qqriq64 | 741 | 2012. december 28. 12:08 |
A 18-as képpel nem boldogultam. http://kptlnsg.info/2LbvVLqEhhnlsxqjlcvlr4 |
Dokypapa | 740 | 2012. december 25. 23:28 | Válasz erre: 730 |
Ez nekem nagyon tetszik,de. Te is tudod , nekünk soha semmi nem jó. Ha full Magyar lett volna, akkor azért szar , ha beszállótoktól/Olasz-Kinai/ kaptuk volna az anyagot ,de itt szerelték volna össze , akkor is fanyalogtak volna , szóval , se így ,se úgy , na meg, ne már, sajnos ilyenek vagyunk. Látod , te is azt írod ,már elõre /Tudtad/. nem fog menni. Hát ez van. |
CJKrisz | 737 | 2012. december 25. 18:00 |
Qqriq kollégának, illetve a gyerkõcnek (és persze mindenkinek) egy kis oktató anyag, már amennyiben érdekli. Szerintem az egyik legjobb és legszemléletesebb ilyen témájú dokumentumfilm Szersén Gyula kiváló alámondásával. Van benne pár kisebb tévedés, illetve félrefordítás, de nem eget rengetõ egyik sem. Nem feltétlenül gyerekeknek készült, de szerintem egy 10 év körüli gyerek is nagyon sokat megért belõle, mert nagyon jók a hasonlítások, illetve az animációk. http://www.youtube.com/watch?v=SEC4WkDnlWU A feliratot ki lehet kapcsolni, ha zavaró (az utolsó pár percben kellhet, mert az sajnos valamiért angol), de csak ezt találtam HD verzióban. A videó alatti hozzászólásokból meg süt, hogy mennyi dilettáns kommentel olyan témában, amihez egyáltalán nem ért. Egyesek olyan sötétek, mint egy néger asszony segge az alagútban. |
qqriq64 | 733 | 2012. december 15. 22:47 | Válasz erre: 731 |
Köszi elmentettem mindet nagyon jó oktatóanyag.
|
qqriq64 | 732 | 2012. december 15. 22:46 | Válasz erre: 729 |
Igen már használtam a Mapsot. Ráközelítettem az utcára ahol lakunk és mindig távolabb vittem. Egy gyereknek nagyon szemléletesen be lehet mutatni mekkorák vagyunk a világban. |
TomRed | 731 | 2012. december 15. 21:57 | Válasz erre: 728 |
Itt van egy pár térkép és egyebek, a Wordatlas http://www.worldatlas.com/ tetszett leginkább: http://netszkozkeszlet.ektf.hu/html_files/adatbazis/adatbazis2.html Ez azért érdekes, mert egy Powerpoint prezentáció készítésérõl szól tulajdonképpen (ami önmagában is hasznos leírás), de 15. pontjában felsorol pár linket a témában: https://sites.google.com/site/havassyandras/bemutato-keszites Úgy is sok mindent találhatsz, ha a Google-ba beírod, hogy "földrajz érettségi tételek" vagy http://bit.ly/VIrODv Ez utóbbi az elsõ helyen hozott szintén egy jó online térképet: http://www.terkepek.net/ |
Bubó Doki | 730 | 2012. december 15. 15:08 |
CJKrisz | 729 | 2012. december 15. 09:56 | Válasz erre: 728 |
Google maps? :) Csak nem a satellite, hanem a map nézet.
|
qqriq64 | 728 | 2012. december 15. 09:40 | Válasz erre: 727 |
Köszi Neked is. Olyan oldalt tudtok ahol a föld országait lehet bemutatni térképen? |
CJKrisz | 727 | 2012. december 15. 09:25 | Válasz erre: 724 |
Amit Tomi mutatott, azok is nagyon jók. A youtube-on van fent két nagyon szemléletes videó, ami a méreteket hivatott összehasonlítani. A zenei aláfestés is nagyon jó az elsõhöz. http://www.youtube.com/watch?v=HEheh1BH34Q http://www.youtube.com/watch?v=2FwCMnyWZDg |
qqriq64 | 726 | 2012. december 15. 08:51 | Válasz erre: 725 |
Tomikám mondtam már hogy egy ÙR vagy? Fenntartom. Köszi. |
TomRed | 725 | 2012. december 15. 02:45 | Válasz erre: 724 |
Mini Naprendszer "Ebben a modellben a Nap akkora lesz mint egy futball labda, nagyjából 30 cm átmérõjû gömb. A Föld akkorának tûnik mint egy borsszem, s mintegy 30 méterre kering a mini-Nap körül." http://egykisfoldrajz.freeiz.com/Naprendszer.html A Naprendszer bemutatása http://www.cab.u-szeged.hu/local/naprendszer/index.htm#Tartalomjegyzék |
qqriq64 | 724 | 2012. december 14. 19:46 | Válasz erre: 723 |
Krisz. Tudsz valami olyan internetes oldalt ahol a naprendszerünket szemléletes módon bemutatják? A 8éves fiamat akarnám okítani de nem találok semmit. Például a föld országait akartam megmutatni erre beütöm hogy a föld országai és kiad ezer térképboltot. |
CJKrisz | 721 | 2012. december 14. 16:48 |
http://www.origo.hu/tudomany/vilagur/20121115-kozmikus-gondolkodasunk-merfoldkovei.html http://www.origo.hu/tudomany/vilagur/20121213-kaprazatos-kepek-afrikatol-a-spiralgalaxisokig.html . |
qqriq64 | 720 | 2012. december 14. 14:21 | Válasz erre: 719 |
Szerintem akármelyik égitest vizsgálatát olcsóbban és nagyobb hatékonysággal elvégzik a robotok ma már. Felesleges embert küldeni csak azért hogy elmondhassuk ott is jártunk. |
CJKrisz | 719 | 2012. december 14. 12:56 |
Bár nem kimondottan számottevõ, mégis kerek évfordulója van ma valaminek. Éppen 40 évvel ezelõtt, 1972. december 14-én szállt vissza a holdkompba egy bizonyos Gene Cerman és Harrison Schmitt és indultak vissza a Földre. Õk voltak az utolsó emberek a Holdon, azóta nem jártunk égi kísérõnk felszínén. Nemrég volt a kezemben egy gyerekeknek szóló illusztrált könyv, A világûr képekben címmel. Abban egy igen érdekes jövõképet festett a szerzõ. 1983-ban jelent meg a könyv, mégis, az elsõ Mars-expedíciót 1990-re, az elsõ holdbázisok megépítését 1993-ra tette! A szerzõ számításai szerint 2007-re a holdlakosok száma eléri az 1000 fõt! Ma már persze kicsit megmosolyogtató ez a fajta optimizmus az ûrkutatás jövõjét illetõen, viszont egyben elszomorító is, hogy immár négy évtizede nem tudtunk visszajutni a Holdra, az elsõ emberes Mars-expedíció pedig még mindig a távoli jövõ zenéje. |
