evdem | 98579 | 2015. szeptember 2. 15:21 |
Na akkor had írjak le egy más fajta nézõpontot is ,egy jó 5 éves story, de szerintem ma is megtörténik csak a szereplõk mások. Volt egy ismerõs vizsgáztató bácsi akihez mindig hordtam az ilyen - olyan szutykaimat egy feltétele volt az öregnek Lógó futómûvel, szar fékkel oda ne vigyem mert azt kib..a mint a sz..t, de elõtte még ki is fizetteti. Egyszer egy kollégám (aki nem mellesleg szintén mûszaki ember nem ilyen klasszika-filológia szakos szobatudor) megkért a felesége Renault -t vigyük már el. Én vittem a feleség autót, mikor odaértünk mondom a tulajnak, te ezen fel fel villan az abs, meg elég sz.r is a fék ez így bukó lesz. MÁRPEDIG (így csupa nagybetûvel) ez egy 10 éves autó ennek semmi baja. Ok, mondtam az öregnek, hogy nem kerek a dolog, majd otthagytuk. Du hív az öreg, hogy mennyire vagyok jóban a tulajjal mer már összevesztek a telefonban, de ha megy az autóért akkor még lesz egy kör ugyanis a 4 kerékbõl 1 keréken volt értékelhetõ fékhatás, még a rögzítõ fék sem mûködött. Feleség autó ez hordja a gyereket iskolába az asszonyt dolgozni. Az öreg szerint napi 2-3 ilyen állapotú simán beesik, itt kipereg akkor addig hordják körbe-körbe amíg valahol nem lesz rajta papír. A tanulság levonást, már ha volt kedvetek végig olvasni rátok bízom |
yamatomo | 98578 | 2015. szeptember 2. 12:16 | Válasz erre: 98577 |
Szép napot az Uraknak! :) Ha már fék,akkor annyit hozzátennék,hogy nekem volt régen fékcsõ eldurranás élményem,még egy Aprilia Leó-val. Az elsõ fék adta meg magát a B.Nádasdi szerpentinen történõ leereszkedéskor... Aztán egy "égõ csipkebokor" fogott meg,ami összekaristolt engemet,meg a rotyogómat is. Elõtte semmi jel nem nem mutatott arra,hogy ilyen megtörténhet. Külsõleg teljesen épnek tûnt a fékcsõ,meg a hatásfoka is jó volt. Egy Fz1-el közlekedõ ismerõsöm meg felmatricázta magát egy kenyérszállító furgon hátsójára,hála a pár hetes,valami neves gyártó logóját viselõ fémfékcsõnek,amit neten rendelt,de hogy nem volt eredeti,az kiderült a szakértõi vizsgálat során. Szóval elpukkant neki is... azóta is pereskedik a forgalmazóval. Ennek meg már lassan két éve. Szerintem mindenbõl a gyárit,mert abban nem sokat tévedhet az emberfia! Rövid és hatásos fékutat Mindenkinek! :)
|
gezasz | 98577 | 2015. szeptember 2. 11:41 |
A fék témához hozzá szolva. Én miért nem tudom megjavítani a fékemet? Olyan bonyolult szerkezet? Nem hiszem, mert tudom. Sokszor és csak is én javítottam, cseréltem olajat a motorfékjeimen. Szerintem olyan alapos munkát mint én, nem végez egyetlen szerelõ sem/ nincs rá félnapja is akár/. Anno az MZ-n tanultam meg a fék javítást, kézügyesség türelem és kész. A gumi fékcsõ szerintem meg nem tud eldurrani, nem lufi az. Elõször puhul /levegõsödik a féked/, majd egyre lejjebb fog amikor az elöregedett fékcsõ ereszteni kezdi az olajat. Amugy Kilos leírta a lényeget. |
TIZ | 98576 | 2015. szeptember 2. 11:08 | Válasz erre: 98575 |
Ezek a megoldások valójában a gyakorlatlan vezetõt védik, és valljuk meg a sok gyakorlás esetén sem biztos hogy nem rántjuk be az elsõ fékkart vészhelyzetben. Nekem annyit sikerült begyakorolnom hogy elõször hátsó fék és csak aztán elsõ - így nagyobb a hatásfoka. Ezt már sikerült vészfékezéskor is így csinálnom.
