28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26

Kérlek jelentkezz be

Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Elmélkedések
Következő oldal

tsanyi 3260 2011. március 29. 15:24   Válasz erre: 3259
Ez így van...mindenki szégyelli aki nem fanatikus........egyszerûen nem volt más választás, de most már egyre többen gondolják, hogy ennél még a jobbik vagy ne adj Isten az lmp is jobb lett volna.....

qqriq64 3259 2011. március 29. 15:10   Válasz erre: 3258
Meglepõdnél milyen kevesen vállalnák hogy a fideszre szavaztak.

Semi 3258 2011. március 29. 11:58  
Már megint nõtt a munkanélküliség. Kik szavaztak a mostani kormányra? Nem akarnák már számon kérni, hogy hol késnek az eredmények?
http://index.hu/gazdasag/2011/03/29/11_5_szazalekra_emelkedett_a_munkanelkuliseg/

bandi0 3257 2011. március 29. 10:23   Válasz erre: 3256
Nincs olyan fordítóiroda, ami kihagyna bekezdéseket az adott szövegbõl. Ráadásul gondolom azért még át is futja valaki a fordítást, mielõtt továbbítanák az EU bizottságainak.
Ezekkel a félrefordíttatásokkal csak beégetik magukat. Nem kicsit, nagyon. Szavahihetõség = 0, de mi ezt már itthon régóta tudjuk. Most megtudják külföldön is.

Semi 3256 2011. március 29. 10:16  
Mivel ez már a sokadik eset, az EU lassan picsán kéne rúgja a kormányunkat. Sokadszor játszották már el, hogy szarul, pontatlanul, vagy épp hiányosan fordítottak.
Két eset lehet:
- szar a fordító iroda, le kell cserélni
- szar a kormány és próbálja félrevezetni az EU-t. Ez esetben azonban észre kéne már venniük, hogy az EU-t rohadtul nem érdeklik a magyar fordítások, saját tolmácsaik vannak és csak az általuk fordított doksik érdeklik õket.

bandi0 3255 2011. március 29. 10:15  
Az utóbbi idõben igencsak fokozódott a rendõri jelenlét a környékünkön (BP, Kálvin tér). Nappal általában 2 saroknyi körzetben biztos, hogy lehet találni egy parkoló és megfigyelõ rendõrautót vagy pár sétáló járõrt. Tegnap úgy tûnik, hogy további elõrelépés történt: a járdán állítottak meg véletlenszerûen gyalogosokat és igazoltattak serényen. Csak engem zavar ez a fokozott rendfenttartás vagy csak szimplán paranoid vagyok?

Bubó Doki 3254 2011. március 29. 10:12  
Mindíg a fordítók a hibásak...kirúgni õket, azonnal! Na, meg a köpönyegfordítókat is!

bandi0 3253 2011. március 29. 10:05  
Ezek a fránya fordítók már megint rosszul fordítottak... http://hvg.hu/itthon/20110329_felrevezeto_forditas_alkotmany_terv#rss

Semi 3252 2011. március 29. 09:31   Válasz erre: 3251
Még nem ismert, de biztos népszerû lesz hamar -D
Még a lézer úr is el fogja ismerni, mint embert...

qqriq64 3251 2011. március 29. 08:46   Válasz erre: 3250
Melyik politikusé?

Semi 3250 2011. március 29. 08:07  
Azért vannak sikeres boltok is idehaza:
http://index.hu/gazdasag/blog/2011/03/29/nyereseges_a_nagyoroszi_lakokocsigyar/

tsanyi 3249 2011. március 28. 21:10   Válasz erre: 3247
Ez így lenne korrekt...

desiderus 3248 2011. március 28. 21:09   Válasz erre: 3247
Ez nagyon ott van.
És ha szólásszabadság van, akkor forduljon fel a T.Ház !

qqriq64 3247 2011. március 28. 21:07  
Csak elmélkedek.
Ma a parlamentben lázár audi jános megvédte wittner tahó máriát mivelhogy szólásszabadság van.
Mi lett volna ha az ellenzékbõl feláll valaki és szintén a szólásszabadságra hivatkozva örömét fejezi ki hogy a kormányzó pártból végre valaki méltóztatott meghalni mégha egyébként az egy részeg autósnak köszönhetõ aki szembe ment a forgalommal.
Majd befejezné azzal hogy amilyen az adjonisten olyan a fogadjisten.

tsanyi 3246 2011. március 28. 20:01   Válasz erre: 3244
A geothermikus energiát a fûtésnél-hûtésnél már lehet használni(persze nálunk ezt adóval sújtják ha bejelentem) pedig biztos lehetne áramfejlesztésre is használni amivel hidrogént fejleszthetnénk és lenne üa. a jármûveinkhez.....:))

tsanyi 3245 2011. március 28. 19:59   Válasz erre: 3236
szerintem is...

qqriq64 3244 2011. március 28. 19:31   Válasz erre: 3240
Pedig ötleteim nekem is lennének. Itt ülünk egy iszonyú nagy 4000fokos belsõ hõmérsékletõ tûzgolyón és és energia ínségrõl beszélünk. Ki kell aknázni. Hajrá.
Hogyan? Mittudom én. Én az ötletet adtam a többit oldja meg más.
Na körülbelül ilyenek az idõröl idõre felröppenõ okosságok.

desiderus 3243 2011. március 28. 19:09   Válasz erre: 3235
Itt a jövõ...azeurópajúnió szerint.

http://totalcar.hu/magazin/hirek/2011/03/28/betiltjak_europaban_a_hagyomanyos_autokat/

bandi0 3242 2011. március 28. 18:50   Válasz erre: 3240
Na pont ezért akadozik a gyakorlati megvalósítás.

qqriq64 3241 2011. március 28. 18:49   Válasz erre: 3240
Ipari felhasználásra mi? Szóra sem érdemes.