Tiger | 714 | 2012. december 9. 19:21 |
Elsõre négyet vétettem,a volt CCCP államai közül,de másodszorra már hibátlan lett:-)Ezek szerint ebben a mûfajban nagyon jó vagyok.Vehetem ennek valami hasznát?Sejtem,mehetek puzzle-t épiteni:-) http://www.rethinkingschools.org/just_fun/games/mapgame.html |
CJKrisz | 712 | 2012. december 9. 18:04 |
Ismét elment egy legenda. http://index.hu/tudomany/2012/12/09/elhunyt_sir_patrick_moore_csillagasz/
|
CJKrisz | 710 | 2012. december 7. 10:29 | Válasz erre: 709 |
Sierra Leone? Bazz, az kemény. Oda a belépés díjtalan, de a kilépés nagyon is bizonytalan. :)
|
Tiger | 709 | 2012. december 7. 10:25 | Válasz erre: 708 |
Jól ismertem a hazai aranymosás nagy tudorát(könyvet is írt róla,múzeumot alapított N.E.),remélem él még ,régen nem láttam.Azt azért elmondanám,hogy bár a körülmények nagyon nem kedveznek a folyami aranykitermelésnek itthon(Bõs bûne ez is),ha korszerû és gazdaságilag hatékony gépekkel "piszkálnánk"szegény viseltes Dunánk fövenyét,akkor a kitermelt arany értéke fedezné a Mo-on elõállított összes beton árát,útépítéseket is beleértve.Hogy ezt honnan tudom?Hát Nagy Endrétõl:-) Ja,ha már a Föld kincsei kerültek szóba.1990-ben tíz napot töltöttem Sierra Leone-ban:-)De azt majd az "emlékirataimban"írom meg,mert úgysem olvasná addig senki.(nem motorral voltam):-)de elöljáróban annyit,volt a kezemben már 6 millió USD egyszerre.Sajnos ki is vették belõle gyorsan:-)Pedig pont belefért volna az is egy gyufás skatulyába:-(Igaz egy cseppnyi töredékét megmentettem,12 ezret,de legalább életben maradtam.De turisztikai élménynek elképesztõen érdekes volt.No,ha itthon sírunk,akkor oda kell egy kicsit elmenni és egybõl átértékeljük az élet értelmét. |
CJKrisz | 708 | 2012. december 7. 09:58 | Válasz erre: 707 |
Bizony, nem egyszerû meló az. A Discovery-n is szokott lenni mûsor az alaszkai aranybányászokról, illetve a bering-tengeri aranymosókról. Elég komolyan ûzik az ipart, komoly munkagépeket használnak és valahogy nem termelik ki kilószámra az aranyat. Amikor egy nap találnak 30-40 grammot, akkor már nagy az öröm. Egy gyufafej nagyságú darab már komoly aranyrögnek számít. Jobbára olyan finom port találnak, mint a porcukor, vagy egészen pici pikkelyeket. Szerencsétõl és szakértelemtõl függõen egy 3 hónapos nyári szezon alatt 1 kiló környéki anyagot tudnak összeszedni. Ami nagyjából akkora, mint egy gyufásdoboz, amikor összeolvasztják tömbnek.
|
Tiger | 707 | 2012. december 7. 09:42 | Válasz erre: 706 |
Mikor én elöször olvastam,hogy a Föld eddig kitermelt aranykészlete elférne egy 18x18x18 méteres kockában,akkor ezt képtelenül kevésnek tartottam,látva mondjuk a hongkongi vagy tajvani aranyékszer üzletek kínálatát.:-))50-80cm-es Buddha szobrok,s egyebek.Persze a térfogat csalóka dolog,sok "elfér"benne a jó nehéz tömegû fémekbõl.Egy jó flexxel azért szétapróznám:-))Sok öreg aranymosót ismertem a Duna és a Dráva mellõl,tudom mit kellett megmozgatni néhány gramm arany szemcséért állva a vízben egész nap.:-(
|
CJKrisz | 706 | 2012. december 6. 22:11 | Válasz erre: 705 |
- Magnetárt és pulzárt is - én úgy tudom - hogy csak a saját galaxisunkban ismerünk, tehát nem beszélhetünk csak maximum 70-80 ezer fényéves távolságról. Ez pedig azért elég közelinek mondható, hogy optikai tartományban is észrevegyünk egy a Nap fényességével vetekedõ objektumot. Mert attól, hogy pici, még nagyon fényes. Ettõl függetlenül mégsem a látható fény, hanem rádiófrekvenciás tartományokban szokták õket vizsgálni, mert igen erõs röntgen és gamma sugárzást bocsátanak ki. A pulzárok forgástengelye és mágneses tengelye nem esik egybe, ezért amikor a mágneses pólusukkal fordulnak felénk, akkor megnövekszik az irányunkba esõ sugárzás, ezt érzékeljük pulzációnak. Úgy kell elképzelni, mintha a Föld forgástengelye az lenne, ami ma is, tehát az északi és a déli sarkon "átszúrt" tengely körül forogna, viszont a mágneses északi sark mondjuk Indonéziában lenne a mágneses déli pedig Venezuelában. Amikor rádiótávcsõvel egy pulzárt (vagy magnetárt) figyelnek meg, akkor azt így lehet hallani: http://www.youtube.com/watch?v=gb0P6x_xDEU Minden második "beütés" jelent egy teljes fordulatot. - Az ilyen távolságban levõ csillagok bolygóit (és azok felszínét) azért nem lehet látni a jelenlegi mûszereinkkel, mert rettentõ halványak, hiszen saját fényük nincsen, a csillaguk fényét verik vissza. Ráadásul a csillag fénye elnyomja a bolygó által visszavert kevéske fényt így a nagy fényárból egyszerûen képtelenek vagyunk kihámozni egy annál sokmilliárdszor halványabb fénypontot. Azt hiszem, hogy jelenleg két olyan Naprendszeren kívüli bolygó van, amelyekrõl közvetlenül fénykép készült. A többi kb. 400 exobolygó közvetett módszerekkel, színképekbõl és hasonló úri huncutságok segítségével lett