qqriq64 | 2446 | 2011. március 4. 14:02 | Válasz erre: 2443 |
Megértelek mert hazabeszélsz de csak azért. A saját szempontomból meg had döntsem el én hogy hol és mit veszek belõle. |
gourman | 2445 | 2011. március 4. 13:53 |
Viszont ma vettem cukrot meg lisztet itt Nemetbe...cukrot 0.61 centert(kb 165 ft) lisztet meg 0.23 centert(kb 65ft)....azert ez is vicc Mi nagyon sokat dolgoztunk süritett paradicsommal,Magyarorszagon az 5kg 3000ft/konzerv,tegnap vettem a nemet Metroba ugyanezt 2.90€,felhaborito.... |
gourman | 2443 | 2011. március 4. 13:50 | Válasz erre: 2441 |
igen...es emiatt mentek tönkre az etkezdek nagy hanyada,mert a CBA meg Tesco elfogadta regebben ezeket az utalvanyokat,ahelyett hogy arra hasznalnak amire valo...
|
Jani55 | 2442 | 2011. március 4. 13:47 | Válasz erre: 2441 |
Nem vetted figyelembe: -a nõk 40 év után mehetnek nyugdíjba (és valóban így van) -páleszt is fõzhet, aki akar... |
qqriq64 | 2441 | 2011. március 4. 12:52 |
Uraim ma megtapasztaltam pártunk és kormányunk majdnem egy év alatt kiizzadt egyetlen pozitív a zemberek érdekében hozott törvénymódosításának hatását. Lehet a LIDL-ben melegétel utalvánnyal fizetni!!! Bravó fidesz csak így tovább. |
qqriq64 | 2440 | 2011. március 4. 12:46 | Válasz erre: 2434 |
Értem hogy mit akarsz mondani és maximálisan egyetértek. A széthúzás örök magyar átok ugyanúgy mint a "dögöljön meg a szomszéd tehene is" hozzáállás. |
Semi | 2438 | 2011. március 4. 11:04 | Válasz erre: 2437 |
Nem a Séll Kálmán terv tetszik, hanem a szójáték.
|
bob | 2434 | 2011. március 4. 10:11 | Válasz erre: 2433 |
Ez igaz. Viszont kb. az Árpád-ház kihalása órta mindig tartozott valahova a magyar nép.. sosem volt önálló állam.. valahova mindig dörgölõzni/állni kellett (amibõl adódott az, amit leírsz, hogy külföldi volt mindenütt, mert saját magunktól nem valósítottunk meg semmit.. vagy amit mégis, azt elnyomta az akihez tartoztunk)... sztem itt csúszott félre az egész..
|
tsanyi | 2432 | 2011. március 4. 10:08 | Válasz erre: 2431 |
A svéd vagy más észeki modellnek szerintem egy egyszerû oka van....az általános jólét amit nagyrészt azzal értek el, hogy kimaradtak a két hárborúból illetve még hasznot is húztak belõle fõleg a svédek....valahol leírták, hogy miért van nálunk az ami és olyasmire jutottak, hogy a török és késõbb az osztrák(ez fõleg) uralom miatt alakult ki mert addig amíg a nyugati országokban mikor kialakult a banki rendszer csak hazai bankok alakultak(kivéve persze az uzsorás intézményét) akik bár tényleg a hasznot nézték, de valamennyire lojálisak voltak a kormányokhoz és a népükhöz míg nálunk gyakorlatilag külföldiek voltak már kezdetektõl bármilyen kötõdés nélkül az emberekhez aminek ugye megvan az eredménye....az nem csak gazdasági kérdés, hogy ha egy francia, német vagy bármilyen nyugati bemegy egy bankba kölcsönért akkor 2-3%-ra kap hitelt rengeteg ingyenes szolgáltatással(osztrákoknál a 6% már uzsorakamatnak számított) míg nálunk ezt még álmodni sem merjük....a széthúzás is a habsburgok áldásos tevékenységének köszönhetõ aminek a lázadások megelõzése volt a célja....
|
bob | 2431 | 2011. március 4. 10:01 | Válasz erre: 2429 |
Gondolom én... de lásd elõzõ hozzászólásom.. itt valamit nagyon eltoltak/tunk.. a nagyszüleink, szüleink, mi.. valahogy sosem változott a mentalitás ebben az országban... mindig csak viszály van, de összefogás sosem.. el tudsz te képzelni itthon olyat, mint pl. a svédeknél? Hogy a képviselõség megtiszteltetés, amit ingyen!!! vállalnak el? Õk így nevelõdtek... mi meg úgy, hogy mindenki ott lop/csal/irigykedik/viszályt szít, ahol tud.. persze ezt a kisemberek szívják meg, mint mindent. Csak ha valahol egy ideális magyar társadalomban már eleve úgy nõnének fel az emberek, hogy lehet ezt jobban, szebben, társadalomként és nem az individumok sokaságaként is csinálni, lehet jobb lenne..
|
bob | 2428 | 2011. március 4. 09:52 | Válasz erre: 2427 |
Nem meggyõzni akartalak :) Ha mindenki rendesen fizetne adót - és normális mértékût -, akkor valszeg jobb lenne.. ha a politikusok - akiket a nép nevelt ki maga közül - becsületesek lennének jobb lenne.. ha nem csak attól vonnák a járandóságokat, akik becsülettel be vannak jelentve akkor is jobb lenne, ha normális bérek lennének szintén jobb lenne :))) de tudod.. ez a sok "HA" .. ha a nagyanyámnak töke volna, õ lenne a nagyapám.. máshol is van korrupció, mégis jobban megy nekik.. valahogy az egész nemzet fejében kellene rendet rakni.. máshogy sosem fog ez megváltozni.. :( |
bob | 2426 | 2011. március 4. 09:41 | Válasz erre: 2424 |
Nézd.. 14 éves korom óta dolgozom, munka mellett jártam suliba is (szegények voltunk). Aztán az egyetemeket is munka mellett végeztem el. Sosem jajongtam, mert nekem azt mondta apám, hogy lehetetlenség nincs, csak tehetetlenség. Ennyi. A bankoktól meg ne várja el senki, hogy jószolgálati intézmények.. a profitból élnek.. ilyenek.. ez sem újkeletû dolog.. így megy már párszáz éve. emiatt hibáztatni õket olyan, mint egy politikust azért hibáztatni mert hazudik.. õk meg olyanok.
|
tsanyi | 2425 | 2011. március 4. 09:38 | Válasz erre: 2423 |
Jani, kell az ingatlan és az autó....ami megéri arra még akkor lecsapnak a hiénák mielõtt még egyáltalán felmondanák a hitelt....az ingatlanok pedig mindenképp....