Jani55 3240 2011. március 28. 18:35   Válasz erre: 3238
Ezt felejtsd el!!!
150millióC ugye??? A Nap gyomrában!
De nem itt földi körülmények között...

qqriq64 3239 2011. március 28. 18:31   Válasz erre: 3238
Na ez nem gyõzött meg egy kicsit se.

bandi0 3238 2011. március 28. 18:23   Válasz erre: 3235
"Persze az sem kizárt, hogy az atomhasadáshoz hasonlóan feltalálnak (vagy már fel is találtak) valami új dolgot, amibõl kegyetlen mennyiségû energia nyerhetõ ki."

Elméletileg már feltalálták, csak a gyakorlati megvalósítása akadozik: http://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%BAzi%C3%B3s_reaktor

klimas 3237 2011. március 28. 16:30   Válasz erre: 3233
Na vazze ! Itt az elsõ királyi kegy...

qqriq64 3236 2011. március 28. 16:26   Válasz erre: 3233
Múltkor volt itt egy hozzászólásom amiben azt írtam hogy a fidesz pontosan ki fogja vizsgálni hogy a gyerekek után járó szavazati joggal és a határon túliaknak adandó szavazati joggal mennyit nyernek és ugyanezekkel a szavazóbázisukból mennyit veszítenek.
Megtörtént.

Semi 3235 2011. március 28. 16:25  
Hogy van-e alternatíva? Tutira van, csak nem érdeke senkinek a váltás (mármint azok közül, akik a döntéshozói láncban vannak, mert engem pl. biztosan nem fog megkérdezni senki sem, hogy akarok-e olcsóbb üzemanyagot. Az árat az eladók diktálják, én meg megveszem ennyiért is az olajat...)
Véleményem szerint az egyszeri halandó elképzelni sem tudja hol tart ma az ipar. A haditechnikai kutatások titkosak, az eredmények meg csak akkor fognak napvilágra kerülni, ha az jobban megéri, mint az olaj.

A jövõ meg szerintem úgyis az elektromosság lesz, csak a tárolókapacitást kell elképesztõ mértékben bõvíteni.
Persze az sem kizárt, hogy az atomhasadáshoz hasonlóan feltalálnak (vagy már fel is találtak) valami új dolgot, amibõl kegyetlen mennyiségû energia nyerhetõ ki.

qqriq64 3234 2011. március 28. 16:18   Válasz erre: 3230
Ezt én kihagytam a számításból pedig valóban igen jelentõs részt hasít a kõolajból.

Jani55 3233 2011. március 28. 16:00  
Mai hír:
Bár Orbán Viktor saját bevallása szerint szimpatizál a gyerekek után járó szavazat ötletével, a parlamentben hétfõn mondott beszédében közölte, hogy a javaslat nem fog bekerülni az alaptörvénybe. A kormányfõ ezt azzal indokolta, a lakossági kérdõívekbõl az derült ki, hogy a többség nem támogatja ezt az elképzelést. Orbán szerint a kérdõívek alapján dõlt el azonban az is, hogy bekerül az alatörvénybe: a bíróság kiszabhat tényleges életfogytiglani büntetést.

tsanyi 3232 2011. március 28. 15:49   Válasz erre: 3230
Ez tény, épp ezért kéne az üa.-ot pótolni valamivel.....azt nem tudom, hogy létezik-e már megoldás rá, de nem lennék meglepve ha igen......amúgy van hisz az elõbb írtam, hogy mûködnek jármûvek más üa.-al is...:)

Jani55 3231 2011. március 28. 15:46  
Szerdától ismét drágul a benzin, a gázolajt viszont olcsóbban mérik majd a hazai töltõállomásokon.

A múlt heti változatlanság után ezen a héten egyszerre lesz tapasztalható csökkenés és drágulás az üzemanyagpiacon.

Jani55 3230 2011. március 28. 15:44   Válasz erre: 3218
Kukori véleményével egyetértek, hozzátenném: a vegyipar teljesen ráépült az olajiparra (rengeteg mûanyag: polietilén, -propilén, stb használatos a mindennapjainkan) és a keletkezõ melléktermékekre úgyszintén (... útépítéssel bezárólag).

tsanyi 3229 2011. március 28. 15:42   Válasz erre: 3225
Diesel-t PB.-re és etanolra(és földgázra) át lehet alakítani.....dél-amerikában több mint 20 éve etanollal közlekednek ahol nincs olaj....meg lehetne oldani, de akkor egy jóval könnyebben elérhetõ akár házilag is elõállítható üa.-ot kapnának.......északon, pl. svédeknél biogázzal járnak a buszok......

qqriq64 3228 2011. március 28. 15:37   Válasz erre: 3226
Egyetértek.

qqriq64 3227 2011. március 28. 15:35   Válasz erre: 3224
Vazze itt a kommunizmus? Nem is tudtam róla jó hogy mondtad:)))))

Jani55 3226 2011. március 28. 15:34  
Sanyi: Hidrogén "nem terem", a természetben nem fordul elõ ( elõ kell állítani, aránylag nagy energiaráfordítással), nem könnyen tárolható, sok egyéb gond van vele, szóval, egyenlõre ez kiesett.
Etanol: ez is aránylag nagy energiaráfordítást igényel, árelõnye egyre inkább elolvadni látszik.
Pb: jelenleg van, aránylag olcsó(bb), de ki tudja meddig? Bármikor közlekedhetünk vele, nem tiltja senki. Hivatalosan átalakíttatod a járgányod és mehet (hogy összességében megéri-e, mindenki kiszámolja magának, a közlekedési szokásai függvényében... forintosítva: nem olcsóbb a korszerû dízeleknél.)