kimutatva, közvetlenül fénykép nem készült róluk. Ez remélhetõleg pár éven belül megváltozik, amikor a Hubble Ûrtávcsövet 2018-ban leváltja a James Webb Ûrtávcsõ, mely nagyjából háromszor akkora lesz, mint a Hubble, mûszereinek érzékenysége pedig nagyságrendekkel jobb. - Nem teljesen úgy kell elképzelni, hogy arany, meg az efféle nemesfémek csak úgy keringenek mindenfelé az ûrben egyféle rög formájában. Szerteszét, atomi mennyiségben van, de nem öklömnyi nagyságú darabokban. A meteoritokban is kimutatható valamennyi, de szintén csak nagyon kevés, teljesen elenyészõ mennyiség. Egy 5 kilós meteorit esetében mikrogrammos aranymennyiségrõl beszélhetünk. A meteoritok anyaga leginkább vas, vagy szén, illetve szenes kondrit. Viszont ha sok ilyen 5 kilós darab esik le, mondjuk millió, vagy milliárd darab, akkor ott azért a mikrogrammokból összejön a kiló, a mázsa, meg a tonna. Ez történt a Földön is. Amikor 4,6 milliárd éve kialakult, akkor egy fortyogó, izzó, folyékony halmaz volt az egész, amit agyonbombáztak a különféle meteorok, kisbolygók. Az egészen piciktõl a több tíz, vagy százméteres példányokig. Így került ide az az aranymennyiség, ami most ezen a bolygón megtalálható. Ami egyébként annyi csak, hogy a Washington emlékmûvet http://faktoronline.com/wp-content/uploads/2011/09/DSC_28621.jpg meg lehetne csinálni színaranyból. Kb. ennyi az összes aranykészletünk. Mivel a Föld teljesen folyékony állapotban volt a nagy becsapódások idején (4,6 milliárd éve), a nehéz elemek lesüllyedtek, míg a könnyûek a felszín közelében maradtak. Így került az arany is jó mélyre. Amit a felszín közelében megtalálunk, kibányászunk, folyókból, tengerekbõl kimosunk, az a kéregmozgások, vulkánkitörések lévén került a mélybõl a felszínre. A legjava még odalent van. Lassan olyan leszek, mint Sandokan testvér volt a bibliás topicban. Kisregényeket írok, amik sokak számára halálosan unalmasak. :))))) |
qqriq64 | 705 | 2012. december 6. 20:05 | Válasz erre: 696 |
Kösz az elõadást ez igazán jó volt. Néhány kérdés. A csillagok kurva messze vannak a körülöttük keringõ bolygók is. Hogyan látnak a csillagászok egy néhány kilóméter átmérõjû magnetárt és honnan tudják hogy forog meg hogy mennyit. De ha ezt tudják illetve látják akkor hogy nem látják az ottani bolygók felszínét? Aztán... Az arany ezek szerint kering a világûrben. Akkor az õsrobbanáskor a föld kialakulása óta itt van a földön? Meteorokban találtak már aranyat? |
CJKrisz | 704 | 2012. december 6. 20:03 | Válasz erre: 703 |
Nem is vagyok olyan hülye, mint amilyennek kinézek, mi? :)))))) Lehettem volna csillagász (az is akartam lenni), de az élet közbeszólt... |
Ispan | 703 | 2012. december 6. 19:06 | Válasz erre: 696 |
Ámulok és bámulok! Krisz! Nem is tudtam, hogy ilyen okos vagy!!! Ránézésre nem látszik:-))))))) Mégsem leszek csillagász:-))))) Azért köszönöm a tájékoztatást!!!! |
CJKrisz | 702 | 2012. december 6. 09:34 | Válasz erre: 701 |
Úgyis kivonul a Bricostore, végkiárusítás van, olcsóé' meg lehet venni a hozzávalókat! :)))
|
tsanyi | 701 | 2012. december 6. 09:11 | Válasz erre: 699 |
Segítesz?....mér van itthon pár méter zártszelvényem meg vascsõ ami kimaradt a kerítésbõl...mi kell még hozzá?...megveszem gyorsba és csinálhatjuk is!..:)
|
tsanyi | 700 | 2012. december 6. 09:10 | Válasz erre: 698 |
Na végre!...ezt vártam, hogy mikor helyesbítesz, nagyon szúrta már a szemem...:))
|
CJKrisz | 699 | 2012. december 6. 09:02 | Válasz erre: 697 |
Sanyikám, építesz egy részecskegyorsítót otthon a sufniban és nyomathatod az aranyat! :)))
|
CJKrisz | 698 | 2012. december 6. 08:56 | Válasz erre: 696 |
Csak közben sajnos rájöttem, hogy a reggeli álmosság közepette összekevertem a hidrogént és a héliumot. Helyesen úgy van, hogy a hidrogént alakítja héliummá (lévén a hidrogén a legegyszerûbb elem...), a héliumot szénné és így tovább... Csak most ittam meg a reggeli kávémat. :)
|
tsanyi | 697 | 2012. december 6. 08:46 | Válasz erre: 696 |
Nem untatsz sõt!...új gondolatok fogalmazódnak meg...pl ez után: "Ha elfogy a hélium, akkor csökken a belsõ nyomás, a gravitáció elkezdi összehúzni a csillagot, aminek hatására ismét fúzió indul be: a hidrogént szénné alakítja. Majd így tovább a szenet oxigénné, az oxigént neonná, a neont szilíciummá, a szilíciumot vassá." .....nem ezt kéne csinálni a kohászoknak?...a vízbû vonnák kim a vasat..:)...na meg ez: "A folyamat ennél persze jóval összetettebb és bonyolultabb, de a közérthetõ része nagy vonalakban ez. A robbanás során a hatalmas nyomás és több milliárd(!) fokos hõmérséklet alatt jönnek létre a vas "felett" álló elemek, mint pl. az arany, vagy a platina. A nyakunkban hordott aranylánc, vagy az arany jegygyûrûnk anyaga valamikor szupernóva robbanás során keletkezett. "........nekem nagyon hiányzik több aranylánc a nyakamból, itthon nem tudnék egy kis szupernovát robbantgatni a sufni mögött?...:)....és ezután azt hiszed, hogy elviccelem az egészet....pedig igazad lenne, de csak egy kicsit......mert jó ezeket olvasni még ha nem is származik belõle használható tudásom.....,de szórakoztat...