|
tsanyi | 2424 | 2011. március 4. 09:36 | Válasz erre: 2421 |
Gondolom banknban dolgozol viszonylag mahgas beosztásban döntéshozóként.....senki nem várta, hogy együtt érezz a kétségbesett hitlefelvevõkkel hisz belõlük élsz és az se baj ha nem fizetnek hisz ot a ház amit meg lehet fillérekért szerezni......mint írtam a többség nem volt olyan jó helyzetben, hogy jó fizetést kapjon és ezért vett fel hitelt.....bár ezt lejjebb már írtam...felelõsségteljes döntést hoztak a kényszerben és arra végképp nem számítottak, hogy a bankok ilyen módon megszegik(illetve nem hisz benne volt az eredeti szerzõdésben, hogy az CSAK a hitlt felvevõre vonatkozik a bank akkor változtat amikor akar) és indokolatlanul emelik a törlesztõt és arra sem lehetett számítani, hogy ennyien elvesztik a munkájukat és válnak fizetésképtelenné.....erre ugye nem lehetett számítani hisz vezetõink akiket azért fizetünk, hogy ezt elõre lásák õk sem számítottak rá viszont remekül hivetkoznak erre ha éhesebbek és lopni akarnak.....veszítse el a melóját vagy menjen csõdbe az aki így látja és hamar változik a véleménye, mikor a manyupról volt szó rögtön elõkerültek olyanok akik sajnálták a dolgozókat, hogy most mi lesz velük, mibõl fognak élni?......na nekik már változott a vélemény....
|
Jani55 | 2423 | 2011. március 4. 09:33 | Válasz erre: 2420 |
A tulajdonviszonyok semmit sem vátoznak: hisz a banknak nem kell az ingatlan (sem az ingóság), neki a pénz kell... (és olyan áron adják el, hogy nagy eséllyel meg is vegye valaki) Szerinted az állam fogja megvenni? Ha igen, valaki(k) akkor is megvásárolja (ák)! Tehát ez az arány semmit sem fog változni. Az is cél, hogy a folyamatot elnyújtsák, hisz gondolj bele, a "dömpingáron" megjelenõ párszor tízezer ház/lakás hogy lenyomná az ingatlanárakat! (igaz, több szempontból kívánatos lenne, de a spekulánsok pont a legnagyobb haszon elérése érdekében dolgoznak) |
bob | 2422 | 2011. március 4. 09:18 | Válasz erre: 2421 |
Sajnos az egész magyar társadalomnak ez a rákfenéje.. mindig másokra mutogatunk (kormány, állam, bankok, nagy-magyarország -- Trianon, stb. ) de semmit nem tesznek az egyének azért, hogy jobban menjen a szekér.. sajnálkozni mindig könnyebb, mint csinálni bármit is. Mindenki az önös érdekeket nézi, nem a közösségét.. így ne msi fog változni semmi. No.. ennyit a politizálásról, és a vélemény nyilvánításról. |
bob | 2421 | 2011. március 4. 09:15 | Válasz erre: 2420 |
Kövezzetek meg, de én valahogy nemtudok együttérezni a fizetésképtelenekkel... anno gondolom nem fegyvert fogtak a fejükhöz, hogy vegyék fel a hitelt. Sajnos a deviza hitel az ilyen.. nem fix, változik.. gondolom szépen elolvasták az összes papírt, tájékozódtak elõtte, és úgy vették fel.. akkor jól jött, hogy olcsóbb mint a forint hitel.. most meg szívnak vele.. hát egyszer hopp, másszor kopp.. felelõsségteljes döntést hoztak, akkor viseljék is a következményeit.. így gondolom.
|
Audimania | 2420 | 2011. március 4. 09:05 | Válasz erre: 2418 |
De a 100ezer fizetésképtelen család kilakoltatása után ez az arány sokat fog változni ...
|
Jani55 | 2419 | 2011. március 4. 08:18 | Válasz erre: 2416 |
Tíz évvel ezelõtt, mikor (az akkor még barnaöves) lányom 6-an megtámadták a Szfvári vasútállomáson, az éjféli vonatra várva, na az sem volt sima eset! Nem tudták, kivel kezdtek... A hivatalos végeredmény sem egyszerû, de a szóbeli dícséreteket begyûjtötte a megye rendõri vezetõitõl!
|
Jani55 | 2418 | 2011. március 4. 08:13 | Válasz erre: 2412 |
Ezt én is így látom. Csak lényeges kükönbség, hogy magyarországon az ingatlanok jelentõs része (90-95%) magántulajdonban van. |
eröt | 2417 | 2011. március 4. 08:13 | Válasz erre: 2416 |
Na ezt meg hogyan merte a T.bíróság.Csak nem rasszistákok lettek?
|
htmajor | 2416 | 2011. március 4. 07:05 |
Ha mar elmelkedhetunk... Vegre valaki a helyen kezeli a dolgokat! Ki meri mondani azt, ami van! Nem szokasom ciganyozni, de ebben az esetben elegedett vagyok a T. Birosaggal! http://www.mno.hu/portal/769330 |
kawa70 | 2413 | 2011. március 3. 20:34 | Válasz erre: 2402 |
Hááát, ezt én sem tudtam volna szebben megfogalmazni. Pedig szedegettem az igéket amig ideértem az olvasásban..... Egyetérek... |
desiderus | 2412 | 2011. március 3. 20:10 | Válasz erre: 2411 |
Nem lesz háború. Az az érdekcsoport, aki a szálakat szövögeti, már sokkal kifinomultabb eszközöket használ a világ birkáinak kizsigereléséhez. A válság kirobbantásának három fõ oka volt : 1. a hitelesek bedöntésével rengeteg ingatlanhoz jutni. Most nem ér semmit, de a most véget ér egyszer. 2. pdlóra küldeni jómenõ cégeket, és szaré-hugyé megvenni a részvényeiket, mert úgyis talpraállnak. 3. a válság mögé bújva eltüntetni többmilliárd dollárt, amit elsíboltak. Európa detto. |
klimas | 2411 | 2011. március 3. 19:53 | Válasz erre: 2408 |
Annak idején, amikor a frank hitel kedvezõbb volt a forintosnál, mi is vettünk fel. A nejem céges részét kifizették 5 és félévnyi pereskedés után, ezt kipótolandó kellet a hitel a fiam lakásához. Gondoskodtunk róla is , ne kelljen a nulláról indulnia.A törlesztõrészlet most kb. 60%-al magasbb kiindulásinál. Most akkor én is felelõtlen voltam, mert nem láttam a jövõbe?? Én úgy vélem, a pénzügyi világot mozgató erõk játékszerévé váltunk. Régen volt nagy háború, a háborúkat mindíg egy fellendülés követi. Összeesküvés elmélet? Lehet, és ne legyen igazam.... |
klimas | 2410 | 2011. március 3. 19:37 | Válasz erre: 2391 |
" ....A víz-gáz és elektromos mûvek legalább akkora haszonnal dolgozik, a góréknak ugyanolyan magas a fizetésük mint a bankszektorban ráadásul választásunk sincs hogy elfogadjuk e olyan áron a szolgáltatásukat mégsem hallom õket annyit fikázni ..." Ha volt is választási lehetõség, lásd EMFESZ, vagy korábban MÁV ÁBE, a többi kicsinálja , nehogymár ócssón adjuk a cuccot.. Csak úgy érdekességképpen :http://justiciamavabe.uw.hu/index.php |
eröt | 2409 | 2011. március 3. 19:37 | Válasz erre: 2378 |
Na ebben ne legyél biztos!Ha meg tuti infód lesz szólj nekem is és csomagolok.
|
tsanyi | 2408 | 2011. március 3. 19:34 | Válasz erre: 2406 |
Errõl már beszéltünk párszor....akinek volt havi 250000-re mert jó helyen melózott az eladósodott mondjuk a feléig mert még azt is könnyedén fizette és meg is élt, de ugye volt ez a "válság" ami miatt vagy megszûnt vagy leesett felére a fizetése ráadásul a törlesztõk és a megélhetés az egekbe kúszott és persze, hogy bajban van....felelõtlen volt?....akkor az elemzõk is azok voltak sõt õk egyenesen bûnösök voltak hisz a fizetésüket azért kapták, hogy elõre, jó elõre megmondják, hogy mi lesz....akkor senki nem szólt, hogy jaj a bankok bajban lesznek.....ezért nem lehet elhinni, hogy ez az egész véletlen volt, nem, elõre eltervezett színjáték....