Szóval, az olajalapu társadalmak üzemanyaga hosszú ideig a benzin és a gázolaj lesz...

Olvastam valahol, a Földön elõállított összes energiát a 6-7Mrd emberiség 20%-a használja el!
Ha minden földlakó ugyanolyan arányban használná az energiát, mint az európaiak, még két (Föld)bolygónyi energiakészlet lenne szükséges. Ha úgy használná (és pocsékolná) mindenki az energiát, mint az amerikaiak, négy bolygónyi kellene... Megdöbbentõ!

qqriq64 3225 2011. március 28. 15:34   Válasz erre: 3223
Sanyi a dízelmotort is csak kicsit kell átalakítani a hidrogénhez?
Személyautók jelentõs része, kamionok mind, belsõégésû mozdonyok mind, hajók mind dízelek.
Amennyi energia nyerhetõ a hidrogénbõl majdnem annyi kell az elõállításához. Tárolni vagy mínusz 250 fokon lehet vagy ugyanennyi nyomáson annyit, ami feleannyi futásteljesítményhez elég mint egy tank benzin.
Etanol. Ha az USA egyéves teljes kukoricatermését etanollá alakítanánk az talán elég lenne az USA egy napi üzemanyag igényének kielégítésére.

Semi 3224 2011. március 28. 15:22  
Sanyi! Hogy mondhatsz ilyeneket? Idehaza minden a legnagyobb rendben van, a kormány mindent kézben tart, egyébként is mostanában fordul át a gazdaság az egyensúlyi helyzetbõl a növekedõbe (ezt mondta ma a Fidesz).
Itthon nincs semmi kartell, a pénzek nem az érdekek szerint, hanem szükségleteknek megfelelõen mozognak, stb.

tsanyi 3223 2011. március 28. 15:13   Válasz erre: 3220
Én igen..:)).....régóta lehetne hidrogénnel járni, etanol, pb stb amikhez jóval kevesebb olaj kell és nem kéne teljesen új jármûhajtást kitalálni mert kis átalakítással a mostani motorokat is lehet ezekkel használni....a gyógyszerekrõl meg beszélni is kár.....vazz, tavaly már a nemzetközi valamilyen orvosi bizotságra is rábizonyították, hogy pusztán anyagi érdekbõl ijesztgették a világot a H1N1-el........itthon ez meg nem is kérdés..

Semi 3222 2011. március 28. 14:48  
Orbán azt mondta, hogy 2014-ben több pénz lesz az emberek zsebében. Azt már nem tette hozzá, hogy kiknek a zsebében és hogy a kormányváltás után, vagy már elõtte is...
Egyébként az agyam eldobom azon, amiket nyilatkozott már megint. Bekaphatja.
Pl. "Megpróbálom lezárni azt a kérdést is, hogy szegényellenes politika folyik-e Magyarországon. Nézze meg mi történt az elmúlt négy évben, és nézze meg, mi történt az elmúlt tíz hónapban. Ha megnézi, rájön, hogy szegénypárti gazdaságpolitika folyik az országban" - mondta.
Mibõl is kellene rájönni erre?

Olvasgassátok ezt a folyamatosan frissülõ oldalt:
http://index.hu/belfold/2011/03/28/igy_modositjak_az_uj_alkotmanyt/

csoves 3221 2011. március 28. 12:54   Válasz erre: 3219
Nézõpont kérdése.

qqriq64 3220 2011. március 28. 12:42   Válasz erre: 3219
Na pont ezek azok az elméletek amikben nem hiszek.

csoves 3219 2011. március 28. 12:24   Válasz erre: 3217
Ugyanaz a gyógyszeripar mint az olaj,hatalmas hasznot hoz a tulajdonosoknak és nem érdekük hogy valaki meggyógyuljon csak egy állapotban legyen szedje a gyógyszert.Példa a rák vagy az allergia ,mióta mondják megtalálták az ellenszert a ráknak és mindig kiderül hogy nem igaz csak esetleg részben.A nagy hasznot hozó iparok mind a zsidók kezébe vannak,ezek termelik a sok profitot(Magyarországon is így van).Olajra is meg van régen már a megoldás csak nem engedi az olajlobbi (a zsidók).

qqriq64 3218 2011. március 28. 11:55   Válasz erre: 3217
Az a bajom vele hogy az olajlobbiban sem hülyék ülnek. Nem kell nekik energiát és pénzt beleölni a többi ágazat ellehetetlenítésébe. TUDJÁK nagyon pontosan TUDJÁK hogy a kõolajnak NINCS alternatívája.
Nem hiszek a csodákban, az itt-ott felröppenõ csodás találmányoknak amik levegõvel mennek benzint termelnek a kipufogón pedig aranypénzek hullanak.
De éntõlem más hihet benne sõt abban hisz amiben akar.

