ekowob | 1080 | 2009. június 4. 16:06 | Válasz erre: 1078 |
Jut eszembe: Bár félig off. Nem lesz Onroad-os tréning mostanság? Hamár fék... |
csabu987 | 1079 | 2009. június 4. 16:05 |
Én nem fostalicskázom le senki motorját, mert mindenki annak örül, amije van és biztosan vágyik valami szebbre, jobbra, csak azok a piszkos anyagiak mindent meghatároznak. Meg különben sem illik ilyet mondani, leírni. Van akinek ilyenre telik és van akinek olyanra. |
Macko | 1078 | 2009. június 4. 16:02 | Válasz erre: 1074 |
Talán az új C-ABS a Hondától az egyetlen, amivel nem nõ számottevõen a fékút normál, száraz aszfalton. Minden más motorkerékpár-blokkolásgátló rendszer növeli a fékezés helyszükségletét. Azonban ha rosszul kezeli a motoros a féket, még a C-ABS-szel is jelentõsen megnõ a fékútja. Azaz fékezéskor elsõ a technika (mármint a fékkezelés technikája). Az ABS azért kell, mert mindenki elkottázhat valamit közúti körülmények között, olyankor pedig nagyon hasznos lehet. |
vadasz | 1075 | 2009. június 4. 15:54 | Válasz erre: 1074 |
az ABS-re azrét van szükség akár BMW-n akár máson, hogy ha nem a Mackó álltal említett tökéseetes vészfékezés "jön ki" ( mert mondjuk a gyakorlás ellenére abban a szituban bezsúszik valami gixxer), akkor nem úgy kezded, hogy dobod a vasat.... ....bár aki gyakorolta ( és ezekez az egyéneket meg lehet számolni egy kézen sajnos ) tudja, hogy nem is oylan nagy mûvészet a csúszó elsõkerék, illetve annak a kezelése. Nem fékeztem még ABS-ig BMW-t meg pláne nem dual-hondás ABS-t, de a suzukis ABS-nél akármikor jobbat vékezek akár elsõvel, akár hátsóval akár együtt a kettõt hasnzálva.... tûzön vizen jégen mindenen... 1Hz-s kb a frekije annak ugynais kb---az meg igen halovány, és a szabályozása is rohadt messze van a "csúszáspontot körbelõjjüktõl" |
rosejblee | 1074 | 2009. június 4. 15:45 | Válasz erre: 1072 |
Akkor tényleg nagy szükség van egy ilyen fostalicskán az 500000ft-os extrára.Bocsi ezt le kellett irnom.BMV ellenes vok.
|
csabu987 | 1073 | 2009. június 4. 15:43 | Válasz erre: 1072 |
A régi és az új gumi közötti fékút különbségét kizárólag úgy tudod pontosan meghatározni, ha azonos helyen, azonos idõjárási körülmények között és ABS mûködése mellett végzed. Így egyforma a két mérés.
|
Macko | 1072 | 2009. június 4. 15:38 | Válasz erre: 1050 |
ABS-es motorom van, és egyik esetben SEM dolgozott a rendszer. A 2006-os BMW blokkolásgátlónál a legrövidebbet ugyanis így lehet fékezni, ha eljutok az ABS bekapcsolásáig, jelentõsen nõ a fékutam. Ezen felül tudok egymás után tíz hibamentes vészfékezést produkálni szükség esetén. Viszonylag sokat gyakoroltam, mire ment, de ma már megy. :o)
|
vadasz | 1071 | 2009. június 4. 15:30 | Válasz erre: 1049 |
Mackó: csak nem akartam kisarkítani..... ...ha szakszerûen belelapítord az elsõgumit az aszfaltba, akkor azért az fog.... ....átlagos motorosnál nem a gumi dönti el, hanem a fékezési tudása... ...de nyilván igazad van, csak az már nagy "szemfényvesztés lett volna ide :("
|
csabu987 | 1070 | 2009. június 4. 15:30 |
Különben meg ott a két diagram, tudom, hogy tudományos hókuszpókusznak tûnik, de munkavédelmi fõiskolai tananyagból szedtem ki, feketén fehéren tõlünk sokkal okosabb és hozzáértõbb emberek mondják ki benne, hogy a biztonsági kiadások egy ésszerû határ után csak ablakon kidobott pénz semmi egyéb.