|
desiderus | 2407 | 2011. március 3. 19:33 |
Tessedik Sámuel, a kor egyik nagy gondolkodója 1820-ban írta a cigánykérdésrõl,... "Amíg ezen emberfajtának megengedik, hogy fényes nappal házaljon, hogy ajtókat, zárakat, lakatokat fürkésszen, kolduljon, mindenféle mesterkedéssel zsebeket nyisson, pecsétnyomókat véssen, és hegedûvel, cimbalommal meg hárfával a falu elõkelõinek házánál névnapi szerencsekívánatokat komponáljon, óh! jam satis est! addig ez az emberfaj nem javul meg! És ez Szarvason 1807-ben még inkább így van, sõt 1820-ban is. Miféle szerencse lehet az, amit egy derék, becsületes embernek neve napján vagy újévkor egy csapat feslett cigány kívánhat? Inkább fordítva! A becsületes embernek, ahol és ahogyan tudja, át kell alakítania a cigányt dolgos, tevékeny, derék emberré, szolgává, cseléddé, családapává és családanyává, és csak azután kívánhatnak egymásnak kölcsönösen szerencsét, és örülhetnek szerencséjüknek. Nem kellene-e a magyar közönségnek oly sok körözött rendelet után egy egyértelmûen hozott határidõre komolyan megfogni a dolgot, s ezt az állam terhére, kárára és szégyenére szolgáló csavargófajt végre a köznek hasznára, csatorna-, híd-, zsilipépítésnél, vízszabályozásnál alkalmazni, és ezáltal az emberi társadalom hasznos tagjává fogadni?" (Tessedik Sámuel: An das ungarische Publikum. Fordította: Dr. Nádor Jenõ. Kézirat 68.o.) |
eröt | 2406 | 2011. március 3. 19:29 | Válasz erre: 2375 |
Szóról szóra ugyanez a véleményem.A hitelek jelentõs hányada áruhitel(autó,plazmateve,nyaralás.....motor,stb)Felelõs ember nem vásárol hitelre egyszerre több,részben nélkülözhetõ dolgot.Kedvencem a mobil telefont részletre.Na azt már minek?telefonálni az egy-két ezres ketyerék is jók.Akinek nincs pénze ne adósodjon el androidos szarért.Egy év és már fillért se ér õ meg még törleszti.Volt a tevében nemrég egy szomorú hölgyike aki azon sipárgott,hogy nyolc hitele van és nem tudja mibõl fizetni.Mire gondolt mikor felvette õket?Majd lesz valahogy?Hát lett.Hitelre csak lakást és esetleg autót szabadna venni ilyen bizonytalan világban mert az kell az élethez a többi várhat.
|
klimas | 2405 | 2011. március 3. 19:18 | Válasz erre: 2403 |
Bocs ez így félrement, a bankra és egyéb "szolgáltatóra" értettem.Az eggyszerû kisiparos, népszerûbben maszek a büdös életben sem tud többszáz százalékos árréssel dolgozni. De ha tudnánk is, annak árát a hasonszõrü emberek fizetnék!! Az összes többi nagy társaság a béka segge alá nyomatja az árakat. Az adórendszert már nem is említem...
|
klimas | 2403 | 2011. március 3. 19:13 | Válasz erre: 2391 |
" ....Drágán dolgoznak? Igen. Mint a vizvezetékszerelõ, a márkaszervíz meg a szippantós..." Nagyon szeretnék elõször is dolozni és csak utánna olyan haszonnal mint az említett díszes társaság!!!! |
desiderus | 2402 | 2011. március 3. 19:13 | Válasz erre: 2393 |
jani55: qurvára nem érdekel, hogy éltek õseink, annak ellenére, hogy tisztelem õket. Qurvára nem érdekel, hogy Zuluföldön, vagy Eszkimóországban hogyan élnek. Én itt élek. Qurvára nem érdekelnek a bankokról szóló szöveg, minekután a nyereségük milliárdos nagyságrendû. Qurvára nem érdekel, hogy infláció van, mert a spekulációnak köszönhetõ a nagy része és ezért tenni lehetne ellene. Qurvára nem érdekel, hogy a szolgáltatók azt szajkózzák, hogy Nyugat-Európában mi mibe kerül. Az viszont qurvára érdekel, hogy az én (mi) munkaerõnket miért nem fizetik meg legalább az európai átlag felével. Mert akkor a feljebb leírt qurvára nem érdeklõ dolgok jelentõségüket vesztik. Ja és az említett árfolyam csupán spekuláció, nem tükrözi a nemzeti valuta valós értékét. De errõl Soros Gyuszi bácsi tudna mesélni. Más: mit szólsz ahhoz, hogy már Nyugat-Európában is rebesgetik, hogy valamilyen módon korlátozni kellene a tõzsdéket, mert már nem az a szerepe, mint amire eredetileg kitalálták. Lásd olajár. Mégegyszer leírom, az olaj termelõ ára kb 40 dollár, nem keverendõ a tõzsdei spekulatív árral. De ha a globális banki és egyéb szektorok világméretû disznólkodásait picit is érteni akarod, akkor nézd meg Michael Moore : kapitalizmus, én így szeretlek (Capitalism...love story) címû dokumentumfilmjét. Ui: és qurvára örülök, hogy legalább te elégedett vagy. De tényleg. |
qqriq64 | 2399 | 2011. március 3. 19:07 | Válasz erre: 2394 |
Nincs ilyen hogy banki kockázat. Betétkockázat van. Ha Neked pénzed van betennéd olyan bankba amelyik ugyan minimális kockázattal de KOCKÁZATTAL helyezi ki a pénzedet? Egyébként a legnagyobb és leggusztustalanabb uzsorakamat sincs akkora mint például amit az állam lerabol a benzinrõl vagy amikor a 16%-osan adózott pénzedbõl még huszonakárhány % áfát fizetsz. |
Jani55 | 2398 | 2011. március 3. 19:06 | Válasz erre: 2394 |
Audi: ha mi betétesek kivesszük a pénzünket, na akkor nem lesz tõkefedezet!!! De volt, mert a pénz bent volt, ki lett helyezve... vissza pedig nem lett fizetve! Ezért semmiképpen nem a betétes és nem a Bank a felelõs. Innentõl az összes többi kényszerhelyzet, csak rossz és mégrosszabb megoldások vannak. |
tsanyi | 2397 | 2011. március 3. 19:05 | Válasz erre: 2396 |
Csak mert vad uzsorástól havi 10%, normálistól évi 50%....banktól sem sokkal kevesebb....:(((
|
Audimania | 2396 | 2011. március 3. 18:59 | Válasz erre: 2395 |
Ha jól emlékszem, a THM az éves szintre vetítve adott. Kamatos kamattal 25 év alatt ... :(
|
tsanyi | 2395 | 2011. március 3. 18:54 | Válasz erre: 2394 |
Egyébként mi az a THM?....én azt hittem, hogy a teljes hiteldíj mutató ami az egész futamidõre vetítve mutatja a felvett hitel és a visszafizetett közti minden terhet....akkor, hogy jön ki az ha most 25 évre 8 millát akarok felvenni 11%-os THM-el akkor havi 130000-et kell fizetnem ami 25 év alatt 39000000 lesz?....mert ez összesen közel 500% mire visszafizetem....ezért nem ültetnek le uzsorásokat?