Semi 3217 2011. március 28. 11:34   Válasz erre: 3215
Mi bajod van azzal a felfogással, miszerint az olajlobbi megöli a többi energiahordozóra épülõ ágazatokat? A cikkben is benne van, hogy mekkora pénzekrõl van szó és hogy minél magasabb az olaj ára, annál több jut kutatásokra és új területek kiaknázására.
Én továbbra is úgy gondolom, hogy minden olajos cégnek komoly érdeke a konkurencia visszafogása függetlenül attól, hogy mennyi olaj van a föld alatt és hogy mennyibe kerül a nyersolaj.
Szerintem simán összefognak a nagyok azért, hogy az olaj még sokáig meghatározó energiahordozó legyen.
Majd akkor változik a helyzet szerintem, amikor az olajcégek fognak komolyan foglalkozni alternatív megoldásokkal.
Akkor nem az lesz a cél, hogy eladják az olajat, hanem az, hogy eladják az energiáikat. Mindegy, hogy ez épp mibõl van.

Semi 3216 2011. március 28. 11:28  
"Az átlag magyar azzal szembesül, hogy az adócsökkentés eredményeképpen csökkent a nettó jövedelme, a svájci frank törlesztõrészlete kiveri a biztosítékot, az élelmiszerárak elszálltak, tehát egyszerûen újra kell definiálni, hogy mi nélkülözhetetlen és mi nélkülözhetõ. Ez az autózás. Úgy sincs pénzünk étterembe menni, úgyhogy hétvégén nem megyünk étterembe autóval."

Ez a rész, fõleg az utolsó mondat elég pocsék képet fest a valóságról... nagyon jó fogalmazta meg.

Egyébként nem egy Fidesz-párti ember, mert több félreérthetõ rész is van az interjúban, amit mindenki úgy értelmez, ahogy akar. (nekem sikerült Fidesz-ellenesen értenem :-))

qqriq64 3215 2011. március 28. 10:33  
Errõl van szó. Az értelmes mindenki számára érthetõ beszédrõl.
A neten számtalan fórumon hozzászóltam már olyan témákhoz ami kongatja a vészharangot a kõolaj felett. Sokszor kifejtettem már hogy a világ olajban fürdik. Jólesik hogy végre valaki hozzáértõ is megerõsít ebben.
Mindig felbosszant és röhögök az olyan összeesküvés elméleteken amik terjednek mint a pestis hogy már feltalálták a vízzel mûködõ autót meg az örökmozgót meg az örök fiatalság titkát de hát az olajlobbi minden ilyet legyilkol eltüntet bebetonoz jobb esetben megvesz.
Ez mind úgy hülyeség ahogy van.
Ennél csak az nagyobb hülyeség hogy sokan a megújuló szél, víz, nap, trágya, széna-szalma, fû-fa-virág erõmûvektõl várják a csodát. Ha ezeknek a jelenlegi kapacitását több ezerszeresére növelnénk akkor is a világ energiaigényéhez jelentéktelen mértékben járulnának hozzá.
Ahogy Varró mondja és teljesen igaza van, a legnagyobb veszély a kitermelésre a pilitikai instabilitás.
Ehhez csak annyit tennék hozzá hogy számtalan módszer van egy ország politikai berendezkedésének megváltoztatására akár gazdasági, titkosszolgálati, akár fegyveres úton de bármelyiket is válasszák nagyságrendekkel olcsóbb mint a világ közlekedését átállítani bármilyen más alternatív hajtásra.
Az egész ínterjú nagyon pontos elemzés az okokról és az okozatokról teljes mértékben egyetértek vele.
A politikai kitérõk is mind reális gondolkodásra utalnak.

Csaba tedd majd fel a második részt is. Köszi.

Macko 3214 2011. március 28. 09:01   Válasz erre: 3212
90 évvel késõbb meg azt látjuk, hogy neki lett igaza...
Az utolsó sorral legalábbis.

galoscsabus 3213 2011. március 28. 08:52  
Érdekes szögbõl mutatja be a kõolaj válságot és a kialakult energia helyzetet:
http://www.fn.hu/makro/20110324/varro_szisztematikus_olajhiany_lesz/

qqriq64 3212 2011. március 27. 21:21  
Ezért a verséért 1920-ban Kárpáti Piroska
tanítónõt a románok felakasztották.

Üzent az Olt, Maros, Szamos,
Minden hullámuk vértõl zavaros,
Halljátok, ott túl a Tiszán,
Mit zúg a szél a Hargitán?
Mit visszhangoznak a Csíki hegyek,
Erdély hegyein sûrû fellegek?

Ez itt magyar föld és az is marad,
Tiporják bár most idegen hadak,
Csaba mondája új erõre kél,
Segít a vihar és segít a szél,
Segít a tûz, a víz, a csillagok,
S mi nem leszünk mások, csak magyarok!

Ha szól a kürt, egy szálig felkelünk!
Halott vitézek lelke jár velünk.
Elõttünk száll az õs Turul-madár,
Nem is lesz gát, és nem lesz akadály!
Ember lakol, ki ellenünk szegül,
A székely állja, rendületlenül!

