedélyem van és azóta sem lett megváltoztatva semmi. A parasztivadék még a nappalibban lévõ szénmomoxidjelzõ helyét is kifogásolta. Piszkosul fel vagyok háborodva és ezer a vérnyomásom a tehetetlen düh miatt. Ha valaki kap ilyen bejelentkezõ papírt akkor készítse ki a tervrajzokat és engedélyeket aztán küldje el õket a picsába. |
Bubó Doki | 451 | 2012. május 30. 13:47 |
Problémám volt egyik-másik taggal és inkább nevet váltottam....meg már untam a régit...... |
Zorro | 450 | 2012. május 30. 08:12 | Válasz erre: 449 |
Persze, hogy megismertelek! :-) Én mindig is motorozztam, sosem hagytam abba! Nem is tudom abba tudnám-e egyáltalán, nekem ez az életem! :-) Velem minden rendben, nem sírok, sírni mindenki tud... akarni kell a dolgokat és tenni érte! Mi ez a névváltoztatás? Meguntad a régit? |
Bubó Doki | 449 | 2012. május 30. 07:26 | Válasz erre: 447 |
Szia, Zorro! Örülök, hogy megint gurulsz, és külön örülök, hogy segíthettem. Na, és hogy megismertél?! Rég láttalak, hogy vagy? |
lendvai | 448 | 2012. május 29. 21:12 | Válasz erre: 446 |
Hát ez nekem kicsit kontrasztos. A kiscsávónak, nagyjából egy számjegyû életkorral szerintem fogalmam sincs, miért kell a pöcsét markolásznia tánc közben :-)))) A csajszira is igaz lehet, hogy gõze sincs, miért kell közben olyan szendén felháborodott arcot vágnia :-))) Mivel állítólag a tánc egy vízszintes irányban pozicionált vágy függõleges irányú kifejezése, ezért nem erre az életkorra találták ki a társas változatát. De lehet, hogy csak régimódi vagyok :-))) |
Zorro | 447 | 2012. május 29. 20:57 |
Hello Dr. Bubó! Köszi, hogy a múltkor elõre jelezted a zsaruk jelenlétét a Lepencei úton! Így nem lett "baj" és mindent redbe találtak a rendõr lovasok! :-) |
kocosfater | 445 | 2012. május 25. 23:09 |
Ez is egy kuriózum! http://www.hir24.hu/kulfold/2012/05/25/nos-negy-gyereke-van-es-katolikus-pap/~~fokusz |
kocosfater | 444 | 2012. május 25. 22:20 | Válasz erre: 443 |
Ezt már próbáltam,de nem jött be! Bár sokan rágják a körmüket,ki tudja miért?
|
qqriq64 | 443 | 2012. május 25. 22:15 | Válasz erre: 442 |
Reszeld le a saját körmödet edd meg és meglátod. Semmi különbség nincs a hatását tekintve.
|
kocosfater | 442 | 2012. május 25. 22:12 | Válasz erre: 438 |
Európában is volt felvásárlási hajlam!-Nem csak Ázsiában élnek barmok! /amúgy télleg hegyezi a cerkát!/???
|
kocosfater | 441 | 2012. május 25. 20:08 | Válasz erre: 440 |
Vaze! Már távolsági buszon sem érdemes leülni? Ha bealszok,és elkezdek álmomban beszélni,mindenki "úfó"-nak néz! |