|
Audimania | 2394 | 2011. március 3. 18:46 | Válasz erre: 2388 |
Jani, a betéti kamatot levitték. Mondjuk ez, azt a kb. 100ezer családot, aki fizetésképtelen, azt nem tudja érdekelni. Tehát a betétesekre meg a fizetõkre terhelik a bedõléseket is! Hol itt a banki kockázat? Hol a betétesek védelme? Kellõ tõkefedezet nélkül kihelyeztek a bankok egy csomó pénzt, aztán amikor a szerencsétlenül járt ügyfél második elmaradása van, akkor sem keresik meg. Neeeeem, megvárják, amíg a hitel teljesen bedõl, ahelyett, hogy pl. átütemezTETték volna. Inkább viszik a házát vagy autóját, ami a fedezet volt. Csakhogy a piac áll, a fedezet már rég nem éri az értékét, néha még a hitelt magát sem fedezi, tehát a kihelyezés BÁRMI ÁRON fölösleges kockázatvállalás volt a betétesek kárára, mert hiába a kilakoltatás, ha nem lehet eladni a házat! Hol a bankoknak elõírt likviditás, és az ügyfél pénzének a védelme? Egyébként, a "ha csak egy kicsi hiányzik"nak is sokan bedõltek, mert fingjuk nincs a matekhoz. De állambácsi ezt is hagyta, szó nélkül ... qrvára túl van a tisztességes haszon fogalmán a 240% THM! Ami legújabban már csak 60%? Tessék mondani, az nem uzsorakamat? És ez a cég még virul ... |
tsanyi | 2393 | 2011. március 3. 18:45 | Válasz erre: 2392 |
Persze,. hogy nem(illetve a franc sem tudja), de ezért is írtam, hogy a bankok és állami segédlet játszott közre ebben a helyzetben.....ne azt vegyük alapul akik ide írnak mert itt csak nagyon keveseknek van napi gondjuk a pénzzel, de ha csak magamra nézek gyakorlatilag egy pillanat alatt bárki juthat fõleg ha vállalkozó olyan helyzetbe, hogy egyik nap még van minden, pénz, meló, megbecsülés(haverok), másnap semmi és a görcs, hogy mibõl fizessünk vissza mindent és ebbõl kilábalni nem egyszerû.....pl. mi az, hogy a ki nem fizetett számla után is be kell fizetni az áfát?.....vicc és alkalmazott is juthat hamar ilyen helyzetbe ha a cége bezár és nincs másik melóhely....
|
qqriq64 | 2392 | 2011. március 3. 18:38 | Válasz erre: 2390 |
Sanyi a forint bedõlésérõl meg a közmûvek adótartalmáról elõállítási és beszerzési áráról nem a bankok tehetnek.
|
qqriq64 | 2391 | 2011. március 3. 18:34 | Válasz erre: 2389 |
Senki nem mondta hogy sajnálni kell õket csak ugyanúgy a helyén kezelni mint a többi szolgáltató céget.A víz-gáz és elektromos mûvek legalább akkora haszonnal dolgozik, a góréknak ugyanolyan magas a fizetésük mint a bankszektorban ráadásul választásunk sincs hogy elfogadjuk e olyan áron a szolgáltatásukat mégsem hallom õket annyit fikázni mint a bankokat. Vegyük már tudomásul hogy a bank SZOLGÁLTATÓ senkinek nem tartanak pisztolyt a fejéhez hogy kössön velük szerzõdést. Drágán dolgoznak? Igen. Mint a vizvezetékszerelõ, a márkaszervíz meg a szippantós. |
tsanyi | 2390 | 2011. március 3. 18:26 | Válasz erre: 2387 |
Jani, épp azt írtam, hogy bizony kötelezõ volt mert választani 2 dolgo közül lehetett, vagy azonnal árverez a szolgáltató(ez nem vicc, így volt nagyon sok esetben) vagy hitelt vesz fel amibõl kifizeti a rezsitartozást és a maradékból csinál valamit.....és ez utóbbi ütött ki balul, de ha nem vesz fel hitelt akkor már rég nem lenne hol lakni és azt be lehet látni, hogy az átlag(a valódi átlag) 100000-es fizuból még ha ketten is keresik, de van két gyerek nem lehet egy lakás 100000-es rezsijét kifizetni, albérletet vagy törlesztõt is fizetni áés még meg is élni....ha választani kell, hogy 30dkg párizsi 15 zsemlével vacsorára mert ennyi jut naponta vagy befizetni valami számlát akkor nyilván a kaja elõbbrevaló.....nyilván van olyan aki egyszerûen hülye volt, de a többség kényszerbõl vett fel hitelt és azért a változásokat is érdemes átnézni.....2005-ben keresett 100000-et és felvett 3 milla hitelt aminek a törlesztõje 40000 volt és a rezsi 30000/hó így maradt 30 rugó amibõl szûkösen, de napi 1000-bõl lehetett klajálni....most jó esetben megvan még a melóhely ugyanannyi fizetéssel csak a törlesztõ 70000, a rezsi meg 60000 lett és ez alapból nem jön ki a bérbõl és választani kell, hogy mit nem fizet az ember.....
|
klimas | 2389 | 2011. március 3. 18:11 |
Azért nehogymár könnyekre fakadjunk a bankok szar helyzetén! Hol van Mo-n olyan magas fizetés mint a pénzszektorban? Mindez mibõl is van? A betéti és hitelkamat közti különbségbõl? Igenis azt mondom , húzzák meg a nadrágszíjat a biztosítókkal egyetemben. De én úgy látom, a legnagyobb gond a munka-munkahely hiánya és itt qqriq 2382-t osztom teljesen. |
Jani55 | 2388 | 2011. március 3. 17:01 | Válasz erre: 2387 |
Konkrét számokkal: a 8-9% betétkamatot levitték 3-5%-ra (ezután adózol! 16%-ot), a hitelesekét ugyanilyen mértékben felvitte! kinek fáj jobban?