|
CJKrisz | 696 | 2012. december 6. 08:11 | Válasz erre: 695 |
Bizony ott valóban kõ kövön nem marad. :) A felszabaduló energia nagyságát csak hatványalakban lehet kifejezni, ahol a kitevõ egy 50 körüli szám. Talán szemléletesebb az, hogy a robbanás során pillanatok alatt szabadul fel annyi energia, mint amennyit a Nap egész 10 milliárd éves élettartama alatt megtermel. A bennünket körülvevõ anyagok, a periódusos rendszer összes eleme - a hélium kivételével - csillagokban keletkezik. A hélium fúziójával hidrogén termelõdik, ami által energia szabadul fel, ez az energia tartja életben a csillagot. Ez a fúzió egy önszabályozó folyamat, ha belül nõ a hõmérséklet, növekszik a nyomás, a csillag kitágul, lehûl és az energiatermelés csökken. Egyfajta egyensúlyi helyzet az egész. Ha elfogy a hélium, akkor csökken a belsõ nyomás, a gravitáció elkezdi összehúzni a csillagot, aminek hatására ismét fúzió indul be: a hidrogént szénné alakítja. Majd így tovább a szenet oxigénné, az oxigént neonná, a neont szilíciummá, a szilíciumot vassá. Mint egy a saját hamuját újraégetõ kályha. És itt megáll a folyamat, ugyanis a vasban a legnagyobb az egy nukleonra esõ kötési energia, magyarul a vas fúziója nem termel, hanem felemészt energiát, ily módon nem lehet energiatermelést fenntartó folyamat alapja. A vas "halálos méreg" a csillagok számára. Amint elkezdõdik a vas fúziója, onnantól perceken belül vége mindennek. A belsõ nyomás megszûnik, a csillag a saját súlya alatt összeroppan, gravitációs összeomlás következik be, a mag sûrûsége eléri az atommagét, amit jobban összesûríteni már nem lehet. Az erre a magra rázuhanó anyag mintegy rugóról visszapattan egy kifelé haladó lökéshullámot hozva létre. Mely lökéshullám sebessége megközelíti a fénysebesség felét. Ez a II-es típusú szupernóva robbanás. A folyamat ennél persze jóval összetettebb és bonyolultabb, de a közérthetõ része nagy vonalakban ez. A robbanás során a hatalmas nyomás és több milliárd(!) fokos hõmérséklet alatt jönnek létre a vas "felett" álló elemek, mint pl. az arany, vagy a platina. A nyakunkban hordott aranylánc, vagy az arany jegygyûrûnk anyaga valamikor szupernóva robbanás során keletkezett. A robbanás során a világûrbe szóródó elemek sem vesznek kárba. A csillag élete során megtermelt elemek mintegy megtermékenyítik a csillagközi gázt, amibõl így a következõ évmilliók során új csillagok, bolygók jönnek létre és a folyamat indul elölrõl: a gáz összesûrûsödik, gyûlik, gyûlik, elér egy bizonyos tömeget, beindul a magfúzió és ha kellõen sok anyag gyûlt össze, akkor ismét szupernóvaként robban fel. A robbanás után a csillag helyén visszamaradó mag a neutroncsillag (amit pulzárként is megfigyelhetünk) illetve a magnetár. Átmérõjük csak néhány kilométer, sûrûségük ésszel felmérhetetlen, kockacukornyi darab belõlük millió tonnákat nyomna itt a Földön. A perdületük megmarad, vagyis ezek a visszamaradt apró magok baromi gyorsan forognak. Ismerünk olyan pulzárt, amelyik másodpercenként több, mint ezerszer fordul meg a tengelye körül. Ha a robbanó csillag tömege elérte a Nap tömegének legalább hússzorosát, akkor fekete lyuk, az "Univerzum lefolyója" marad vissza. Elnézést az ismételt sok dumáért. Akiket meg nem érdekelt és csak untattam, azoktól külön elnézést! |
Ispan | 695 | 2012. december 5. 22:51 | Válasz erre: 692 |
És hogyha teljesen felrobbant, (fútõanyag nuku) akkor ott kõ kövön nem marad semmi? :-))))Mert azért ilyenkor nem kis energia szabadul fel.... Vagy valamivé átalakul? Nagyon tetszik ahogy próbálod érthetõvé tenni, de azt hiszem én sem leszek csillagász.:-))) és ez nem a Te hibád!!!!!! |
qqriq64 | 693 | 2012. december 5. 22:26 | Válasz erre: 692 |
Drága aranyos Krisz barátom. Méltányolom igyekezeted és hogy megpróbáltad közérthetõen leírni a leírhatatlant. Nem a Te hibád de én vagyok annyira egyszerû szerkezet hogy vajmi keveset értek az egészbõl. Elintézhettem volna annyival hogy kösz mostmár értem. De nem így van. Azért maradjunk barátok:))))))))))))) |
CJKrisz | 692 | 2012. december 5. 21:47 | Válasz erre: 691 |