Üzenik a gyergyói havasok:
Megvannak még a régi fokosok!
Elõ velük, jertek, segítsetek!
Székely anya küld egy üzenetet:
Hollók, keselyûk tépik a szívünket,
Rablóhordák szívják a vérünket!

Ha nem harcoltok vélünk, elveszünk!
E végsõ harcban: egyedül leszünk!
És a honszerzõ hõsök hantja vár,
Ha odavész az õsmagyar határ!
És ha rablóknak kedvez a világ,
Mutassunk akkor egy új, nagy csodát!

Megmozdulnak mind a Csíki hegyek,
Székelyföld nem terem több kenyeret,
Elhervad minden illatos virág,
Mérget terem minden gyümölcsfaág.
Vizek háta nem ringat csónakot,
Székely anya nem szül több magzatot!

Vadon, puszta lesz az egész vidék,
S végezetül, ha ez sem lesz elég,
A föld megindul, a mennybolt leszakad,
De Erdély földje csak magyar marad!

tsanyi 3211 2011. március 27. 19:03   Válasz erre: 3210
Az is tény, de annak nem a rendõr volt az oka hanem a felettesei és derék vezetõink eddig és úgy fest ezután is....a nagy libsi életérzés is átverés hisz igazából eszükben sem volt soha szó szerint liberalizmust engedni a népnek hisz az szabadságot jelentene....

qqriq64 3210 2011. március 27. 18:42   Válasz erre: 3208
Igen. Annál csak a túlzott liberalizmus a rosszabb, hogy ABBÓL mi sûlt ki annak most isszuk a levét.

Gyík67 3209 2011. március 27. 18:31   Válasz erre: 3187
Háát vazz ... ez egy igazi o.v. fant álkotása Beszarás :))) ...

tsanyi 3208 2011. március 27. 18:22   Válasz erre: 3207
Nem vitatom, hogy ilyen is volt........én valahogy mindig berzenkedek ha valakiknek a kezébe túl nagy hatalom került...általában nem sok jó sül ki belõle az emberek számára...

qqriq64 3207 2011. március 27. 17:48   Válasz erre: 3206
Két esetet elmondok ami a falunkban történt és világosan megmutatja milyen volt a csendõrség.
Apai nagyapám gulyás volt, a falu hízómarha gulyáját gondozta ami két emberes állás volt de nagyapám egyedül vállalta dupla fizetésért. Egyik este elment a kocsmába néhány fröccsöt meginni. A falu közismert duhaja belekötött. Amikor tettlegességre került a sor nagyapám megbicskázta. Az illetõ két kezével tartotta kifordult beleit. Orvos, csendõrség, tanúkihallgatások ahogy az ilyenkor lenni szokott. Nagyapámat még csak le sem tartóztatták fel sem merült hogy õ kezdeményezte volna a konfliktust. A másik félnek felgyógyulás után közmunkában kellett törleszteni az orvosi ellátás költségeit.
Mindenki tudta legjobban a csendõrök hogy ki kicsoda. És itt a pénznek vajmi kevés szerepe volt mert mind a két fél vagyontalan volt.
A másik eset.
Szegény zsellér házaspár 8 gyerekkel laktak egy kis házban. A nyolcadik csecsemõ volt, és hát se hely se pénz nem volt gyerekágyra igy közöttük feküdt. Hogy hogy nem egyik éjszaka valamelyik szülõ véletlenül úgy fordult hogy agyonnyomta a gyereket.
A baj megtörtént ki kellett hívni az orvost meg a csendõrséget. Az orvos elvégezte a vizsgálatot bár egyértelmû volt a tényállás senki sem tagadott, majd félrehívta a csendõröket.
Öt percet beszélt velük majd kiállította a papírt hogy a gyerek veleszületett légzés elégtelenségben halt meg idegenkezûség nem történt.
Véletlen baleset történt ha elviszik valamelyik vagy mindkét szülõt akkor csak tetézik a bajt. Tönkremegy a család árván marad 7 gyerek. Szegénységben de tisztességben élõ, dolgozó emberekrõl van szó kinek használt volna ha akárcsak az egyik kenyérkeresõt lecsukják?
Így az orvos és a csendõrök elrendezték az ügyet mindenki tudta mi történt de senki nem beszélt róla többet az élet ment tovább.
A másik nagyapám aki pék volt mesélte hogy a csendõrök megkapták a parancsot hogy a zsidókat össze kell szedni és bevagonírozni.
Õk a parancsot végrehajtották bár nálunk a faluban senkinek semmi problémája nem volt a zsidókkal de a parancs az parancs.
A fõutcán ahol nagyapám is lakott, terelték õket a vasútállomásra a csendõrök.
Bár elvileg tilos volt de a fõutcán lakó minden iparos acsaládjával az alkalmazottaival kint álltak az utcán és ki milyen mesterséget ûzött azzal látta el a zsidókat. A szabó ruhákkal, a csizmadia lábbelivel, nagyapám kenyérrel, aki csak egyszerû lakos volt az tojással, tejjel, sajttal, takaróval látta el õket. A csendõrök hallgatólagos beleegyezésével.
Ilyen világ volt akkor a csendõrvilág.

tsanyi 3206 2011. március 27. 17:31   Válasz erre: 3205
A leírásokból többnyire a jobbmódúak örültek nekik a szegények valahogy inkább tartottak tõlük....épp a korlátlan hatalmuk miatt amivel könnyen vissza lehetett élni.....