|
Flenegen | 98575 | 2015. szeptember 2. 08:18 |
Vezetéstámogató és biztonsági rendszer ( ABS és ESP ) fronton egy kis érdemi tapasztalat: Áprilisban a DrivingCampben a vezetéstechnikai tréningen a vészfékezési technikákat próbálgattuk egy kicsit. Volt sima rendszerrel pár motor ( mint a TDM ) Volt egy Honda az integrált fékkel ott ugye az elsõ fékkel együtt használod a hátsót is, mindkettõt vezéreled a fékkarral. És volt a bajor márka ott a GS felszerelve ABS és ESP rendszerrel. Mi egyszerû fékesek a megfelelõ technika mellett a jól adagolt fékkel a legrövidabb úton álltunk meg. Aztán jött a HONDA és végül a leghosszabb fékút a GS-é volt. Ugyan ez a motor nem csúszott, és nem volt blokkoló kerék. Nem azt mondom, hogy az ABS nem kell,mert vészhelyzetben valószínû nem ezt produkálnák a motorok, de azért számomra érdekes volt. |
Gabeszxmen | 98574 | 2015. szeptember 2. 08:13 | Válasz erre: 98573 |
Így igaz, a vizsga ugyan az az EU-ban. Olyannyira, hogy pl. az én hazai rendszámos gépeken jövõ júniusig még olasz vizsga lesz, itthon még nem vizsgazott. Nagy igazság, hogy az emberek hozzáállásában van óriási különbség! És ez igaz mindkét félre (vizsgáztató - vizsgazó). Én tudok olyan sort, ahol pluszpénz nélkül is átmegy miden szar, kérni sem kell. Egyszerûen kiadta a tulaj "parancsban"! Csak ne legyen szétrohadva, mert az fix bukta lehet, a többi "védhetõ"... Na ott leszarjak, ha kicsit repedezett a fékcsõ! :( Nekem vizsgázott ott drz-e krossz gumival, csak egy indexet kellet feltenni gyorskötözõvel a fotót miatt, meg egy km-órát. Még lámpa kapcsoló meg féklampa se volt rajta! Saját szememmel lattam, amikor egy autó kerekét tökig elengedték és a srác kézzel emelt a sárvédõt, hogy jó legyen a gátló mérése. Siralmas! És elkeserítõ! Fatert az 500m-rel odébb lévõ, drágább helyre merem csak elengedni... |
tulok99 | 98573 | 2015. szeptember 2. 06:41 | Válasz erre: 98572 |
Csabi! itt is fel tudják ugyanúgy készíteni ha akarják, sõt, a te általad használt ducatonak is megmérték a rossz fékjét, mivel tudták hogy rossz, és te is tudtad, hogy rossz, ezért variáltak , hogy átmenjen a viszgán. de attõl ugyanolyan görgõs fékpaddal lett mérve, mintha máshol mérnék, és tudta mindenki hogy alkalmatlan. a különbség nem a viszga, pusztán az, hogy kinnt nem biztos hogy plussz 100 euroért bevállalják, hogy machinálnak és valahogy átküzdik a soron a rossz audóta. de a viszga ott is ugyan az... a különbség abban van, hogy itthon mindenki úgy tekint a viszgára, mint egy szükséges rossz 2 évente, ne úgy, hogy legalább megtudja milyen állapotú az autója, és hogy tényleg biztonságos. ha nekem valami rossz rajta, megjavítom amint tudom. az átlag meg megy vele, majd mûszakira talán... mer addigra muszály, ha nem találok olyan helyet, ahol így is átmegy. a felfogás más, nem a vizsga, meg a viszgáztatás szerintem.
|
csokabi | 98572 | 2015. szeptember 2. 05:22 | Válasz erre: 98557 |
Mérget vehetsz rá Zoli, hogy van különbség. Otthon az utolsó céges Ducatomat hátsó fék nélkül vizsgáztatták le egy budai opel szalonban. Az volt a legnagyobb gondjuk, hogy fújjam le festékspray-vel az oldalán tátongó hatalmas horpadást, mert így nagyon látszik a felvételen. Itt még nem vizsgáztattam, de láttam például ahogy a Scania szerviz felkészítette a teherautónkat. Teljesen más dimenzió, sokba is került.