A csillagászatban a távolságok meghatározására több módszer is létezik. Mivel értelemszerûen nem lehet mérõszalaggal pontosan megmérni, közvetett módszereket lehet alkalmazni. Kis távolságoknál (értsd néhány tucat fényévig) egyszerû háromszögelési (parallaxis) módszerrel. Hajszálpontosan fél év különbséggel vetítenek egy egyenest a kérdéses objektum irányába. És készen is vagyunk, hiszen van egy pontosan ismert hosszúságú egyenesünk, ami éppen a földpálya átmérõje, hiszen éppen fél év különbséggel történtek a mérések. Ez egy egyenlõ szárú háromszög alapja. És van az alap két végén, a föld pályasíkjára mért szögünk. Ebbõl könnyen kiszámítható a háromszög magassága, ami éppen a kérdéses objektum távolsága is egyben. Minél nagyobb a távolság, annál inkább a 90 fokhoz közelít ez a szög és egy idõ után már mérhetetlenül kicsi az eltérés a 90-tõl, tehát nem alkalmazható. Szerencsére nem áll meg az élet, ugyanis léteznek az ún. cefeida típusú változócsillagok. Ezek nagyméretû, a Napnál kb. ötször nagyobb tömegû pulzáló változócsillagok, melyek változási periódusa és abszolút fényessége között összefüggés van. Ezáltal ezek a csillagok egyfajta viszonyítási pontok, távolságindikátorok. Csak meg kell figyelni a fényességváltozásukat és a periódusukat és ebbõl egy viszonylag pontos, kb. 10-15%-os hibahatáron belüli távolság kapható. Viszont nagyjából "csak" 80-100 millió fényév távolságig tudjuk használni, mert a jelenlegi mûszereinkkel ilyen távolságból tudjuk megfigyelni õket, annak ellenére, hogy a fényességük több ezerszerese a Napénak. Ennél nagyobb távolságoknál jól jön egy olyan szupernóva, mint ami a 690-es hozzászólásban szereplõ képen is van. A szupernóváknak két fõ csoportja van: frappánsan I-es és II-es. Mindkettõnek vannak alcsoportjaik, erre most nem térnék ki. Az I-es típusú szupernóva kettõscsillagok rendszerében létrejövõ termonukleáris robbanás, a II-es típusú pedig olyan óriáscsillagok felrobbanása, amelyek elhasználták a "fûtõanyagukat". Egy következõ hozzászólásban kitérhetek arra, hogy miképpen történik a két robbanás, ha érdekel valakit. :) Az I-es típusú szupernóváknak van egy olyan tulajdonságuk, hogy az abszolút fényességük mindig szinte pontosan ugyanannyi alig pár százalék eltéréssel. Így ezek is távolságindikátorok, egyféle standard gyertyák. Tudjuk az abszolút fényességüket, megmérjük a látszó fényességüket és meg tudjuk mondani a távolságot amennyire vannak tõlünk. Így megvan a galaxis távolsága is, amiben felrobbantak. Az I-es típusú szupernóva robbanások olyan nagy energiájú és fényességû jelenségek, hogy a belátható teljes Univerzumban megfigyelhetõk. No, de mi van akkor, ha nem robban szupernóva a kérdéses galaxisban? Akkor marad a vöröseltolódás módszere. A módszer hasonlít arra, mint amikor a közeledõ autó hangja egyre magasabb, majd amikor távolodik, akkor egyre mélyebb. Hasonlóképpen a fénynél egy közeledõ objektum színképe a kék, a távolodóé a vörös felé tolódik el. Innen is az elnevezés. Tudjuk azt, hogy az Univerzum tágul, méghozzá gyorsulva. Minél messzebb van valami, annál nagyobb sebességgel távolodik tõlünk. Csinálunk a kérdéses objektumról egy színképet, megnézzük, hogy mennyire tolódik el a vörös irányába és ebbõl következtetni lehet a távolságára. |
CJKrisz | 690 | 2012. december 5. 16:06 |
Ott a szupernóva! :) http://apod.nasa.gov/apod/image/1211/ngc1365sn_pugh_2141.jpg Bár sokaknak lehet semmitmondó a kép; sok kis pötty, meg egy spirális maszat az egész. Engem az ilyenek emlékeztetnek arra, hogy milyen jelentéktelen, a semminél is kisebb porszemek vagyunk és a felfogóképességünket messze meghaladó nagyságú események történnek. Milyen gigantikus erõk és energiák szabadulhattak el akkor, amikor a megjelölt kis pötty egy robbanás során olyan fényes lett, mint a képen levõ hasonlóan fényes közeli elõtércsillagok? Történt mindez akkor, amikor itt még épp csak kipusztultak a dinoszauruszok. 60 millió évig repesztett a fény, mire ideért. Az a megjelölt pici pötty ugyanis közel százezerszer van messzebb, mint az elõtércsillagok. |
manóbácsi | 689 | 2012. december 5. 13:49 |
Ne arról van szó,hogy nem tudom léteztek e vagy sem azok a márkák miket felírtál . Csak azt mondom,hogy mi itt a "keleti" blokkban csak képrõl tudjuk,hogy voltak ezek a márkák ! De nem nagyon hiszem,hogy túl sokan fogtak volna ezekbõl kormányt ! |
manóbácsi | 687 | 2012. december 4. 14:26 |
Az elsõ kocsim 1 SIMCA ARONDE volt ! CN 30-10 frsz ! Igazán jó kocsi volt ! De az M 21-s is jó volt ! 3 sebesség halvány kék fél gömbölyû KM - óra 1-ben az L sõ ülés ! az L E jén ugró szarvasbika ! Miket Bubó Doki ír azokat csak mi fényképrõl csodálhattuk !! Talán nem is léteztek ! http://www.google.hu/imgres?imgurl=http://www.veteranautocsodak.hu/kepek/volgam211.jpg&imgrefurl=http://www.veteranautocsodak.hu/volgam21.htm&h=400&w=600&sz=64&tbnid=CHMrDV6Cl8HrPM:&tbnh=90&tbnw=135&zoom=1&usg=__RYU8tbMQPvKXSseKUpPskA_Ev5U=&docid=vmLhI9Nkp80q6M&hl=hu&sa=X&ei=Lfm9UNOJBqaa1AWw9oHgBA&sqi=2&ved=0CC0Q9QEwAA&dur=6012 |
tsanyi | 686 | 2012. december 4. 10:47 | Válasz erre: 685 |
Ej pedig a népautóknak is volt lelkük.....a trabik, varnyúk, skodák és tsaik lelkét többen is kitapostuk, de még többen sokszor kerestük a lelküket a rendszeres teljes generálok alatt a legmélyebb bugyraikban....:)))
|
Bubó Doki | 685 | 2012. december 4. 10:45 | Válasz erre: 680 |