|
Jani55 | 2387 | 2011. március 3. 16:58 | Válasz erre: 2385 |
Audi, én is kérlek, próbáld belátni: semmi sem nem volt kötelezõ, ... a Bank elé megy az igényeknek (ha nincs rá szerzõdést kötõ ügyfél, hiába akarna bármit???), a betétesek pénzét ki kell helyezze => ebbõl él! Tessék utánaszámolni, % számítás nem olyan magasszintû egyetemet igénylõ mûvelet... Másfelõl: mi betétesek is szívunk ám hatalmasat!!! Csak ezt az oldalt nem vizsgálja senki... Egyfelõl a lentebb említett hitelválság és az árfolyamveszteség miatt, a Bankok sokkal óvatosabbak lettek, a betéteseken is húztak egyet => csökkenõ betétkamatok formájában. (tudod, ez az én esetemben pl mennyi? mindenki más akármilyen hibájából? pl. kicserélhettem volna a motorom és csak egy autó áráról beszélek!) Igazad van, ennyiben nem a betétesek pénzét védte! |
qqriq64 | 2386 | 2011. március 3. 16:51 | Válasz erre: 2384 |
Mert azok a piszkos zsidók összeesküdtek hogy rabigába hajts... Ja most veszem észre ez nem is az én szövegem. Bocs:)))))))) |
Audimania | 2385 | 2011. március 3. 16:43 | Válasz erre: 2370 |
Jani kérem :) szerintem a #2370-nel sokan egyetértünk. Ami a hitelfelvevõk pénzhez értését illeti, abban viszont nem mindenben. Mert most az is bajban van, aki akár 10-20% biztonsági pénzt hagyott a törlesztõrészletekre, de még ennél is feljebb ment. Elõrelátni 10-20 évre valóban lehet? Azokról nem beszélve, akik kizárólag a munkahely megszûnése miatt állnak az árverezés elõtt. Miféle állam az, aki a munkához jutást (kvázi az adófizetést, tehát saját érdekének ellentmondva) nem teszi lehetõvé? Nem most kell az észhez térés látszatát keltve (mert munkahelyet egyik kormány se teremtett) kapkodni, már évek óta lehetne a segélyek (egy része) helyett közmunkaprogram vagy természetbeni segély. Ha a bankok a betétesek pénzének védelmében cselekedtek volna, akkor a szakértõiket, meg az elemzõiket meghallgatva anno megkeresték volna a hitelfelvevõket, hogy "nézd az árfolyamot, már megéri forintra váltani, AKCIÓ" ... neeeeeem, ehelyett nyomták ki továbbra is a hiteleket, hogy még több ember adósodhasson el. Ja, mert ha egy bank a csõd szélére kerül, majd lesz bankkonszolidáció megint. Kinek a pénzébõl? Az államéból, vagyis a miénkbõl. Ezt nevezem kockázatmentes vállalkozásnak ... és mégcsak nem is a saját pénzükbõl, mert az NEKIK sincs. |
Jani55 | 2384 | 2011. március 3. 16:28 | Válasz erre: 2382 |
Megint ide lyukadunk ki, csak senki nem fogja fel (tisztelet a kevés kivételeknek): infláció van! Ez súlyt betétest, hitelest, de a dolog természetébõl adódóan a hitelest jobban. Tükrözi az árfolyam... Bármennyit vallanak hivatalosan a politikusaink, az mindig a "vásálókosárra számított" akármilyen érték, sok mindennapi termék nincs is benne! (tessék utánanézni és meglepõdni) Értékválság is van: senki nem tudja, ma pl mennyi konkrétan egy ingatlannak, mûszaki dolognak, akárminek az ára (irányadó árak talán vannak). Mindenki kitartja az árat, mint egyetlen vagyonát, az ingatlanát (már ha van neki) de ez alapvetõen meghatározó. Ha engedne mindenki, lejjebb mennének az árak, közelítenének a valós értékükhöz, mozdulna a piac! Nézz körül, mindenhol, minden második ház/lakás eladó! és üres!!! Vagy 100+m2 -en 1 idõs valaki, aki szintén nem tudja fizetni még a rezsit sem, de kitart, mert az az övé... Inkább minden piaci résztvevõ beleszakad!!! De mégse mozdul a piac!!! Mi lenne, ha mindenki engedne egy kategóriát, máris helyén lennének a dolgok... (régen is laktak az emberek, méghozzá több generáció egy házban... ma mindenkinek külön ház/lakás kell: nincs evvel semmi probléma, ez ennyibe kerül!) Aki a zsebén keresztül érzi, de mégsem mozdul, avval mit lehet tenni??? Ugye, hogy egy válasz létezik csak? Építõipar megmozdulhatna. Mg, növényterm, állattartás, élelmiszeripar, szintén válságban. Egyedül a jármûipar van a helyén és értékén kezelve.... Turisztika: talán ébredezik... |
bandi0 | 2383 | 2011. március 3. 15:56 |
Ezt a kis sorozatot ismeritek? http://www.youtube.com/watch?v=HvEn01gptT4 Ha esetleg van egy szabad órátok nézzétek meg mind a 6 részét. Ha jól emlékszem az elsõ 3 rész a bankok mûködésérõl és a hitelekrõl szól, a többi pedig a válság kialakulásáról. Én elég sokat tanultam belõle. |
qqriq64 | 2382 | 2011. március 3. 15:48 | Válasz erre: 2380 |
Én leginkább a lakáshiteleseket sajnálom. Mert lakni kell valahol ésaz utóbbi 50évben soha nem nem volt olyan kilátástalan a lakáshozjutás lehetõsége mint most. Magyarországon soha nem volt beépítve a fizetésbe a lakáshozjutás költsége de az átkosban alacsonykamatú kölcsönnel, mesterségesen olcsón tartott építõanyag árakkal aki akart az kalákában összehozott egy házat. Most a fiataloknak egyszerûen lehetetlenné tették a lakáshoz jutást. Persze szerencsétlenek erõn felül vállalt hitelekkel próbáltak valamit kezdeni de ezek törlesztõrészletei annyira magasak voltak a rezsi és megélhetési költségekhez képest hogy már néhány vadbarom politikus dilettáns elszólása is lehetetlen helyzetbe hozta õket. Azután már elég volt 2-3 hónap törlesztõrészletét kihagyni és máris a kilakoltatás vár rájuk. |
Semi | 2381 | 2011. március 3. 15:35 |
Aszonnya Matolcsy, hogy azért van szükség a különadókra, mert nem akartak újabb megszorításokat. Vagy õ a hülye, vagy én vagyok az. Tény, szóban nem megszorítás, ráadásul nem is közvetlenül szivat a kormány, de áttételesen akkor is a paraszt jár rosszul, tehát megszorítás. "A miniszter beszélt az interjúban beszélt arról is, hogy a kormány nem akart újabb megszorító csomagot, nem akart több pénzt elvonni az emberektõl, ezért a hiány lefaragása érdekében arra kért egyes, pénzzel rendelkezõ szektorokat, hogy járuljanak hozzá a költségvetéshez." Azért van a nyilatkozatában értelmes rész is, nem csak félrebeszélés. http://index.hu/gazdasag/magyar/2011/03/03/matolcsy_nem_lesz_magyar_euro_2020-ig/ |
csoves | 2380 | 2011. március 3. 15:10 | Válasz erre: 2378 |
Hála istennek nekem és családomnak nincs egyetlen forint(valuta) hitel sem a nyakunkba,ami volt azt régen kifizettük.Az is igaz hogy sokan nem is akarják törleszteni,úgy mint a közüzemi számlát a testvérek(majd bemegyek az önkormányzathoz mikor összegyûlik)saját fülemmel hallottam mikor beszélték.Tény hogy vannak akik önhibájukon kívül kerültek szar helyzetbe,ezeket az embereket nagyon sajnálom!Tudom ez nem segít de leírtam!