|
Kilos | 98571 | 2015. szeptember 2. 00:22 | Válasz erre: 98566 |
Na jó, továbbra sem vitatkozom, de tegyük tisztába a dolgokat: "az elöregedett gumi fékcsövek az anyag fáradása mait veszítenek hatásfokukból mivel nyomás alá helyezéskor kitágulnak és így elvész a nyomás, ergo romlik a hatásfok, ez fizika nem is lehet vele vitatkozni. :) - bizony a fizikai törvényszerûségekkel nem is vitatkozunk - feltéve ha helyesen értelmezzük. A gumifékcsövek esetében a gumicsõ a tömítettséget és a hajlékonyságot biztosítja. A csõ szilárdságát, nyomásállóságát a bele vulkanizált egy vagy kétrétegû kordszövet garantálja. A gumi az elöregedéssel veszít a rugalmasságából - nem fog lufiszerûen kitágulni - a hajladozás miatt a felülete (külsõ íveken) nem tud már olyan mértékben nyúlni, ezért berepedezik - nem a belsõ nyomás miatt!!!! A fékcsõben kialakuló hidraulikus nyomást a kordszálakból szõtt harisnya veszi fel. A kordszál a gumival szemben szinte tökéletesen rugalmatlan és az idõ múlásával sem válik rugalmassá. A lufiszerû kitágulás csak akkor jöhetne létre, ha a belsõ gumiréteg kilyukad és a nyomás a kordharisnyán kívülre préselné a fékfolyadékot vagy a kordharisnya szakadna ki és a kordszálak közé préselõdne a belsõ gumiréteg. mindkét esetben a fékcsõ felületén dudor keletkezik, amit észre lehet venni. Az acél harisnyával bevont fékcsövek belsejében ugyan az a gumifékcsõ van mint amirõl beszélünk. Az acél harisnya feladata, hogy a külsõ hatásoktól megvédje az amúgy eléggé szabadon lévõ gumicsövet, a fékcsõ tágulásában nincs szerepe, azt továbbra is a belsõ kordharisnya akadályozza meg. Továbbra is tartom azt a megállapításomat, hogy "Ha a sértetlen, épp gumi fékcsõvel a markolatig be tudtad húzni a fékkart akkor az biztosan nem a fékcsõ hibája." -egyszerû, ha jó a fékcsõ akkor az a fékcsõ nem rossz! Én sem a blokkoló fékezésrõl beszéltem, hanem arról, hogy ha kell két újjal fékezve blokkolásig tudom fékezni a kereket! innen egy kis fizika: A tapadó súrlódás mindig nagyobb erõt jelent mint az ugyanazon felületek közötti csúszó súrlódási erõ. Ez azt jelenti, hogy a legnagyobb lassulást tapadó súrlódás mellett, forgó kerékkel tudod elérni. Mivel a fékezést mindig forgó kerékkel kezded, ahhoz hogy állóra fékezd a kereket nagyobb fékezõ erõt kell kifejtened mint a tapadó súrlódási erõ, aztán ha már csúszik a kerék a fékerõt csökkentheted és még mindíg fennmarad a csúszás. Azért lehet ABS nélkül nagyobb lassulást elérni mint ABS-el mert az elektronika a kerék megcsúszásakor lecsökkenti a fékerõt annyira, hogy a kerék újra forogjon. "A FÉKBEN NINCS KOMPROMISSZUMOS MEGOLDÁS!!!! " - ezzel tényleg maximálisan egyet értek, én is errõl beszélek, ezért maradok a gyári változatnál! |
Hajtó | 98570 | 2015. szeptember 1. 23:35 | Válasz erre: 98568 |
Ezzel tökéletesen egyet értünk az ABS-nél egy jó pilóta sokkal jobban kezeli a féket!!