|
csabu987 | 1069 | 2009. június 4. 15:25 | Válasz erre: 1068 |
Az, hogy én milyen körülmények között, mennyit és hogyan használom a kocsit, nem ismered. Tehát az ítéleted sem tükrözi azt, amirõ beszéltem eddig. Ami meg a másik, télen a család nem is ül szinte benne. Munkába járok (3km) meg bevásárolni. Arra pedig nem fogok venni egy Michelin Alpine-t 25e-ért darabját. Errõl beszélek, hogy ÉSSZERÛEN INDOKOLT biztonsági költség és ÉSSZERÛTLEN KIADÁS között mi a különbség. Ha a kocsi lenne a munkaeszközöm, az más kategória, mint egy kocaautósnak. |
Jani55 | 1068 | 2009. június 4. 14:35 | Válasz erre: 1036 |
Ahonnan indultunk: Tíz éves téligumi garnitúrám a kocsimon még jó lesz... van xmm is a futófelület... majd: ABS-es motorra vártam = adok a biztonságra... A kocsival, a családdal (akárkikkel) a biztonság (gumiügyileg) az utolsó helyen... A motorommal az elsõk közötti szempont (lenne, ha nem a használt gumikba gondolkodnál)... Tudathasadásos állapot részemrõl off |
zold1 | 1067 | 2009. június 4. 14:34 | Válasz erre: 1065 |
Na ott az igazság. De komolyan, én már azt is elhiszem, hogy ténylegg csúszkál az új gumi, hibátlan úton. Nagyon egyszerû a válasz, hogy miért: Azt a gumit, amit én 15 ezernél veszek le, mert elérte a kopásjelzõt, más 6000 alatt vászonig koptatja, és sír, hogy csúszik. |
zold1 | 1066 | 2009. június 4. 14:30 | Válasz erre: 1059 |
Csabu, szerintem ne feszüljünk. Inkább ugorjunk a motorra és menjünk veszélyeztetni. :DDDD
|
rosejblee | 1065 | 2009. június 4. 14:28 |
Az egyik Zsifi hozzászólást it nagyon sokan figyelmen kívül hagyják.Miszerint:az itt forumozó tagok döntõ többségének a tudása meg sem kozelíti egy-egy gumi tapadási szintjét.Meg aztán tegyük azt is hozzá a biztonsághoz,hogy fogyasztói társadalomban élünk a reklámok 99%-a azért van ,hogy butítson és vásárlásra ösztönözzön bennünket.A csúszkálóktól is megkérdezném,biztos a gumi miatt csúszott a motor segge közúton?Vagy volt ott azért is szemét is gazdagon(sár,homok murva...stb)
|
ekowob | 1064 | 2009. június 4. 14:22 | Válasz erre: 1062 |
"Látod, ezért vártam a motoromra egy hónapot, mert nem volt raktáron ABS-es éppen. Mert ugyanis adok a biztonságra." Na! Ez tetszik! Gratula! Innen már csak egy nagyon pici lépés, hogy ne tegyél fel különbözõ gumit.. :-) |
ekowob | 1063 | 2009. június 4. 14:19 | Válasz erre: 1059 |
"A keménységét hogy méred? Brinellben, vagy Wickersben?" nem kell nekem mérni. Erre vannak ajánlások. Nyilván kiszámolták, hogy észszerû idöben keljen cserélni. Ez ajánlott. De vannak törvényi elöirások is. Pl., hogy nem rakhatunk fel különbözö gumikat. Sajnos ez az elöirás csak Európában (értsd: A Lajtától nyugatra) érvényes. Itt nyugodtan lehet veszélyeztetni... |
csabu987 | 1062 | 2009. június 4. 14:18 | Válasz erre: 1060 |
Látod, ezért vártam a motoromra egy hónapot, mert nem volt raktáron ABS-es éppen. Mert ugyanis adok a biztonságra. De csak egy ésszerû határig. És ez az a határvonal, amit roppant nehéz egzakt módon meghatározni. Ez abszolút ember, elvárási igény, és technikafüggõ.
|
ekowob | 1060 | 2009. június 4. 14:14 | Válasz erre: 1054 |
Ez így majdnem igaz. De nem is errõl van szó. A sisak példánál maradva: Lehet kapni ECE 22-05-ös szabványnak megfelelö sisakot 40-, és 100 ezer ft-ért is. Az más dolog, hogy az egyik pl. csendesebb, nem fáraszt, nem vonja el a figyelmed, ezáltal biztonságosabb is. Szive-joga ezt mindenkinek eldönteni. De! De az, hogy különbözõ gumikat tesz fel az ember pl egy autóra, és ezzel jelentös mértékben megváltoztatja a jármü sajátkormányozottsági tulajdonságát, több mint felelötlenség! Vagy: Hány olyan autót látni, ahol a tulajdonos optikai tuningra több 100 000ft-ot elköltött, de nem rendelt bele egy sz@ros ABS-t sem! Hányinger! |
csabu987 | 1059 | 2009. június 4. 14:14 | Válasz erre: 1057 |
Na, akkor pontosítsunk valamit. Mi a szar, mi a kopott és mi az öreg? A szar egy relatív fogalom, ami 1,6-nál nagyobb az nem kopott, hanem megfelelõ, akkor marad az öreg.....A keménységét hogy méred? Brinellben, vagy Wickersben?
|
csabu987 | 1058 | 2009. június 4. 14:09 | Válasz erre: 1056 |
Igen. Úgy hívják hogy ésszerû határ. Vagyis 1000 kilométerenként nem dobok le gumit, mert az úgy biztonságosabb. Viszont 2mm -nél levettem a régit, nem mentem le vele 1,6-ig.
|
Jani55 | 1057 | 2009. június 4. 14:08 | Válasz erre: 1052 |
Nagyon tetszik! Szeretném, ha kétféleképp is értelmeznéd: 1. Ha Te okozol kárt másnak, ill. esetleg Ti is megsérültök, 2. Ha más okoz Nektek kárt, ill. esetleg Ti is megsérültök szar, kopott, öreg gumikkal szerelt kocsival, motorral... (utólag már nem jöhet szóba a számítás!!! és a mi lett volna, ha... sem létezõ kategória) |
ekowob | 1056 | 2009. június 4. 14:04 | Válasz erre: 1052 |
Aha. És gondolom az a határ nálad máshol van, mint pl. nálam |
csabu987 | 1054 | 2009. június 4. 14:03 |
Magyarra fordítva: tökmindegy hogy milyen félmilliós sisakod van, ha 250-nel buksz. Ott ganyéztak és pont. De legalább a leszakadt fejed épen maradt a sisakban, ez igaz....
|
zold1 | 1053 | 2009. június 4. 14:02 | Válasz erre: 1044 |
"...akkor talán valami oylasmi lehet a dologban, hogy ki hogya motorozik nem? :D" Na ja, a tõgáz+ rövidféktáv messze áll tõlem. Filozófiám: 90-100, de az mindenhol :D |
csabu987 | 1052 | 2009. június 4. 14:00 | Válasz erre: 1051 |
A biztonságra fordított pénz csak egy bizonyos határig kifizetõdõ, egy határon túl már nem jelent kockázati tényezõ csökkenést, csakis kizárólag indokolatlan anyagi ráfordítást.