|
qqriq64 | 2379 | 2011. március 3. 15:06 |
Jani én nem FOGOM tudni én már TUDOM. Egyébként a bankokkal kapcsolatban igazad van. A betétesek érdeke a legfontosabb mert az a bankok iránti bizalom alapja. Ha az megrendül akkor a bankok tönkremennek. Akik nem látják át az összefüggéseket azok azt mondják menjenek kit érdekel. Kívánom nekik ne tudják meg mi lenne itt ha összedõlne a bankrendszer. A kihelyezett hitelek kamataiba egyébként bele van építve a bedõlõ behajthatatlan hitelek kockázata magyarul egy bizonyos nagyságrendig a becsületesen fizetõ ügyfelek fizetik a döglött hiteleket is. Ezért van például hogy a jelzáloghitelek kamata jóval alcsonyabb mint a többié hiszen egyik esetben az adóstársak a visszafizetés garanciái másikban pedig a forintosítható ingatlan. A bank vagy úgy is mondhatnám hogy a betétesek szempontjából lényegtelen hogy az az ingatlan lakott vagy nem. Akik a bankokat hibáztatják gondoljanak bele mi lenne ha az odautalt fizetésük kifizetését megtagadná a bank merthogy neki sem fizetnek a hitelesek. Na de mindig bûnbakot keresni a könnyebb pláne még ha kipája is van akkor meg az maga az ördög. |
Jani55 | 2378 | 2011. március 3. 14:28 | Válasz erre: 2376 |
Tényleg, nem a vitatkozás kedvéért, mert azt nem szeretnék, de a tisztánlátás kedvéért: Vetted a fáradtságot, megnézted a banki statisztikákat? Mire vettek fel az emberek hiteleket, kölcsönöket? stb. Melyik az a réteg, aki ezt választotta? A bank a dolgát végzi: a betétesek pénzét helyezi ki (jóhiszemûen), ebbõl él, ezért elkövet mindent (hírdet, a T. ügyfél azt, csak azt a médiát nézi, azt sugallja neki: vedd meg, vegyél fel kölcsönt, hitelt... hisz elérhetõ, csak akarnod kell... számolni azt nem tud...) Aki figyelmes, követi a pénzügyi folyamatokat (igaz nem foci, meg autó, hogy mindenki értsen hozzá, de a zsebén keresztül csak elvárható lenne nem???), olvas, tisztán lát, ha kicsit is érdekli, nem csak a hülyetévéken nevelkedik, meghallja a pü szakemberek üzenetét! Tudja, mikor célszerû a pénzét átváltani és vissza. Tudja és netán a bátrabb ésszel, de kibátorkodik a tõzsdére is => annak is meg van a veszélye, csak avval nem törõdik senki, ha ott is veszítenek az emberek (más szint)... Természetesen tényleg vannak becsületes, jóhiszemû adósok, akik saját akaratukon kívûl, esetleg külsõ okokból kerültek hátrányos helyzetbe, de hidd el, a többségben fizetési hajlandóság sincs, pedig megtehetné... A szolgáltatóktól kezdve a parkolócégekig mindenki várja a pénzét, ha igénybe vettük az x szolgáltatást, legyen az autólízing, villanyszámla, bármi... Nehogy már a becsületesen fizetõ rétegre osszák vissza a fütésszámláját, a gázszámláját, a felvett/bebukott hitelét a felelõtlen embereknek! Akik a 1,5 millából 1-2 százezer, a többi "csak" majd lesz valahogy, ki nem dobhatnak, el nem vehetik... szóval ne legyen ebbõl össztársadalmi sport. Magánvélemény: Fogom tudni, mikor vegyem ki a pénzem és húzzak el ebbõl az országból... |
csoves | 2377 | 2011. március 3. 14:18 | Válasz erre: 2376 |
A bankok is hibásak sõt nagyon is,sok ember vett úgy hitelt fel hogy elõtte már 3-4 hitel a nyakába volt.Az én településemen volt sok olyan,hogy elutasította 3-bank a kérelmét ment a 4-dikhez és ott kapott.Persze az embernek is tudni kéne hogy a takaró meddig ér,de csábították az embereket had vegyenek még több adósságot a nyakukba.Utána meg elhintették a válságot,ezt mind azok csinálták akiknek kis kerek kalap van a fejük közepén!Tudták õk hogy mit csinálnak,ez elõre meg volt tervezve hogy a MAGYAR NÉPET teljesen eladósítsák.Így van ez most a cukorral,elõtte a tejjel,majd jön a disznóhús stb.TELJESEN TÖNKRE AKARJÁK TENNI AZ ORSZÁGOT,HOGY UTÁNA SZARÉRT HÚGYÉRT MEGVEGYÉK!!!!!
|
tsanyi | 2376 | 2011. március 3. 13:27 | Válasz erre: 2375 |
tisztességes fizetõképes társadlmi többség nincs...persze kivétel az ítt írók mert ebben nem kételkedem, de ez nem a többség.....nem hinném, hogy az a 1,5 milla ember mind hülye és tücsökéletû volt akik most bajban vannak....
|
Jani55 | 2375 | 2011. március 3. 13:23 | Válasz erre: 2374 |
Szerintem (de majd kiigazít valaki hozzáértõ): Kezdjük az elején! Mikoris volt lehetõség Ft és deviza alapú hitel felvételére: miért választották sokan? Mert sokkal kedvezõbb volt! (kéretik figyelembe venni, kinek a kárára?) Most drágább, de az egyenleg lehet, még mindig pozitív... Akik igazán odafigyeltek erre, idõben(!) átírták Ft alapúra, mert tudták, akkor kellett... nem is veszítettek szinte semmit! Akik nem figyeltek erre? (kinek a feladata lett volna? a pénzügyi elemzõk ezt pofázták, írták minden létezõ helyen! akinek fontosabb a minden más, mint a saját élõ szerzõdése(i), hát most mit mondjak) Mindazon túl, hogy a hülye magyar nem gondolkozik, minden szarra hitelt vesz fel... De ezt ne a becsületes, tisztességes, fizetõképes társadalmi többség rovására hozzák helyre! És ezért ne a Bank legyen a felelõs! (mert mibõl tud felelõs lenni???: a mi, betétesek pénzébõl, tehát a kárunkra) Mert ennek mi lenne a társadalmi üzenete? az, hogy emberek, lehet nyakra-fõre továbbra is hiteleket bátran felvenni mindenre, úgyis megsegítenek... hát nem! Fájdalmas, de minél tovább halogatják a kérdést, minél tovább hitegetik az embereket, annál nagyobb gond lesz. |
tsanyi | 2374 | 2011. március 3. 13:02 | Válasz erre: 2372 |
Elsõsorban az egyoldalú szerzõdésmódosítást. Tul. képp ezen kívül minden magyarázható, de igazából a törlesztõk emelkedésének szerintem(majd kiigazít egy bankár) közel a fele ennek tudható be.