|
Hajtó | 98569 | 2015. szeptember 1. 23:33 | Válasz erre: 98567 |
:))) Világos amit mondasz. Persze minden alkatrész fontos de ha megkérdezik tõled melyik a legfontosabb mit mondanál? Egyébként egyetlen szóval sem mondtam hogy én magam szereltem fel a rendszert. Na nem mintha nem tehettem volna meg miután autószerelõ a az egyik szakmám, :) de idõ hiányában szenvedve szakszervizre bíztam a dolgot, és nekem csak az ellenõrzés maradt. Mondom az enyém is meglát a 15 éves csövekkel lehet még a fékfolyadék is a gyári volt ki tudja, de nem volt jó és kész, most meg mehetnek a stopik minden gond nélkül.. :))) De igazad van mindenki azt csinál amit akar, mindaddig míg az én ki sz@ros életem nem veszélyezteti a hülyeségével, legyen az egy repedt fékcsõ vagy bármi más emberi hülyeség.. :))) |
kawa550 | 98568 | 2015. szeptember 1. 23:24 |
Ja és az ABS tudtommal nem a rövidebb fékút miatt jött létre(profik rövidebbet fékeznek nélküle), hanem hogy ne blokkoljon a kerék, mert az kell az IRÁNYÍTHATÓSÁG MEGMARADÁSÁHOZ, nem a rövid fékúthoz. De én szakács vok, nem értek hozzájja, biztos van aki jobban tudja....:))))))))))))
|
kawa550 | 98567 | 2015. szeptember 1. 23:19 | Válasz erre: 98566 |
:)))))))))) Csak azért mert én szeretek vitázni! Mért, kormányzásban van kompromisszum? Futómûben lehet kompromisszum? Az a (általában indexes fórumokon felmerülõ) megkérdõjelezhetetlen igazság, hogy a fék nem játék, ezért nem piszkáljuk, nem cserélünk magunk karmantyút meg betétet meg fékcsövet hanem kizárólag hozzáértõ képzett szakemberre bízzuk, mert féknél nincs játék, szóval azzal mi van? Nem mellesleg én vagyok itt a legnagyobb kutyaütõ, a 91-es tehénen sértetlen, nem repedezett gyári fékcsövek vannak, és még lesznek is egy darabig..... De mindenki azt csinál amit akar!:))))))) |
Hajtó | 98566 | 2015. szeptember 1. 23:06 | Válasz erre: 98560 |
Igen én sem vitatkozom de... :) Nem azt állítottam, hogy az számít milyen a szerkezete! Azt mondtam az elöregedett gumi fékcsövek az anyag fáradása mait veszítenek hatásfokukból mivel nyomás alá helyezéskor kitágulnak és így elvész a nyomás, ergo romlik a hatásfok, ez fizika nem is lehet vele vitatkozni. :) Másrészt mikor a hiba jelrendkezet és a fékfolyadék csere megtörtént, az összes karmantyút újra cseréltem alul felül még a porvédõket is. Gyakorlatilag komplett felújításon eset át a rendszer kivéve a fékcsöveket! A mûködésben mégsem lett semmi változás. Pont ugyan olyan használhatatlan, rossz hatásfokú maradt. Ezt követõen csak a csövek lettek lecserélve és csodák csodája megoldódott a probléma. Mint azt lejeb is írtam zongorázni lehet a különbséget. :) Szóval attól hogy szemel látható sérülés, repedés, törés, nyúlás, vagy szakadás lenne egy fékcsövön attól az még simán lehet sz@r ahogy van. :) nem véletlenül írják elõ a gyártók a két évenkénti cserét! Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a 2007-es gyári csövekkel ne mûködne a szerkezet! Az én gépemen is a gyári csövek voltak még (2000-es évjárat) és megállt csak mesze volt a jótól. Szóval a tízen ötéves csõ is mûködhet simán csak az nem mindegy hogy. Az elöregedés sok tényezõ befolyásolja pl. a használat mikéntje, a terhelés mértéke, intenzitása, a tárolás körülményei sbt. Ja és még egy fontos dolog. Én nem a kerék megcsúsztatásáról beszéltem! Mivel az nem megfelelõ fékezés! Ahhoz hogy egy motor a lehetõ leghatékonyabban lassuljon ahhoz a fékezte keréknek gördülnie kell!!! (lásd ABS) Ez megint csak fizika. Ahhoz hogy annak a határán fékezzen egy motoros ahol a gép még nem bukik orra, de a kerék még gördül a jól adagolható, pontos precíz fék elengedhetetlen. Maxra berántani, hogy blokkoljon a kerék nemelég megúszni egy vészfékezést, sõt.. Úgyhogy nem a vita