![]() ![]() |
ekowob | 1051 | 2009. június 4. 13:54 | Válasz erre: 1039 |
Ezt nagy betûvel kellett volna írni! Nem tudom mit mondjak arra aki a biztonságon spórol.. |
csabu987 | 1050 | 2009. június 4. 13:50 | Válasz erre: 1049 |
Ez csak akkor figyelemre méltó, ha ABS-es a motorod és mindkét esetben dolgozott is. Mert akkor a két fékezés ereje pontosan ugyanaz. Egyébiránt meg csak az érzéseid vannak, amik a két esetben okozhatnak (természetesen a gumi minõségén kívül is) ilyen eltérést.
|
Macko | 1049 | 2009. június 4. 13:40 | Válasz erre: 1037 |
"motoron meg még sokkal számottevõbb a különbség , csak éppen nem fékezésnél" Dehogynem! Konkrétan leteszteltem a saját motoromon csere elõtt és után, 3 méteres eltérés adódott a kopott, kagylós és az új gumival 100-as tempóról. Azon pont egy totálkár múlik. |
csabu987 | 1048 | 2009. június 4. 13:30 |
"http://www.sportmotor.hu/motoros_videok/nobike/ken-block-gymkhana-2-47387" Neki kurvára nem mindegy milyen gumja van. Nekem meg tökmindegy, amikor a százas tempómmal lekötyörgök Zamárdiba :-))))) |
csabu987 | 1047 | 2009. június 4. 13:19 | Válasz erre: 1045 |
Teljesen világos. Egyik oldal a minõség és az ár, másik oldal a pénztárca és az igények. Az én autóm nem hárombetûs extrás, sima 1,4-es Kalos, kenyérszervóval és ablakklímával, tökéletesen alkalmas rá 8e-ért a Debica Passio, nekem elhiheted, télre meg a Nokian Hakkapelitta, egy szezont használva kollégától megvéve 20e-ért a négy db. :-) |
csabu987 | 1046 | 2009. június 4. 13:12 | Válasz erre: 1044 |
Akkor te nem az átlagemberek közé tartozol. Az átlagember ugyanis megveszi a gumit és addig használja, ameddig a profilmélysége engedi. Akár téli, akár nyári. A téli gumikon egyébként kétféle kopásjelzõ van, egy 4mm-es és egy 1,6-os. Az átlagember ha látja, hogy a téli gumija 4 alá kopott, vagyis a téli funkcióját, a kapaszkodást már nem egészen látja el, rajtahagyja és lefuttatja 1,6-ig nyáron. Aztán vannak a bátrabbak, akik a használt gumijukat megvágják vagy megvágatják és továbbfutnak vele. És vannak, akik felteszik a futózottat. Tegnap voltam Szolnokon, nem számoltam a leszakadt futófelületeket, amiket az út szélén láttam a hatoson!
|
Jani55 | 1045 | 2009. június 4. 13:10 | Válasz erre: 1041 |
Kérdésedre: Pl: én! (és szerencsére még sokan mások) Igaz (nem dicsekvésképp), az átlagosnál biztonságosabb, mindenféle hárombetûs elektronikákkal teletömött, erõsebb és értelemszerûen nagyobb, határozottabb fékekkel szerelt kocsim van: ebbõl következõen a nagyobb méretû és teljesítményû abroncsok kellenek rá. Erre soha nem sajnáltam a pénzt... És igen, az átlag futásteljesítmény felett vagyok kevéssel, még nincs százezer km benne, ennek ellenére a második garnitúra nyári és téli abroncsokat használom! Ebbõl logikusan következik, 4 éves korában váltottam mindkét garnitúrát, pedig bõven volt futófelület... De ne feledd: adott esetben, ha csak 1 méteren múlik a koccanás, mert esetleg az új gumival annyival rövidebb a féktáv, egy elsõ (vagy hátsó) lökhárító már drágább, mint a gumik! Vagy: az általad említett rosszabb: télen nyári gumival... Nem hallottál még olyan esetekrõl, hogy a biztosító eleve nem fizet, ha nem az évszaknak megfelelõ gumi volt fennt? Kívánom, hogy legyen lehetõséged megtapasztalni, milyen érzés jó minõségû, kiváló futófelületû, friss gumival autóznod/motoroznod! (a gumiteszteket nem szórakozásból, játszásból végzik, hanem, hogy tudjunk tájékozódni). Vissza a kérdésedhez: az esetemben kapható gumiméret árskálája 16 - 65 eFt /db (kínai-indiai ... goodyear). Nyílván van különbség, talán Te is érzed: pl: kétharmad-fele a fékút, ugyanis itt igazán tükrözi az ár a minõséget. Kitalálod melyik van fenn! (de nyílván, majd azt is kitapasztalod, télen nyári, nyáron téligumit veszel, közel fele annyiért... és máris nagyon megérte!) És még egy: a gumigyártók is állandóan fejlesztenek, verseny van, egyre korszerûbb és korszerûbb gumik jönnek: és nekünk, felhasználóknak! A biztonságosabb közlekedésért. |
vadasz | 1044 | 2009. június 4. 12:58 | Válasz erre: 1042 |