|
csoves | 2373 | 2011. március 3. 12:57 | Válasz erre: 2366 |
Tsanyi! Minden tiszteletem az õseid elõtt,le a kalappal elõttük!!!!!!!! |
Jani55 | 2372 | 2011. március 3. 12:57 | Válasz erre: 2371 |
Ha a "tisztességtelen banki magatartás" a betétesek érdekében történik, akkor részemrõl az tisztességes, OK. Egyébként: mit tartasz tisztességtelennek? |
tsanyi | 2371 | 2011. március 3. 12:52 | Válasz erre: 2370 |
A hiteles téma elég messzire vezethet....pl miért is vettek fel az emberek 2002 után tömegével hiteleket?...én csak az utcánkban látottakat tudom mondani....kb. 10% vállalkozás miatt, kb 15% csak úgy mert lehetett, és a többség azért mert nem volt más kiút a rezsi kifizetésére...ez lehet, hogy megdöbbentõ és megmosolyogtató hisz ki hallott olyat, hogy nem tudja valaki aki dolgozik a reizsijét kifizetni?....hát hallottunk sõt egyre inkább, tehát nagyon sokan azért vettek fel 1-4milla hitelt mert megszûnt a melóhelyük(ez már akkor elindult csak még nem nagyon hangoztatták) és már elmaradásuk volt a közüzemi számlákkal(telóval is és az nonszensz, hogy egy sima teló tartozást azonnal ráterhelhetnek egy ingatlanra) és úgy gondolták ha már ugrik az a puma nehogy lakás nélkül maradjanak és megpróbáltak valamit vállalkozni(ez nem az a réteg aki direkt vállalkozás miatt vette fel) ami természetesen csak bedõlhetett(az általam ismertek mind bebuktak) hisz nem is értettek hozzá, ráadásul akármit vállalkoztak többen a faluban azonnal túl sokan lettek és még egy jelentõs számú vállakozás akiket nem fizettek ki a nagyobbak és persze tartalék nélkül ezt nem lehet kibírni és így ezek mind fizetésképtelenné váltak és itt jön a tisztességtelen banki magatartás amin annyit lovagolok és mindez állami asszisztálással......ez sima kényszer cselekvés volt a töbség részérõl...
|
Jani55 | 2370 | 2011. március 3. 12:37 | Válasz erre: 2368 |
Audi: Azért a két téma lényegileg nagyon különbözik ám!!! Nekem (-ünk) a biztonságom (-unk) azon (is) múlik, -hogy a bankban a megtakarított pénzem biztonságban legyen, -a becsülettel befizetett adóm (-ink) a megfelelõ helyre, célra kerüljenek, ne a bedõlt hitelesek megsegítésére fordítsák! Mert nagyon inkorrekt lenne, velem (-ünk) szemben... Akkor, hogy helyzetben maradjak (-unk) ugyanakkora összeget én (mi) is kell kapjunk! De a BANK sem vállalhat különösebben kockázatot (nem az a feladata). Szerzõdés alapján kihelyezte a pénzét (a mi, betétesek által beadott pénzünket) és ha borul az egyenlet, melyik a rosszabb? Ha mindenki kivenné a pénzét, vagy, ha a bedõlt hitelesek miatti kárt nyeli be? Tudomásul kell venni, a pénzügyi szabályok szigorúak, a bankok a gazdaság motorjai! A bankoknak van pénzük. (az Államnak nincs, csak, amit beszed a gazdaság szereplõitõl, tõlünk) Mi lenne, ha kivonulnának az országból? Az lenne ám a legnagyobb baj! |
Audimania | 2369 | 2011. március 3. 12:15 |
Elvileg a Humor-viccekben a helye: – Efendi, mi a demokrácia? – kérdi egy hívõ az imámtól. Õ mélyen elgondolkozik, megsimogatja hosszú szakállát, aztán közli: – Én például felmehetek a minaretbe, és onnan levizelhetlek benneteket. A demokrácia az, hogy ti is visszavizelhettek rám. |
Audimania | 2368 | 2011. március 3. 12:09 | Válasz erre: 2363 |
Na, ehhez képest ... ami a közmûtartozások miatti elzárások, és a kilakoltatási moratórium megszûnte után következik majd, az is a Te életed alatti változás lesz. Emlékszünk a kormány ígéreteire, tehát tudjuk! Azokat az embereket kérdezd majd meg biztonságról, orvosról, fürdésrõl, ruházkodásról, ételrõl ... qrvára nem ezért törték magukat, hogy most semmijük se maradjon. |
tsanyi | 2367 | 2011. március 3. 11:56 | Válasz erre: 2365 |
Ez is így van, akkoriban gyarapodott az ország és mûvelõdtek, fejlõdtek az emberek és ezt a munkát teszik most semmissé...
|
tsanyi | 2366 | 2011. március 3. 11:55 | Válasz erre: 2363 |
Szerintem fordítva:))....épp egyetértettem azzal amit írtál, hogy jobb életünk van mint eleinknek és épp annak akartam hangot adni, hogy én már nem szeretnék viszont úgy élni ahogy anno Õk éltek hisz nem azért dolgoztak, hogy ugyanolyan nyomorult legyek mint Õk....és a kostani hatalom az utóbbi idõben(nem csak a mostani hanem elõdeik is) rendesen azon fáradoznak, hogy visszasüllyedjünk a 80 évvel ezelõtti színvonalra....faterék trianon után(idejöttek a felvidékrõl mert nem ekertek cseh uralom alatt élni) itt nyomorogtak Gyálon mert az urak sok mindennel foglalkoztak már akkor is csak a néppel nem, és így érte meg a háborút ahová 17 évesen harcolni vitték és amcsi fogságban ért véget ahonnan mikor hazengedték látta, hogy rákosiék megragadják a hatalmat.....és egyszercsak beiskoláztathatta magát, tanár lett és nemzett 8 gyereket (akik ma is dolgoznak és adóznak) és dolgozott addig míg meg nem halt.....na miatta és az összes hozzá hasonló miatt nem engedhetjük meg, hogy újra nyomorban éljenek az emberek ....
|
Jani55 | 2365 | 2011. március 3. 11:52 | Válasz erre: 2364 |
Hát, az elõbb jelzett idõszak sem a pénzbõségrõl szólt! Igen és azt is figyelembe kell venni, hogy újjáépült az ország, a 60-70-es években épült szinte minden, ami most található (a sztrádák és a multik kivételével)... |
csoves | 2364 | 2011. március 3. 11:25 | Válasz erre: 2360 |
Teljesen igazad van Jani55!A régi idõkbe 60-70-es évekbe nem volt számla számla hátán de nem volt se áram,se víz,sem telefon,gáz,internet,stb,nem volt semmi ezért nem kellet fizetni.Adó viszont volt, ház,bor,föld,kémény,városfejlesztés,tv-rádió, ezért viszont fizetni kellett.Most a kényelmet kell megfizetni,akkor nem volt semmi, most van minden de pénz nincs sajnos! Van egy mondás aki sír attól el kel venni aki dicsekszik annak adni kel.Attól függetlenül ÉLHETNÉNK JOBBAN,mert ezt a MAGYAR NÉPET lassan 100-éve üti a sors nem kicsit hanem NAGYON!!!!!!!!!!!! |
Jani55 | 2363 | 2011. március 3. 11:19 | Válasz erre: 2362 |