Azt mondják, hogy az autógyártás a Duesenberg után megállt, mert a többi csak utánzat.....Na, jó még olyanokat, hogy Pierce-Arrow, meg Voisin, meg Cord, Morgan, Jensen, meg, meg,....szóval ezek még igazi autók voltak, szívvel-lélekkel-kézzel karosszált igazi jármûcsodák. A mai autók lelketlen, elõre tervezett életû silány használati tárgyak. |
tsanyi | 684 | 2012. december 4. 10:21 |
Ugyan motor még mutatóba sincs a videón, de a világ igen......azt hiszem én is berosáltam volna.....:)): http://noworries.postr.hu/horrorba-illo-balnales
|
CJKrisz | 683 | 2012. december 3. 11:55 | Válasz erre: 682 |
Akkor már nekem is lehet örökös bérletem OT-s rendszámra. :)))
|
qqriq64 | 682 | 2012. december 3. 11:54 | Válasz erre: 681 |
Akkor soha ne legyen fiatalab autód mint ahány éves vagy:))))))
|
CJKrisz | 681 | 2012. december 3. 11:50 | Válasz erre: 680 |
Ez a korkülönbség miatt van. Te azokat az autókat szereted, amik egyidõsek veled. :)))))
|
qqriq64 | 680 | 2012. december 3. 11:44 | Válasz erre: 679 |
Látod mennyire nem vagyunk egyformák. Ezek az öreg autók az elegancia megtestesítõi. Az Insignáról bármi egyéb eszembe jutna csak az elegancia nem. Minden egyéb szempontot figyelmen kívûl hagyva és csak az eleganciát kiemelve szerintem a Jaguárok a Rover75 a Volvo S80 nevezhetõ elegánsnak. Lehet hogy öregszem de valahogy egyre szebbnek és kívánatosnak látom a Mercedest és kevésbé annak a BMW-t. Az Audi sótlan technokrata gépezet. |
CJKrisz | 679 | 2012. december 3. 11:31 | Válasz erre: 676 |
Nekem ezek az öreg járgányok nem jönnek be sehogyan sem. Sorry, de számomra vén tragacs kategória mind, amiért két forintot sem adnék. Ettõl persze másoknak még értékes, tudom, hogy nagyon sokan rajonganak az ilyen öreg járgányokért, meg minden, de én egyáltalán nem tudom értékelni õket. Elég sokat kellene, hogy fizessenek nekem azért, hogy birtokoljak egyet. Múzeumban tök jól mutatnak, láthatja mindenki, hogy régen mivel jártak emberek, de részemrõl ennyi. Ellenben a modern autók közül, ami számomra a végtelen elegancia megformálója, az az Opel Insignia. A fõnököm is járt kb. egy évig eggyel és valami hihetetlenül elegáns autó. Nem hivalkodó, nem puccos, de mégsem egy szürke, a többi között elvegyülõ jármû. Ha lenne egy halom pénzem, tuti ilyet vennék. Nem különösebben vágyom Bentley-re, Rolls-ra, meg hasonló giccsparádékra. Na jó, azért az Insignia mellé kellene egy BMW M6 is, csak a miheztartás végett. :))) |
qqriq64 | 678 | 2012. december 3. 11:14 | Válasz erre: 677 |
Akkor megnyugodtam mégsem Potemkin étkezde. Vagy az amcsiknál nem divat a kirakatpropaganda?:)))) |
galoscsabus | 677 | 2012. december 3. 11:08 | Válasz erre: 673 |
Taszáron majdnem ugyan ilyen volt '92-ben, csak a fagyizóra nem emlékszem... :-))))
|
qqriq64 | 676 | 2012. december 3. 10:57 |
Ha már kitárgyaltuk a legrondábbakat akkor nézzük meg a legszebbeket is. http://kptlnsg.info/2LbxZRPEhhXVtvqjlKDpR4 |
lendvai | 675 | 2012. december 3. 03:17 |
mogorva | 674 | 2012. december 2. 22:39 | Válasz erre: 671 |
Sikeríteni kell egy "belevaló" motort az eredeti hazájából, váltóstól... Gondolom nem sokat módosítottak sem az alkatrészeken, sem a rögzítési pontokon Szerjozskáék... |
qqriq64 | 672 | 2012. december 2. 15:02 | Válasz erre: 671 |
A "Béketábor" jelzõ is megér egy misét:)))))))))
|
Bubó Doki | 671 | 2012. december 2. 14:44 |
A Csajka.....mint egy mozgó katedrális....sajna az automata váltó volt a gyenge pontja, max 30e. km-bírt ki, a hatezres motorhoz túl gyenge volt......De akkor is egy legendás autó volt a Béketáborban.
|
mogorva | 670 | 2012. december 2. 11:26 |
GAZ13, alias Csajka... http://www.powerful-cars.com/images/gaz/1959-13-chaika-14.jpg http://files.stormway.ru/stormway/MirAuto/31-GAZ-13.JPG Szép autó az is. Az Ford volt "lánykorában" nem....? |
qqriq64 | 669 | 2012. december 2. 10:57 | Válasz erre: 668 |
Na ebbõl látam itt a fõutcán parkolni egy négyajtóst. Gondolom a Panamerea riválisának szánták. Nincs bajom a Porche-val fantasztikus autókat gyárt a Panamera egy remekmû de az Aston Martin Rapide lenyomja. |
mogorva | 668 | 2012. december 2. 10:50 | Válasz erre: 647 |
Jóreggelit mindenkinek :) Azért azt ne mondd, hogy ennél pl a gyártót legalább ne tudnád beazonosítani ;) http://istenbizony.hu/wp-content/uploads/2012/10/aston_martin_db9_2007_02_b.jpg |
Bubó Doki | 666 | 2012. december 2. 10:36 |
Ha valaki gyönyörû klasszikus régi autókat keres, itt a link:http://www.stolzeclassiccars.nl/ Ez a pasas az ötvenes évek óta kereskedik régi autókkal, eredeti állapoban lévõkkel, Hollandiában. Az állandó készlete több mint 400 autó, és régi üvegházakban tartja õket. Érdemes megnézni! |
qqriq64 | 665 | 2012. december 2. 10:33 |
Egyébként a Fiat konszern autói mind jó formatervûek voltak kivéve a Fiatokat.