Én meg közúton csak a legvégsõ esetben használom a gumi legszélét... egyébb esetben 5mm a határ kb ami marad használatlanul.... ...ilyen körülmények között is csúszik MINDEN gumi, ha a határait feszegeted, némelyik elõbb némelyik késõbb... de mondok jobbat... még tök egyenes motornál is ki tud pörögni, melyik elõbb melyik késõbb.... ...akkor talán valami oylasmi lehet a dologban, hogy ki hogya motorozik nem? :D Csabu: Én pl minden évben leadom a téligumimat féláron, és veszek újat, még akkor is ha 100km-t mentem is volna vele az éppen szóban forgó télen. :D Hozzáállásom meg: A biztonságon nem spórolok, inkább nem megyek, ha nem tudom biztosítani a feltételeket. |
zold1 | 1042 | 2009. június 4. 12:06 | Válasz erre: 1031 |
Érdekes meglátás. Életemben nem vettem új gumit, mondjuk még csak 70 ezer km-t motoroztam nagymotorral. Nem azért, mert nem tudnék, hanem mert a használt gumi harmad/fele áron is bõven kielégíti az igényeim. A gumikat kivétel nélkül kidöntöttem a széléig(DOT számtól függetlenül), a lábtartó is leér néha, és érdekes módon, nekem nem csúszkálnak, max csatornafedélen. Az elsõ gumi, amin elgondolkoztam, hogy talán megérné, a conti motion volt, most 46-ért lenne pár. Aztán inkább vettem egy gyári profilmélységû pilot powert elõre 4000-ért... Mindanzonáltal boldoggá tesz, hogy sokan osztják a véleményed az új gumikkal kapcsolatban, így több marad a hozzám hasonló rakétaseggû idiótáknak. písz |
csabu987 | 1041 | 2009. június 4. 11:36 | Válasz erre: 1038 |
Szakma szabályai....egy mai magyar átlagautós futásteljesítménye 10-15e km/év, amibõl a kétharmadát nyári, egyharmdát téli gumival futja le, mivel szar idõben kevesebbet autózik ugye. Ezt azt jelenti, hogy egy szezon téli futás sacc 3-5e km/tél. Egy normális gumigarnitúra 50 ezret elmegy. Visszakérdezek: szerinted ki az a mai magyar autós, aki 60-70%-os gumit eldob csak azért, mert régi? És a rosszabbik verzióról meg már ne is beszéljünk, akik abszolút nem használnak téli gumit...
|
csabu987 | 1040 | 2009. június 4. 11:28 | Válasz erre: 1037 |
Nem beszéltél rosszul. A hozzászólásomban arra kívántam rávilágítani, hogy a gumi minõsége és tudása a határainak a feszegetésekor bukik ki, tehát bõségesen a határteljesítmény alatt futkározó honpolgár nem vesz észre semmi különbséget, mint ahogy én sem.
|
Jani55 | 1038 | 2009. június 4. 11:06 | Válasz erre: 1036 |
Végképp nem ide tartozik és valószínûleg nem én foglak meggyõzni, de nehogy keserû tapasztalataid legyenek. A téligumi tapadását 0C fokos üzemi hõmérsékletére optimalizálták (a nyárit 50-60Cra). Emiatt (és a különféle adalékok miatt) teljesen más az anyagszerkezete. A téligumi tehát sokkal lágyabb, idõvel sajnos bekeményedik. A szakma szabályai szerint a négy-ötéves téligumit, ha bármilyen nagy is a bordamélység, cserélni kell. Ugyanis a száraz, hideg aszfalton is megcsúszik... Tájékozódj! És ehhez nem kell szupererõs kocsi, a teljesen átlagos, normál, hétköznapi kocsik ugyanígy viselkednek. Lehet, négy tenyérnyi felületen gyorsítani, fékezni? Kísérletezz, meglátod, majdnem dupla hosszú a fékút... Természetesen a Te dolgod, nyugodtan húzz le vele még egy telet is (de nem is közlekedsz sokat, ha tíz évesen még futófelülete is van!), csak ne én legyek elõtted, mikor meg kell állnod. |
vadasz | 1037 | 2009. június 4. 11:05 |
Z6 akció: Valakiknek rohadt mód bökte a csõrét hogy Zsifi most majd fergeteges móson meggazdagszik az 50 ért árusított zacc Z6-osokon.... ....íy akarjon az ember tenni valamit a közjóért.... lassan már én is leszokok a hasonlókrol. Csabu: Amit írtál sok igazságot tartalmaz, de azért a "körülnézünk és nicsnen semmi forcsa, akkor álljunk fel egy székre és nézzünk körül más szemszögbõl" nézõpontot sem ártana kicsit beiktatni (neked is, de úgy álltalában a népeknek) Ha valaki nem teheti meg, hogy Új (DOT) szett(párban cserélt) típusra az igényeinek teljességgel megfelelõ gumikat szereltessen, akkor nyilván megoldja valahogy. Viszont tény (azért mert 1-2 havonta van új szett a motoromon, így talán objektív véleményként elfogadható, de ha valaki talál kivetni való, akkor kérem írja le), hogy azonos gumitípus (legyen Z6) újan szerelve is 2-4 hónap DOT eltéréssel már egy teljesen más