qqriq64 3205 2011. március 27. 16:58   Válasz erre: 3202
Ezzel nem értek egyet Sanyi. A mi kis falunkban volt csendõrség mind köztiszteletben álló ember volt és csak mondom csak az félt tõlük akinek félnivalója volt. Nem bántották a zselléreket a szegényeket tudták ki az akit mindig figyelni kell és ki az aki becsületesen dolgozik. És igen rendet tartottak. Néhány bálban emberkedõ suhanc kapott egy-két maflást de nem rohantak az ombudsmanhoz meg a médiához az tuti. A csendõrség a közhiedelemmel ellentétben nem elnyomó hanem rendfenntartó szerv volt. Gyerekkoromban nagyapáim sokat meséltek errõl.
Pontosan az volt az elõnyük hogy mindenkit ismertek a körzetükben és mögöttük állt a TÖRVÉNY.

tsanyi 3204 2011. március 27. 16:36   Válasz erre: 3203
Így van.....jelenleg valóban csak a pénzbeszedés a dolguk, de errõl nem a közrendõr tehet, de ha lenne újra egy olyan jogosítványú szerv mint anno a darutollasok akkor egy sima igazoltatás is könnyen átmegy egy jó kis verésbe......a paraszt is könnyen kapott maflást a csendõr úrtól ha rosszul nézett......egy normális keretek között mûködõ szerv kéne akiket felmentenének a pénzbehajtás alól és valóban az igazi feladatukkal törõdhetnének.....viszont ez nem cél......nekem nem volt bajom azzal, hogy gypatára elmentek a gárdisták mert semmit nem csináltak csak fenntartották a rendet a magyar lakosok nagy örömére, de elég szomorú, hogy ezt így kell csinálni...

Pegaso650 3203 2011. március 27. 16:29   Válasz erre: 3202
... arra gondolsz, hogy feloszlatni? :D

Lentebb írtam már, hogy nem érzem azt, hogy engem szolgálnának vagy védenének. Másodrendû állampolgár lettem a hazámban aki azért van, hogy legyen kitõl a javait megszerezni, illetve elvenni.
Teszik ezt "törvényes" és törvénytelen eszközökkel egyaránt.
Nem érdekelnek már a hangzatos mondatok, egyszerûen ezt érzem.
Nem képesek rendet tartani jelenleg az országban, ellenkezõ esetben nem lennének masírozó gárdahírek.
Nem a kisrendõrökkel van nekem bajom, szinte már sajnálom õket - látni kell azonban, hogy a fejétõl büdösödik a hal.

tsanyi 3202 2011. március 27. 16:19   Válasz erre: 3199
A tisztelet a félelembõl fakadt és nem azért mert olyan jó emberek voltak....a szegény válogatás nélkül kapott tõlük nem csak a cigány......nem véletlenül utálták õket és szûnt meg a háború után....jelenleg csak a rend iránti nosztalgia miatt emlékeznek rájuk jó emlékkel, de a valóságban nagyon nem szeretnénk ha az visszajönne....a rendõrséggel kell valamit kezdeni.....

tsanyi 3201 2011. március 27. 16:16   Válasz erre: 3195
én sem akarok szdsz-t újra.....tûnjenek el mind.......

qqriq64 3200 2011. március 27. 15:39   Válasz erre: 3199
Az nem vitás.

Pegaso650 3199 2011. március 27. 15:24  
Azért anno a kakastollnak meg volt a tisztelete :D

qqriq64 3198 2011. március 27. 15:14   Válasz erre: 3197
Hááát. Egy rákosink már van

eröt 3197 2011. március 27. 13:50   Válasz erre: 3196
Horthy?Vagy Adolf?

qqriq64 3196 2011. március 27. 13:44   Válasz erre: 3195
Ok. Beszéljük meg. Ki legyen?

eröt 3195 2011. március 27. 13:42   Válasz erre: 3192
Nem akarok elempé kormányt,nem akarok.

Olívia 3194 2011. március 27. 13:34   Válasz erre: 3192
Ennél lehet rosszabb?????:-(((

qqriq64 3193 2011. március 27. 13:31   Válasz erre: 3190
Alkotást??? Barokkos túlzás.

desiderus 3192 2011. március 27. 13:16  
Az LMP fog kormányt alakítani a következõ választások után ?
Jézusom...

http://reactionpol.postr.hu/lejton-a-fidesz-kdnp

desiderus 3191 2011. március 27. 13:07   Válasz erre: 3190
De olyat vegyél, amelyen King Victor palástban, jogarral és koronával van ábrázolva.
Ha rám hallgatsz.

eröt 3190 2011. március 27. 12:58  
Szeretném megvásárolni az alkotást.Jó befektetésnek tûnik felesleges vagyonom számára.Hol lesz az aukció és mikor?

qqriq64 3189 2011. március 27. 12:53   Válasz erre: 3187
Húú vazze ez odabasz de nagyon.

Bubó Doki 3187 2011. március 27. 11:30  
Viktor vásznon
Alkalmi alkotás az amatõr festõmûvésztõl.

Nyíracsádon megtekinthetõk az önkormányzati fenntartású Malom Galéria kiállításai, így az egyik idõszaki tárlat, Dr. Dóbus György amatõr festõmûvész igen gazdag felhozatalú tárlata. A széles tematikai kínálatból kitûnt egy kép, ami azonnal magához vonzotta a háromtucatnyi szemlélõdõ mindegyikét. Címe: EU élén (olaj, vászon, 100x70, 2011.)