Sanyi: nem értettél meg! Kérdezd már meg valakit a rokonságból ismerõsöktõl, akárkitõl: pl. a front alatt hogy nevelték nagyanyáink a gyermekeiket (ötöt!)??? a légópincékben, romok között??? mit ettek??? Egyáltalán csoda, hogy túlélték... A vidék felperzselve, minden szétrabolva, stb... (másik nagyszülõk 7 gyereket neveltek) Ezek szerint, fogalmad nincs, hogy éltek éveken keresztül... És még jött 56... utána a keménykommunisták, a következõ idõk rémtetteivel... (kegyetlen kínzások, börtön, kivégzések, kitelepítések...) Gyerek voltam, de azt a "fosást", ami akkor volt, azt érzékeltem nap, mint nap! Na ehez képest feltétlen arany élte van mindenkinek: béke, biztonság, mentõ/orvos 10 percen belül bárhol, bármikor, van enni, mindenki lakik valahol, tud fürdeni, öltözködni... áruház, áruház hátán, tömve... Az én életem alatti változás!!! Emlékszem, tehát tudom! |
tsanyi | 2362 | 2011. március 3. 11:01 | Válasz erre: 2360 |
Épp ezért fáj mindenkinek a mostani megnyomorításunk és hiába jön azzal valaki, hogy dédapáink milyen rosszul éltek és megelégedtek azzal az élettel, de vazz Õk azért nyomorogtak, dolgoztak, hogy nekünk a leszármazottaiknak jobb életünk legyen és én is azért dolgozom, hogy az utódaimnak szintén jobb legyen, és ha kiderül, hogy feleslegesen törték õseink és mi is magunkat nemhogy jobb hanem inkább rosszabb lesz azt nem szabad hagyni....a következõ fülkeforradalom 3 év múlva lesz ha nem engedjük, hogy helyettünk máshol vagy belõlünk élõk szavazhassanak.... |
Jani55 | 2360 | 2011. március 3. 10:55 | Válasz erre: 2359 |
Ha már így vetõdik fel a kérdés: nehézségek, problémák, gondok... kisebb-nagyobb mértékben mindenhol vannak, De! Soha nem volt ilyen jó életünk, ilyen tökéletes világunk, kifejezetten szerencsések lehetünk, hogy most és itt élünk (kétségtelen, lehetne jobb is...) Konkrétabban: örülök, hogy nem a sötét afrikában, vagy a fagyos eszkimók, esetleg a szutykos indiában... nem a középkorban (pestis, hittérítés idõszakában), ill. ugyanebben az idõben, de nem az Andokban születtem, fogalmam nics a kemény diktátori életrõl, minthogy a 200 évvel ezelõtti rabszolgaéletrõl sem... stb. Nem sújtják vidékünket a természet hatalmas erõi: földrengések, cunamik, stb. Még konkrétabban: Nagyapáim mindkettõ gyalog! megjárták mindkét világháborút, nélkülöztek, szenvedtek, éheztek, fagytak... Apám II. világháborút megjárta keményen, 46 hónap hadifogság, utána Rákosi... rengeteget szenvedett. Én: szerintem arany életem van!!!! Eleimhez képest feltétlen... A II. világháborús eseményeket, rémtetteket csak nagyapáim, apám elmesélésébõl, könyvekbõl, filmekbõl, pl. Birkenaui, stb látogatásokból ismerem. (igaz, nem születtem sejknek, de nem is elégedetlenkedek) |
tsanyi | 2359 | 2011. március 3. 10:26 | Válasz erre: 2358 |
nem töketlenek ahhoz?.....a jobbágysággal más a terv...vagy inkább cselédséggel....akik visszasírják a régi drága urakat megkérdezték a cselédeiket is, hogy tényleg annyira jó volt-e az az idõszak.....ami gyakorlatilag az õsközösség óta folyamatos volt az elsõ sikeres lázadásokig amelyek demokráciát(vagy keleten kommunizmust ami nem igazán volt szó szerint érthetõ kommun mint inkább egy új jobbágytartó rendszer)......,de még ha vissza tudunk kérdezni olyanokat akik a földeken vagy gyárakban melóztak a 2. VH elõtt, hogy mikor volt nekik jobb, akkor vagy a 60.-as években?
|
Audimania | 2358 | 2011. március 3. 10:15 | Válasz erre: 2354 |
Középkor ... talán az elsõ éjszaka joga azóta is benne maradt a törvénykönyvekben ... most "készítik" hozzá a jobbágyságot.
|
Audimania | 2357 | 2011. március 3. 10:13 | Válasz erre: 2352 |
Kis mazochista :) Én már nem is tájékozódom ilyenekrõl, úgyis tudom, hogy mindennap Helyzet van!
|
tsanyi | 2356 | 2011. március 3. 10:09 | Válasz erre: 2355 |
Ez lenne a törvényes amivel én is szimpatizálok.....,de a gond ott van, hogy a törvényeket õk írják és a történelemben még nem nagyon volt vértelen változás.....nálunk arra voltak büszkék, hogy vértelen volt a rendszerváltás, ezzel csak az a baj, hogy nem volt rendszerváltás....
|
Audimania | 2355 | 2011. március 3. 10:03 | Válasz erre: 2354 |
Nem szabadna senkinek meghalnia ... de politikai felelõsség helyett anyagi: vagy visszafizetik az országnak okozott kárt, vagy leülik napi ezerx forint betudásával. Pont, mint a köztörvényesek. Néhány mrd Ft-tal kalkulálva jó magaviselet esetén lehet szó harmadolásról :)
|
tsanyi | 2354 | 2011. március 3. 09:53 | Válasz erre: 2350 |
Semi, nem akarok a középkorban élni és szeretnék amennyit csak lehet utazni és ez ne csak pár jobbmódú kiváltsága legyen....volt már ilyen.....igaz a jómódúak szeretnék vissza ezt a rendszert és sajnos efelé is terelik a világot.....addig amíg megint nem a guillotine alatt végzik..
|
Gyík67 | 2352 | 2011. március 3. 07:57 |
Kinéztem az ablakon, magnéztem a reggeli híradót, és azonnal minden bajom lett :( Jóreggelt srácok ! |
Semi | 2351 | 2011. március 3. 07:56 |
Ma még azt ígérik, hogy lesz magánszámla a nyugdíjkasszában. Hisz ebben valaki? 10 hónap haladékot adtak maguknak, ennyi idõ alatt minimum 300-szor fogják megváltoztatni a véleményüket... http://index.hu/gazdasag/magyar/2011/03/02/ilyen_lesz_nyugdijasnak_lenni/ |
Semi | 2350 | 2011. március 3. 00:08 |
Én érdekes felvetésnek tartom akkor is, hgoy mi lenne az emberiséggel, ha újra el lennénk szigetelve egymástól, nem tudnánk Hawaiira repülni minden nap, nem rohangálnánk a környezõ tengerpartokra, stb. Valóban képes lenne-e fellendíteni a helyi gazdaságokat a szállítmányozás majdnem totális megszûnte? Ha el lenne nyomva minden olcsó gagyi import, ami tönkreteszi a gazdaságot és a drága gagyi, amit meg ránk erõltetnek? Ha a területi szeparáció miatt megint alakulnának mondjuk kisiparosok. Szerintem érdekes dolog a globalizáció megszûnésével eljátszani egy kicsit. |
Sandokan13 | 2349 | 2011. március 2. 23:27 | Válasz erre: 2348 |
Ja a linknek csak a címét olvastam el, elég is volt...
|
Sandokan13 | 2348 | 2011. március 2. 23:26 | Válasz erre: 2347 |
A benzin árral állandóan át vagyunk verve. A líbiai problémákat is ránk akarják verni. Ott évekig 70 forint körül volt a benzin, de mi nem onnan vásárolunk. Vagy rosszul tudom?... Innentõl kezdve az egész árképzés átverés szerintem, és ebbõl már nem csak nekem, hanem sokunknak elege van.
|
Audimania | 2347 | 2011. március 2. 23:18 | Válasz erre: 2346 |
Lehet, hogy érdekesnek érdekes, de kellõképpen átgondolatlan is ...
|
Semi | 2346 | 2011. március 2. 22:51 |
Érdekes elmélkedés a drága benzinrõl: http://totalcar.hu/magazin/velemeny/2011/03/02/legyen_ezer_forint_a_benzin/ |