motort ad, gumistílus (túra, soprttúra, sport) gumik azonos motoron meg egyenesen ég/föld különbséget produkálnak. Úgy vélem hogy sem te Csabu, sem mások nem tennének fel régi, párosítatlan gumit, ha az anyagi kényszer nem hozná, és ha a kocsidon is minden télen új téligumi lenne, akkor tudnád, hogy mekkora a különbség: Hangsúlyozom legkevésbé ne marról van szó, hogy nem lehet 4-5 éves téligumival közlekedni, meg hogy a motor nem gurul két különbözõ gumival, vagy hogy jégpályaként viselkedne egy 10 éves Macadammal, csak egy nagyon erõsen érzékelhetõ szûk keresztmetszetet ad úgy biztonság terén mint érzés terén. (ha egyszer lesz lehetõséged ABS-es autóval azonos napon azonos idõjárási körülmények között gumicsere elõtt és után egy féktesztet végrehajtani alighanem meg fogsz döbbenni... ...motoron meg még sokkal számottevõbb a különbség , csak éppen nem fékezésnél) Mégegy: Riogatás? NEM! Csak oylan emberek próbálnak (erõs kritikák közepedte, amit nehéz igazából megérteni, mert segítõ szándék vezérli a dolgot) mesélni, de inkább kérdésekre felelni ebben a témában ( de ez igaz más fórumokra is) akik igenis végigpróbálták majd az összes gumigyártó szinte minden szóbanforgó típusát, esetenként régi DOT-al, néha újjal... 10.000 - km-ket mentek esõben némelyik típussal.... Persze Aranka néninek meg Pista bácsinak a falu végén hiába mondod, hogy a trabancot cseréljék már le S65 AMG-re, mert esélyük sincsen, de ettõl még talán belátható, hogy a két jármû között van némi különbség. Újabb tény: 2006-os AVON-al igenis lehet motorozni, ha azonban úgy hozza a sors hogy tellik egy zacc Z6 interactra akkor vedd meg, mert jobb lesz! rosszul beszéltem? |
csabu987 | 1036 | 2009. június 4. 10:43 |
Egy pár gondolatot hozzáfûznék a gumitémához. Elõször és utoljára, mivel itt szakértõbbnél szakértõbb kollégák vannak és nem kívánom a szakmai hozzáértésüket kétségbevonni. Tíz éves téligumi garnitúrám van a kocsimon, ami még a következõ telet kibírja, utána kell cserélnem profilmélység miatt (vagy nyáron lefuttatni). Minden tavasszal lemosva, glicerines vízzel áttörölve megy a pincébe. Nulla repedés, nulla keményedés. Most rakattam a motoromra új (minõ szentségtörés) 2006. 8.heti Avon gumit hátra, elöl maradt a gyári Dunlop Sportmax. A múlt héten a vezetési tréningen ameddig a majréfaktorom nem csapott az egekbe, ott döntögettem a pályán eme szar párosítással mindenféle gond nélkül. Nem járok pályára, sem a mecseki halálkanyarokba amikor kint vannak a donorjelöltek, valamint nem járok 200 felett soha. Az átlagos kis igényeimet tökéletesen kielégíti, nem csinálok ilyen hókuszpókuszt a gumitémából, kicsit túllihegésnek és riogatásnak fogom fel az ilyen hozzászólásokat, mert akiknél a gumitéma ennyire kihegyezett és abszolút jogos, azok a pályaversenyzõk. Durván fogalmazva, sima utcai motorozásnál tökmindegy milyen gumid van, akár még különbözõ elöl és hátul, egy dolog ami nem mindegy: hány kilométert tudsz vele lefutni, mert nem olcsó. És léteznek azok a motorosok, akik nem tehetik meg, hogy vegyenek egy garnitúrát 60-80e ért, hanem kényszerûségbõl "mazsoláznak" a használt gumik között, mert az anyagi keretük sajnos ezt engedi meg.... Tehát a használtgumi árusítás betiltásáról ennyit..... |
Jani55 | 1034 | 2009. június 4. 09:23 | Válasz erre: 1031 |
Én, az öt éves gumit már eleve meg sem veszem! Az már nem új, nem is korrekt újként eladni, erre (is) vannak az akciók. Akármilyen szakszerûen tárolták is. Újként a gyártástól számított 1 évig számít a gumi (DOT szám alapján). |
TPBalaton | 1033 | 2009. június 4. 09:21 | Válasz erre: 1021 |
Nem,fél éve már megvan az új.Csak eddig soha nem nézte a zsernyák a gumimat.
|
CJKrisz | 1032 | 2009. június 4. 09:16 |
Jogos, a gumi kora is sokat számít! Hiába van meg a profilmélység, ha a gumi öreg, repedezett. Én egy kb. 4 éves Pirelli MT akárhanyast cseréltem le Pilot Road2-re. Ég és föld. A Pirelli felülete - bár a profilmélysége bõven megvolt - olyan volt, mint a bakelit, végighúztam rajta az ujjam és csúszott. A PR2 egész más, szinte ragad, amikor hozzányúlok. Ha rányomom erõsen az ujjam, csak nehezen tudom húzni rajta.