Maaaaaaargit!!!! Nóóóóóóóóóórmális???????????

qqriq64 3186 2011. március 27. 11:17  
Mert jár nekik. Mert õk az elit. A magyar szellemi elit. Õk érnek valamit. Minél több van nekik annál többet érnek.

Gyík67 3185 2011. március 27. 10:58   Válasz erre: 3183
Ezek mind egyformák az egyik 19, a másik egy híján húsz ... X:(

eröt 3184 2011. március 27. 10:56   Válasz erre: 3183
A kétharmadazkétharmad.Azemberekeztakartákfelhatalmaztak.Amúgy van bõr a képén elég vastag.

Bubó Doki 3183 2011. március 27. 10:45  
Papcsák is húszmilliós luxusautóval jár.
Korábban duplán felvett költségtérítésével szerepelt a hírekben Papcsák Ferenc volt elszámoltatási kormánybiztos, most húszmilliós luxusautója került fel az egyik oknyomozó blogoldalra. Eszerint a fideszes politikus egy 431 lóerõs Chryslert használ.

Az Egyenlítõ TV blog "akciócsoportja" azután, hogy lebuktatta Lázár Jánost és a lézerrel felszerelt luxusautóját, ezúttal Papcsák Ferenc fideszes országgyûlési képviselõ, zuglói polgármester luxusautóját kapta lencsevégre.

A blog szerzõi emlékeztettnek, hogy a volt elszámoltatási kormánybiztos legutóbb törvénytelenül felvett dupla költségtérítésével szerepelt a hírekben.

Az Egyenlítõ rámutat, hogy az elszámoltató polgármester lóerõ tekintetében sem marad el a fideszes frakcióvezetõ Lázár Jánostól, a Papcsák által használt Chrysler 300C SRT8 gépjármû 431 lóerõs, listaára pedig a blog szerint huszonkét millió forint felett van.

kispeti 3182 2011. március 27. 10:37   Válasz erre: 3168
Elõször is bocsi az elírásért, természetesen "Horthy", én írtam rosszul !
Nem a háború idején, hanem a fehérterror idõszakában a Prónay különítmény fennhatósága alatt mûködtek !
Ha a búr háború idején is voltak már, akkor én tévedek !

tsanyi 3181 2011. március 27. 10:25   Válasz erre: 3180
Tiszta rabbiöltözet volt rajtuk és hosszú pajesz stb.......néha dolgoztam a síp u.-i közösségnek és ott láttam ilyen echte formákat ezért biztos vagyok benne, hogy valami rabbiképzõbe járó csoport lehetett...

eröt 3180 2011. március 27. 10:22   Válasz erre: 3179
Ez most komoly?Durva kegyelet sértés.Szerinted tényleg zsidók lehettek?Bár mindegy is mert ritka fa...ág volt tõlük.Rájuk kellett volna csukni a sütõ ajtaját és megnézni õszinte e még a mosolyuk.Kikatt

tsanyi 3179 2011. március 27. 10:15   Válasz erre: 3178
A lágerrõl nekem is van véleményem, megnéztük 3 éve és furcsa benyomásaim lettek.....érdekes volt mikor odaértünk a gázkamrákhoz ugye ki van írva, hogy fényképezni tilos, korláton átlépni tilos stb., és megjelent egy csapat fiatal (gondolom) rabbinövendék akik harsányan vidáman átugrottak a korláton és befeküdve a tálcára a kemencében meg a környékére támaszkodva fényképeztették magukat....döbbenten néztük õket mindannyian és jó idõbe telt mire ezt a vidám csoportot kiküldték onnan az õrök....és találkoztunk velük késõbb is, ott is félrelökve minket befeküdtek a lezárt részen az ágyakra és hasonlók....fura volt ezt látni..

eröt 3178 2011. március 27. 10:10   Válasz erre: 3175
Krakkóban is és a sóbányában is voltam.Ha igaz és sikerül szállást foglalnunk akkor idén még lesz egy Krakkó és környéke.Esetleg a tóvidék.Láger biztos nem.

tsanyi 3177 2011. március 27. 10:08   Válasz erre: 3171
Erre még visszatérve, sosem tetszettek a magukat mások fölé helyezõ és rajtuk élõsködõk amit régen arisztokráciának ma elitnek hívnak.......már idéztem párszor, de talán a legtalálóbb mondás Byron-é: nemes az aki arra büszke, hogy már a nagyapja és dédapja is lopott......

desiderus 3176 2011. március 26. 21:36   Válasz erre: 3175
Az a sóbánya nem semmi látványosság...
1979-ben voltam Lengyelországban és akkor néztük meg a haláltábort. Eltévedtünk és senki nem tudta, hol van Auschwitz.
Mígnem egy magyarul tudó bácsi elmagyarázta, hogy ilyen néven nem fognak útbaigazítást adni, ezért Oswiecim-et keressük...így találtuk meg, és jöttünk rá, hogy a lengyelek miért nem hajlandók a német nevére emlékezni.
Pegaso-nak igaza van, sehol nem találkoztam még olyan baráti fogadtatással mint Lengyelországban...isteni finom volt a borovicka-juk... :-))))))

Pegaso650 3175 2011. március 26. 21:30   Válasz erre: 3173
Nem akarlak táborba küldeni, de legalább egyszer érdemes elmenni.
És ez nem csak a zsidókról szól ám, mert voltak ott lengyel paraszttól az orosz hadifoglyokon át a köztörvényes bûnözõk és homoszexuális embereken keresztül mindenki, volt hogy csak szerencse dolga ...
De menj el oda és szerezz ismereteket, és ha már ott vagy mindenképpen látogass el Krakkóba és nézd meg a Wielicka-i sóbányát is.