|
Bubó Doki | 663 | 2012. december 2. 10:22 |
Ja, a legendás Giulia......sok rendõrautóként is mûködött az olaszoknál.
|
Bubó Doki | 662 | 2012. december 2. 10:21 | Válasz erre: 658 |
Tiger! A fogyasztása csekély 10-15 liter volt, igaz abban az idõben nem számított.....meg elég tempósan is jártam vele......
|
Tiger | 661 | 2012. december 2. 10:20 | Válasz erre: 656 |
qqriq64 | 660 | 2012. december 2. 10:11 | Válasz erre: 649 |
A Megane ritka ronda autó az tény de a Xsara meg a Scenic se különb. Azt se tudni hogy jön vagy megy:)))) |
qqriq64 | 659 | 2012. december 2. 10:08 |
Soha nem értettem hogy egy olyan kiváló autónak mint a Subaru hogy a picsába lehet ilyen elbaszott formát eszkábálni. Jó, kéne mert Subaru de nem a formája miatt. ![]() ![]() |
Tiger | 658 | 2012. december 2. 10:05 | Válasz erre: 654 |
Azt hittem,hogy az 550 liter az a tank ürtartalma,emlékszem a "szerény"fogyasztására:-))
|
qqriq64 | 655 | 2012. december 2. 09:58 | Válasz erre: 654 |
Húúú tényleg. Az is valami formatervezési merénylet volt. Nem is adtak el belõle sokat. |
Bubó Doki | 654 | 2012. december 2. 09:57 |
Nekem volt egy ilyen "békaszemû" Scorpiom. Ronda volt kívül, de: Fejedelmi helykínálat belül, 550 liter csomagtér, elpusztíthatatlan motor, és valódi erõmû: 2,9 i, V6. Ja és egyáltalán nem volt lopásveszélyes....minden tolvaj undorodva otthagyta.....
|
qqriq64 | 653 | 2012. december 2. 09:48 | Válasz erre: 650 |
A Fuego volt a Száguldó Koporsó. Ment mint az állat biztonsági karosszéria meg fék alig. |
qqriq64 | 652 | 2012. december 2. 09:46 | Válasz erre: 647 |
Ez is nagy igazság bár azért a 15-20évvel ezelõtti állapotokhoz képest javult a helyzet. Tizenöt éve egy Mazda 626 egy Toyota Carina E egy Honda Accord egy Nissan Primera a jellegtelenség iskolapéldája volt. Amitõl meg aztán feláált a hátamon a szõr az az hogy mindent legömbölyítettek. Értem én hogy szélcsatorna meg fogyasztás nem is magának a karosszériának a formájáról beszélek hanem miért kellett egy lekoptatott szappan formához kerek lámpa kerek index ovál kilincs lekerekített ablaksarkok. Ezzel a hagyománnyal szakított aztán a Ford a Focus sorozattal amit aztán többé kevésbé próbáltak más márkák is átvenni. Persze aztán az is megszokottá vált. |
CJKrisz | 651 | 2012. december 2. 09:45 |
Attól tartok, hogy ebbõl a témából még sértõdés lesz. :) Gyanítható, hogy lesz olyan itt is, akinek az itt leocsmányozott autók valamelyike áll a garázsában és az a szeme fénye. Mi meg itt ócsároljuk. :)
|
Tiger | 650 | 2012. december 2. 09:42 | Válasz erre: 646 |
A Juke-ban egyetértek.Vannak ismerõseim(nõk)akik ilyennel járnak és szépnek látják:-(Lehet,hogy nem a legcsúnyább autók voltak,de most legalább ezen a helyen kifejezhetem mérhetetlen undoromat irányukban:Renault Fuego és Matra Simca.Ocsmány szerkezetek voltak:-)
|
CJKrisz | 649 | 2012. december 2. 09:31 | Válasz erre: 648 |
Még valamikor a Mégane-al kezdték el ezt a p.csánrúgott dizájnt. :)
|
qqriq64 | 648 | 2012. december 2. 09:26 | Válasz erre: 646 |
Hm... Van benne igazságod. Azért a Renault Vel Satis meg Avantime is esélyes ![]() ![]() |
Dodiba | 647 | 2012. december 2. 09:22 |
Nekem alapvetõen az a bajom a mai autókkal,hogy (pár márkától eltekintve) szinte mindegyik egyforma. 50 méterrõl nem tudod megállapítani, hogy melyik márka autóját látod. Én szeretem,ha jellegzetes a külsõ. Még ha éppen nekem nem is tetszik. De az egyformaság mindennél rosszabb. |
CJKrisz | 646 | 2012. december 2. 09:18 | Válasz erre: 645 |
Szerintem a legocsmányabb autó (szembõl legalábbis) a Nissan Juke. Még a nevét is elrontották, mert inkább lehetne Joke. :) Valami hihetetlenül ordenáré bambaarcú varangyos béka. http://victorynissanwest.com/blog/wp-content/uploads/2012/07/2012-Nissan-Juke.jpg Fõleg azokkal a sárvédõ tetején levõ lámpákkal. Szörnyû. Nem biztos, hogy el tudnám dönteni, hogy melyik a rondább, ez, vagy a Fiat. |
qqriq64 | 645 | 2012. december 2. 09:07 |
Tényleg. Szavazzunk. Melyik volt az elmúlt 50év legrondáb autója. A Fiat Multiplán kívül természetesen. http://kptlnsg.info/2LKAZL9EhJ1VsYqjajDle4 |
Ispan | 644 | 2012. november 26. 21:54 | Válasz erre: 643 |
Ez szép volt!!!!! Valószinû azért éreztem át, mert saját édesanyámat vittem egyszer így Gödöllõre, meg Rózsavölgybe ahol régen laktunk. Már nehezen mozgott 89 volt, de nagyon élvezte az autókázást. |
qqriq64 | 643 | 2012. november 26. 14:11 |