|
Zsifi | 1031 | 2009. június 4. 08:52 | Válasz erre: 1030 |
Megfelelõ tárolás mellett a motorgumi 5 éves koráig felhasználható. A használt guminál az a probléma, hogy a pályáról levett gumi gyakorlatilag elégett, tapadása töredéke az új guminak. Ha jó lenne akkor nem adná el..használná. De tudja, hogy nem ér egy forintot se, csak így csökkentik a veszteséget. Szerencsére használt gumiban a túrázók ritkán gondolkodnak..azokat inkább a donorjelölt rakétaseggû idióták veszik.. |
ronin006 | 1030 | 2009. június 4. 08:45 |
A profilmélységen kívül a gumik életkora is számít. A négy éves gumi gyakorlatilag szemét. Gyorsan mondom, motoron ez a legritkább eset, inkább csak autóknál fordulhat elõ, de a használt motorgumit vásárlóknak ezt is figyelniük kéne. Szerintem... Láttam egy-két motorgumis használt kínálatát, kövezzetek meg, de én betiltanám a használt motorgumik kereskedelmét, az importot is ideértve! Egyébként egyéni ötletek, hallomások, internet-tanácsok alapján elõre ilyen, hátulra meg olyan gumit feltenni, rettenetesen veszélyes. Ha valaki a párban feltett gumiban elöl vagy hátul csalódik, akkor amikor tud, váltson. Szerintem persze... Akkora a választék, egyszerûen nem hiszem, hogy közúti használatra nem talál valaki a tényleges igényeinek megfelelõt. Egyébként jártam olyan helyen is, ahol valamelyik tipust (bocs, nem jut eszembe) , nem is voltak hajlandóak csak párban felszerelni, mondván, hogy nekik sem érdekük, hogy felnyaljam az aszfaltot... Na, én itt leszek törzsügyfél!:))) |
Macko | 1027 | 2009. június 4. 07:40 | Válasz erre: 1023 |
A kopásjelzõ meg egyébként is arra szolgál, hogy az élete vége felé még jobban kapaszkodjon a gumi az aszfaltba! :o)))
|
zold1 | 1025 | 2009. június 4. 07:08 | Válasz erre: 1002 |
Neked a gixeren elmegy 10e-t a road hátul? Az szép!!
|
Norbu | 1024 | 2009. június 4. 06:11 |
"http://www.sportmotor.hu/motoros_forum/suzuki/?cmd=showtopic&id=154"
|
pandamaci | 1023 | 2009. június 3. 23:29 | Válasz erre: 1022 |
ja ,esõben is jobban kapaszkodnak a kiálló szálak:) -sajnos láttam ilyent akinek hosszabb túrán hazafelé elfogyott a minta,kibújt a vászon, nem volt élmény a csapatból senkinek a felfedezés.. |
C1800Rider | 1022 | 2009. június 3. 23:20 | Válasz erre: 1021 |
Ki van az fizetve vászonig nem? :-D Tiszta pazarlás elõbb ledobni! :-D
|
pandamaci | 1021 | 2009. június 3. 23:15 | Válasz erre: 1019 |
hát ,ha neked jó a vászonig kopott gumi, és csak a rendõr kedvéért veszel ujat....
|
freemailpeter | 1020 | 2009. június 3. 21:50 | Válasz erre: 1019 |
oylan is volt hogy elvették a forgalmit,de nem nekem,,,
|
tsanyi | 1018 | 2009. június 3. 20:23 | Válasz erre: 1017 |
A race attack? Nem mondom, hogy jó (még nem is tudom, most tettem fel), de most inkább a méret kipróbálása miatt tettem fel és hát olcsó volt, ha nem jön be leveszem és ennyiért elviszik.
|
Spider | 1017 | 2009. június 3. 20:14 |
Szia Sanyi Nekem is most Conti van fent. Nekem néha kicsit bizonytalannak tûnik Kigyorsításon csúszott a hátulja és egy két tempósabb kanyarban is éreztem hogy nem oké a gumi. Ha csak túrázni rakja fel az ember jó,meg olcsó is,de sportosabb motorokra / vezetésre nem a legjobb(és még mielõtt megköveznének) "szerintem". |
tsanyi | 1016 | 2009. június 3. 20:05 | Válasz erre: 1015 |
Azt is kipróbálom majd. Én is elkezdtem gumikkal foglalkozni a szervizemben így van bõven választék és megpróbálom a legolcsóbb de még jó variációt megtalálni, az én gépem méretében most a beszerzési árak is úgy megugrottak, hogy valami megoldást találnom kell ha nem akarok egy szezonban 200000-et gumira költeni, persze lenne olcsóbban kemény túragumi, de akkor az idomokra kellene ennyit vagy többet költeni.:))
|
giroszmen | 1015 | 2009. június 3. 19:52 | Válasz erre: 1009 |
tsanyi! Tegyél fel Dunlop D 209 GP Racer-t! Igaz nekem csak 4-5 ezer km -et megy el hátul , és a gép is csak 130Nm de közúton 2.-3. fokozatba kanyarból kigyorsítás csutkán (10.000 ) ig. Úgy gondolom elég meggyõzõ. Most conti race attack van hátul , hát lehetne jobb is. |
Gixef | 1014 | 2009. június 3. 19:50 | Válasz erre: 1011 |
Én 85 kiló vagyok,3 db 50 literes dobozzal,megpakolva szoktam túrázni! Nekem nagyon megfelelt! |
vadasz | 1011 | 2009. június 3. 18:40 | Válasz erre: 1010 |
felteszel egy Macadamot egy GS-500 ra és egy 450 kilós csajszi motorozgat vele, akkor az meg elmegy 50.000 km-t ... ezen izélni itt, hogy mi mennyit megy :D Minden ahogy húzza neki a pógár, és a tapadás hányadosaként.... ... ami többet megy kevesebbet tapad.. csak ne mérdemes tapadósabb munával közlekedni mint amire szükség van. Én pl most hasjottam le egy zacc M3-at, és az ovlt a vélemlényem, hogy egy két hajtósabb szakaszt, és kakucsolást kivéve csak igen melegben tudtam felemlegíteni úgy, hogy igazán elõnye legyen a Z6-al szemben.... ....ebbõl kifolyólag nekem nem való, mert hamar elfogyott és mégsem tudtam kiélvezni (ha tehetem akkor nyár közepén felteszek újra egy iylen szettet), most a Z6c-vel egyelõre lepörgetek jó 10.000 km-t júniusban. |
Gixef | 1010 | 2009. június 3. 18:23 |
Sziasztok!!!Nekem akkor is Conti Road Attack!!!!!!!!14.000-et mentem a hátsóval!!!!!!