Nekem különösen kedves a Lengyel nép, mert az egyetlen európai ország, ahol azért szeretnek, mert magyar vagyok!

kawa70 3174 2011. március 26. 20:48   Válasz erre: 3145
Ebben most nincs igazad. Érdemes lenne menned egy kört odabent, ujabb kérdések merülnének fel....Azt azért Te sem gondolod komolyan, hogy leánynevelde volt ott. A számok, meg a zsidók holobiznisze az más téma. Az tényleg elitélendõ, aljas dolog, de ez más.....Én is voltam ott, személyesen.....

eröt 3173 2011. március 26. 20:39   Válasz erre: 3172
Miért akarsz engem táborba küldeni?Nem érzem hiányát.Ilyen ronda és embertelen dolgokat nem akarok megnézni.Hidd el én sajnálom azokat akik ott szenvedtek de akkor se megyek oda.Azt mondják azért kell látni,hogy többé ne történhessen meg.Megígérem,hogy én anélkül sem fogok olyat csinálni.Az emberiség szégyene akár Hirosima vagy Drezda csak azt a gyõzõk követték el ezért nem bûn.

Pegaso650 3172 2011. március 26. 20:28   Válasz erre: 3166
Hiba volt ...

tsanyi 3171 2011. március 26. 20:17   Válasz erre: 3170
Ezek sosem tetszettek.....

eröt 3170 2011. március 26. 20:12   Válasz erre: 3169
�Horthy se tetszik?Nehéz neked megfelelni hallod.

tsanyi 3169 2011. március 26. 19:59  
Ennyit horthyról: http://hu.wikipedia.org/wiki/Horthy_Mikl%C3%B3s
kár jellemezni, megteszik azt a tettei...

TattooedAngel 3168 2011. március 26. 19:56   Válasz erre: 3163
Horthy? Melyiket?:D Mutasd már meg légyszi!:D
Pont Horthy volt az, aki nem engedte deportálni a zsidókat! Magyarországon pedig egy darab koncentrációs tábor nem volt akkoriban! Késõbb igen, de az már egy egészen más történet...
Lentebb jól mondja a kolléga, a búr háborúk alatt alkalmazták elõször az angolok a koncentrációs tábort.

eröt 3166 2011. március 26. 19:32   Válasz erre: 3164
Csapatunk egy része júliusban oda is túrázik.Inkább kihagytam.

eröt 3165 2011. március 26. 19:30   Válasz erre: 3163
A búr háborúban már alkalmazták.Hol van Horthy ebben a dologban.Sokat nem tudok még Horthyról.Arról sem hallottam,hogy koncentrációs tábort üzemeltetett.De mondom keveset tudok.Azt viszont tudom,hogy az emberiség szégyene az ilyen táboroztatás.

Pegaso650 3164 2011. március 26. 19:29  
Az egész O¶wiêcim-es dologhoz egyet szeretnék hozzáfûzni, hogy az Lengyel múzeum és nem kell belépõdíjat fizetni, látogatása teljesen ingyenes.
Én voltam ott személyesen, így a forrás hiteles!

kispeti 3163 2011. március 26. 18:08   Válasz erre: 3151
Sajnos tévedsz ! Hortiék találták fel ! :-(((

qqriq64 3162 2011. március 26. 18:07   Válasz erre: 3161
Igen valóban így lehetett.
De azért mégis...

tsanyi 3161 2011. március 26. 17:54   Válasz erre: 3160
Nem volt nehéz....épp efelé haladunk mi is......a mérhetetlen szegénység és a Weimari köztársaság tehetetlensége vezetett oda, hogy hatalomra került amihez nem kevés köze volt az akkoriban nagyon erõszakos kommunistáknak akik bûncselekmények tömegét követték el és mindenki örült, hogy végre van aki rendet tesz....az éhezés és állandó félelem mindenkivel megbékélteti az embert ha kenyeret ad neki és biztonságot.....azt, hogy ebbõl mi lesz senki nem láthatta vagy ha igen az azonnal kaja érthetõen fontosabb volt mint a jövõ iránti aggódás..

qqriq64 3160 2011. március 26. 17:49  
Egyébként nehéz már ilyenkor a "mi lett volna ha" kérdésérõl elmélkedni.
Én a magam részérõl örülök neki hogy adolf ekkora barom volt.
Mindig megdöbbenek rajta hogy egy olyan kultúrnépet mint a német hogyan tudta egy ilyen személyiségû ember fanatizálni, és hogyan tudtak tömegek az állatnál is lejjebb lealjasodni.
Tudjuk hogy az orosz hordák mit tettek de azt is tudjuk honnan jöttek, a németek viszont itt élnek Európa szívében kiemelkedõ költészetük, irodalmi és zenei kultúrájuk van. Todományos és mûszaki életben elért eredményeik pedig kimagaslóak.
Érthetetlen hogy tudtak odáig süllyedni.

ELőző oldal
Felhokep

Tagok száma: 22114