"Volt egy idõszak az életemben, úgy húsz évvel ezelõtt, amikor taxisofõrként kerestem a kenyerem, New Yorkban. Igazi cowboy-élet volt, nem volt fõnököm. És mint a szerencsejátékos, annyira élveztem, hogy minden egyes új utas más és más, elõre megjósolhatatlan élményt tartogatott: pont, mint amikor kockát dobsz a játékteremben. Amire nem számítottam, hogy az au tóm elkezdett amolyan gyóntatófülkeként is üzemelni. Éjszaka vezettem, nem láttam az utast, csak mentünk, mindig két idegen az éjszakában, és hallgattam, ahogy alkalmi útitársam az életérõl mesél. Olyan bensõséges dolgokat osztottak meg velem, amelyekrõl fényes nappal, szemtõl szemben biztosan nem beszéltek volna. Egyik éjjel megérkeztem a megadott címre és dudáltam. Néhány perc várakozás után megint megnyomtam a dudát. Ez volt aznapra az utolsó fuvarom, úgyhogy már azon voltam, hogy inkább hazaindulok. De aztán mégis inkább kiszálltam, elsétáltam az ajtóig és becsöngettem. 'Egy pillanat' - válaszolt egy törékeny, idõs hang odabentrõl. Hallottam, hogy valamit vonszolnak a padlón. Kisvártatva kinyílt az ajtó. Kilencvenéves-forma, aprócska asszony állt elõttem. Kartonruhát viselt és kis kalapot, kalaptûvel. Úgy nézett ki, mintha egy régi, fekete-fehér filmbõl lépett volna ki. Mellette egy kis bõrönd pihent. Ahogy benéztem a lakásba, olyan volt, mintha évek óta senki sem lakna benne. A bútorokat fehér lepedõkkel terítették le. Nem voltak órák a falakon, egyetlen kép vagy dísztárgy sem a polcokon. A sarokban egy kartondoboz árválkodott, mindenféle fotókkal és vázákkal teletömve. 'Kivinné a bõröndömet a kocsihoz? Szeretnék néhány percre egyedül maradni. Aztán, ha Ön is úgy gondolja, visszajöhetne értem, hogy lekísérjen az autójáig. Nem vagyok valami jó erõben.' Miután beraktam a bõröndöt a csomagtartóba és visszaértem, belém karolt. Lassan, nagyon lassan odasétáltunk a taximhoz. Közben végig a kedvességemért hálálkodott. 'Semmiség' - feleltem. 'Minden utasommal úgy bánok, ahogyan mástól is elvárnám, hogy az édesanyámmal bánjon.' 'Milyen jó fiú maga!' - mondta, ahogy beült a hátsó ülésre. Odaadta a címet, aztán megkérdezte: 'Mehetnénk esetleg a belvároson keresztül?' 'Nem az a legrövidebb út.' - vágtam rá gyorsan. 'Ó, azt egyáltalán nem bánom.' - mondta. 'Egy hospice-házba tartok.' Belenéztem a visszapillantó tükörbe. A szemeiben könnycseppek csillogtak. 'Nincs már családom. Mindenki meghalt.' Nagyon csendesen beszélt. 'A doktor úr szerint nekem sincs túl sok hátra.' Csendben a mûszerfalhoz nyúltam és kikapcsoltam az órát. 'Mit szeretne, merre menjünk?' A következõ két órában bebarangoltuk a várost. Megmutatta nekem azt az épületet, ahol réges-régen liftes kisasszonyként dolgozott. Aztán elmentünk abba a városrészbe, ahová új házasként a férjével költöztek. Egy picit megálltunk egy bútorraktár elõtt. Azt mondta, lány korában az még bálterem volt, és a többiekkel odajártak táncolni. Néha megkért, hogy álljak meg egy-egy sarkon vagy egy épület elõtt. Nem mondott semmit, csak maga elé révedt. Ahogy a hajnal elsõ sugarai megjelentek a horizonton azt monda: 'Most már mehetünk. Elfáradtam.' Szótlanul haladtunk a megadott címig. Alacsony épület volt, a feljáró az elõtetõvel fedett fõbejáratig vitt. Két egyenruhás alkalmazott jelent meg, ahogy megérkeztünk az ajtó elé. Profi udvariassággal segítettek, figyelték az asszony minden mozdulatát. Kinyitottam a csomagtartót, és elvittem a bõröndöt az ajtóig. Az utasomat már beültették egy kerekesszékbe. 'Mennyivel tartozom?' - kérdezte és benyúlt a retiküljébe a pénztárcájáért. 'Semmivel.' - feleltem. 'Magának is meg kell élnie valamibõl.' - mondta. 'Vannak más utasaim is.' - szereltem le. Aztán, egy hirtelen ötlettõl vezérelve lehajoltam és megöleltem. Meglepõ erõvel szorított magához. 'Nagy örömöt okozott egy kis öregasszonynak.' - mondta végül: 'Köszönöm.' Megszorítottam mindkét kezét és visszasétáltam a kocsihoz. Hallottam, ahogy mögöttem becsukódik a ház ajtaja. Egy életre zárták rá az ajtót. Aznap csak vezettem, céltalanul. Nem vittem utasokat. Nem volt kedvem beszélni. Egyre csak az járt az eszemben, mi lett volna, ha az asszony egy dühös sofõrt fog ki? Vagy valakit, aki türelmetlen? Vagy mi lett volna, ha én magam vagyok türelmetlen és elhajtok kopogás nélkül? Lassan megértettem, hogy egész életemben nem tettem még fontosabb dolgot, mint elõzõ éjszaka. Egész életünkben a nagy dolgokra várunk. És a nagy dolgok néha meglepõ álruhában érkeznek: úgy vannak csomagolva, hogy aki nem figyel, az észre sem veszi, mennyire fontos lehetõséget mulasztott el." |