|
tsanyi | 1009 | 2009. június 3. 18:20 |
Én most próbálgatok rendesen elõre power race hátra conti race attack ráadásul vékonyabb, de hegyesebb(190/55), az elõzõ elöl D208RR hátul a gyári Qualifier 200/90-es és ez a pályán-utcán is kiváló volt, pályán a hátsó kigyorsításnál néha megcsúszott, de az korrigálható míg az elsõ kevésbé. A mostanival hétvégén Gross-Glockner és környéke lesz, kiváncsi vagyok mit muzsikál. Egyenlõre a gyárihoz képest kicsit "billegõsebb" kis tempónál, de haladva már jobbnak tûnik.
|
C1800Rider | 1008 | 2009. június 3. 16:24 | Válasz erre: 1007 |
Nem is biztos hogy kell párban. Ha az elsõ elmegy még akkor veszel hozzá egy hátsót. Ugyanolyat. Ha az elsõ tropa de a hátsó még elmegy akkor meg veszel egy elsõt. Ugyanolyat. :-) Hacsak nem akarsz mondjuk valami gyári hitvány gumiról egy jobbra váltani mert akkor biza marad a párban csere.
|
oszitrek | 1007 | 2009. június 3. 16:22 | Válasz erre: 1003 |
Azon filóztam, hogy nekem mióta motorom van, soha nem cseréltettem párban a gumikat... :) Lehet 1szer ha sok pénzem lesz kipróbálom... :)
|
oszitrek | 1006 | 2009. június 3. 16:15 | Válasz erre: 1004 |
Na ja, németeknél még a forgalmiban is benne van, h milyen gumi van a motoron, illetve milyet használhatsz hozzá...
|
goimo | 1005 | 2009. június 3. 15:51 |
Szombattól betesztelem a zsír új PR2-t,nem tudom mennyi marad belõle a szûk 10e.-es Marokkoi útból... Felcuccolva a légnyomás: E:2,5-H:2,8 |
Jani55 | 1004 | 2009. június 3. 15:07 |
Igen, egyértelmûen azonos szerkezetû és alapanyagú gumik elõl-hátul. A gyártók tudják, ezért készül párban, elõre és hátra, hogy ne kelljen kísérletzni. Aztán úgyis mindenki azt rakat fel, amit akar, ill., amilyen lehetõségei vannak. Sajnálatos, hogy magyarországon, mûszakin, még avval sem törõdnek, hogy elõl is és hátul is pl. csak radiál gumi legyen... |
Macko | 1003 | 2009. június 3. 14:59 | Válasz erre: 1002 |
A gyártók egyértelmû állásfoglalása az, hogy a motorkerékpáron elöl és hátul kizárólag ugyanolyan típusú abroncs lehet. Ennek nagyon egyszerû az oka: a gumikat párban fejlesztik, például az ívmeneti tulajdonsága, vagy a vizes tapadása teljesen más a különféle gumiknak, még ha egy márkából valók is. A Metzeler például kimondottan ellenjavallja egy M2 és egy M3 keverését is. Persze ezt meg lehet azzal magyarázni, hogy nekik érdekük, hogy te párban cserélj gumit. Az én véleményem szerint nem errõl van szó, sokkal inkább a motorosok biztonságát szolgálja ez a tanács. Aztán mindenki kísérletezzen kedvére, legfeljebb idõnként arcra esik egy-egy kiélezettebb helyzetben... |
oszitrek | 1002 | 2009. június 3. 14:49 | Válasz erre: 1001 |
Miért ne lenne ok a variálásra??? Mondjuk egy chopperen nincs jelentõsége, de sport, sporttúrán igen is van. Pl mint nekem a Hondámon volt vagy mint most van a GSXR-en, elöl Sport Attack, hátul Road Attack. Hogy miért? Mert keményebb fékezésnél nagyon tolta az elejét és sokszor megcsúszott a túrásabb gumi?? Gyorsabban bemelegszik a sportgumi? Elöl nem kopik olyan veszélyesen a sportgumi??? Mennyit mondjak még? És hogy miért raknék hátra sz@rabbat? Pl azért, h ne 4-5000 alatt egye meg a motorom, hanem tudjak vele 10000-ret menni??? |
ronin006 | 1001 | 2009. június 3. 12:22 |
Szerintem a két gumi egy pár. Nem ok nélkül olyanok, amilyenek. Igazából semmi ok a variálásra. De miért is raknál hátulra sz@rabbat? Azért, hogy ne tudd kihasználni az elsõ gumi tulajdonságait? |
ekowob | 1000 | 2009. június 3. 12:13 | Válasz erre: 998 |
Vannak országok, ahol ez kifejezetten tiltott! Magyarország nem tartozik ezek közé, de egy gumit csak a párjával tesztelnek, meglepetés is lehet belõle, ha kevered.. De ez csak az én véleményem. Mindenesetre a gumi is a biztonságot jelentõsen befolyásoló alkatrészek közé tartozik, én ennek figyelembevételével járnék el... |
oszitrek | 999 | 2009. június 3. 11:48 | Válasz erre: 998 |
Nyugodtan lehet még másik márkájú is... :) Nekem elöl Sport Attack van, Hátul meg Road... Mert szerintem elõre nem árt a sportosabb gumi, a fékezés meg a kanyarodás miatt... |
pentekcs | 998 | 2009. június 3. 11:38 |
Hahó! Mi a vélemény arról, hogy egy márkájú gumi, de nem egy típusú kerülne elõre és hátra. Konkrétan Continental Race Attack elõre, és Road Attack hátra... Vagy legyen elöl hátul egy típus /Road Attack/? Yamaha FZ6S, 2oo5-ös, jelenleg elöl hátul Road Attack van. A másik amin még gondolkodom a PilotRoad2. Köszönöm a válaszokat. |
csabu987 | 997 | 2009. május 31. 22:10 | Válasz erre: 996 |
Ne írj, hívd õket mobilon, az üziket úgy vettem észre, nem nagyon olvassák.
|
rgary | 996 | 2009. május 31. 22:08 | Válasz erre: 995 |
Köszi! Írtam nekik, hátha van olyan méret is amilyet én keresek!:) Üdv |
csabu987 | 995 | 2009. május 31. 21:38 | Válasz erre: 989 |
Innen rendeltem és nem bántam meg. Szerintem jó gumi. "http://www.kepesmotor.hu/utcai_tura_gumi/p188296" |
eröt | 994 | 2009. május 31. 15:47 | Válasz erre: 992 |
Sajnos a Heidenau nekem sem lesz a szívem csücske azt hiszem.Páran dícsérték a tapadását de én többször megcsúsztam vele ezért odalett a bizalmam.Következõ garnitúra biztos más lesz.
|
Ray | 993 | 2009. május 31. 15:07 | Válasz erre: 965 |
Michelin Pilot Road2 ajánlom Neked!, nekem Pilot Road sima van, de ha ez lemegy akkor két komponensût fogom használni! A legjobb utcai/túra gumi, pályázni meg csak állásokat szoktam :D |
tsanyi | 992 | 2009. május 31. 14:44 | Válasz erre: 988 |
Sok szerencsét hozz! Kanyarokban óvatosan, és nem fikaképp, komolyan gondolom. Az olcsó gumik közül eddig a Mitassal van mérsékelt jó tapasztalat és mostanában meglepõ módon a Kendával. Avon, Heidenau nem volt jó, Neked remélem beválik.
|
krisztian.fz6 | 991 | 2009. május 31. 14:06 | Válasz erre: 988 |
Egy ilyen Avon garnitúrát én is elhasználtam. Nem kemény, inkább viszonylag tapadós gumi, de mégis magas futásteljesítménnyel. A 7 mm hátul valós érték, van mibõl kopni.
|
freemailpeter | 990 | 2009. május 31. 12:01 | Válasz erre: 988 |
7mm profil mélység az már elég tisztességes :) nekem a diablo corsan uj korában 5 mm volt, persze más jellegû a két gumi,,,, |
rgary | 989 | 2009. május 31. 10:10 | Válasz erre: 988 |
Szia! Hol szerezted be a gumit? Elérhetõséget címet meg tudod adni? Köszi! Üdv |
csabu987 | 988 | 2009. május 30. 21:46 |
Norbu | 987 | 2009. május 30. 19:54 |
Sziasztok M Pilot Road 2 van nekem is-1250 Banditon.A Mátrában lakom,a gyári Dunlop kb 4500km-t bírt, ebben 2500km van,kopás szinte nem is látszik,hamar bemelegszik párás hûvös aszfalton is betapad ,lábtartóig dönthetõ a Bandit vele.Sztem 10ezret tuti kibír hátul.
|
joskabiker | 986 | 2009. május 30. 11:55 |
Sziasztok! Csatlakoznék az elõttem szólóhoz (CJKrisz). Tavaly vettem a M Pilot Road2-t 1150RT-re (jó papás motor) de rengeteg autóályával most 19 e-nél áll, és még legalább 30%-os! Tapad szárazon és vízen. Ilyen lesz a következõ gumim is. |
CJKrisz | 985 | 2009. május 27. 15:41 | Válasz erre: 983 |
TDM850-re én nemrég vettem Michelin Pilot Road2-t. Mondjuk még nem mentem túl sokat vele (majd talán most a hosszú hétvégén kap egy ezrest), mondhatni "bejáratós", de eddig nagyon meg vagyok elégedve vele. Nem bizonytalankodik, a kanyarokban jól betapad, tetszetõs is. Viszont kicsit borsos ára van.
|
ambrust | 984 | 2009. május 27. 14:44 | Válasz erre: 983 |
a régi vfr-re sem, pedig most kell gumiznom :( Mindegy, marad a "régi" Z6 :) |
tomi_GS | 983 | 2009. május 26. 21:42 | Válasz erre: 982 |
köszi. közben rájöttem már nem is érdekel. TDM-re valósi méretben (még?) nem gyártják. |
Zsifi | 982 | 2009. május 26. 20:28 | Válasz erre: 981 |
"http://metzeler.hu/?page=prod_main&content=tyre_detail&tyre=Roadtec%20Z6%20Interact&sub=1&menu=" tessék |
tomi_GS | 981 | 2009. május 26. 20:24 |
Sziasztok ! Engem az érdekelne mi a különbség a Z6 és Z6 Interact között. |