kedvéjért de tényleg, sajnálom ez a megalapítás téves: -Ha a sértetlen, épp gumi fékcsõvel a markolatig be tudtad húzni a fékkart akkor az biztosan nem a fékcsõ hibája. Ha nincs sehol a rendszerben fékfolyadék szivárgás, akkor biztos, hogy a fõfékhenger dugattyúja ereszt vissza ilyenkor- És tényleg nem is arról beszélünk hogy teflon vagy gumi esetleg fémhálós, csakis egy dologról. A motor legfontosabb berendezése a FÉK!!! Ezért minden nemû -JÓ AZ ÚGY- megoldás felelõtlenség magunkkal és mindenki mással szemben! Ezért bárkit megszólni bármilyen szinten is, mert e téren a legjobbra törekszik számomra felfoghatatlan. Nem tudom kinek is volt az alap kérdése a fékcsõ de innen üzenem: A FÉKBEN NINCS KOMPROMISSZUMOS MEGOLDÁS!!!! Az alaposan végiggondolás labdáját ezennel visszadobnám mindenkinek.. :)))) |
kawa550 | 98565 | 2015. szeptember 1. 22:43 | Válasz erre: 98560 |
Amennyire én tom, a fémhálós fékcsõnek pont az a hátránya, ami az elõnye. A gumi fékcsõ, bár természetesen nem látható mértékben, de a nyomás hatására kitágul, felfújódik mint a lufi mikor felfújod(ez igen erõs hasonlat vót), a külsõ fém háló ezt akadályozza meg, így a fékpont sokkal határozottabb lesz, esetleg a fékhatás is javulhat. Szóval profiknak faxa. Aztán vannak az átlagos motorosok, akiknek az életét mentheti meg az a kis "puffer" ami a nyúló fékcsõben ölt testet, ha hirtelen belemarkolsz a fékbe vészhelyzetben, akkor a nyomás egy része a tágításra megy el, és ez némileg csökkenti a blokkolás esélyét. Blokkoló elsõkeréknél minden normál motoros elesik, csak a legnagyobbak tudnak abból állva kijönni. Oszt mindenki azt csinál amit akar.:)))))))))))))) |
Kilos | 98563 | 2015. szeptember 1. 22:40 | Válasz erre: 98554 |
Eldurrant fém fékcsõvel én többször is találkoztam, de ugyanez gumi fékcsõvel még sosem fordult elõ, pontosan a ritka de azért mégis csak rendszeres ellenõrzés miatt. Persze én is találkoztam már olyan Lada tulajdonossal aki inkább adott a vizsgabiztosnak 20 eFt-t ahelyett, hogy kicseréltetett volna egy kormányösszekötõ gömbfejet 3500 ft-ért, és még dicsekedett is vele, hogy milyen jól megoldotta a vizsgát. Emberi hülyeség ellen nincs orvosság! Amikor mondtam neki, hogy abból a pénzbõl meg is tudta volna javíttatni az autóját sõt még a következõ mûszaki vizsgája is kikerült volna belõle, csak nézett mint borjú! A fémfékcsõ általában a hibás, hiányzó rögzítés miatt hajladozik, kifárad és eltörik, vagy a lágyacél csövek a rögzítõ bilincs alatt elkorrodálnak és azért törnek el. |
kawa550 | 98562 | 2015. szeptember 1. 22:37 | Válasz erre: 98561 |
Ez amúgy se rossz cikk, meg a lényeg is benne van, hogy miért nem lehet szabályos, hiába a foglalat meg az e jel. De ez csak szarfûrészelés, mindenki lexarja, én is. http://totalcar.hu/magazin/technika/2014/05/05/ledes_egoket_a_lampaba/ |
Kilos | 98561 | 2015. szeptember 1. 22:26 | Válasz erre: 98551 |
Mindenben egyetértek, veled egy apró kiegészítés: A fényforrások típusa is meg van határozva. Ha egy jármû hagyományos rendszerû fényforrásokkal lett engedélyezve és úgy kerül kereskedelmi forgalomba, akkor attól bármilyen eltérés átalakításnak minõsül. Abban az esetben ha egy fényforrást, lámpafejet hagyományos izzó jellemzõire terveztek, akkor abba a foglalatba nem szabad ledes vagy esetleg xenon fényforrást tenni. A tapasztalatom szerint senki sem foglalkozik azzal, hogy a hátsólámpa vagy féklámpa izzójának a helyére LED lámpákat teszel, vagy az irányjelzõ izzókat ledesre cseréled, de a kibocsátott fény színe nem változhat, illetve nem változhat a lámpabura színe sem. Vagyis, nem lehet piros helyett fehér vagy fekete burája a féklámpának és sárga helyett fehér az irányjelzõ színe, csak akkor ha a gyári változat is olyan színû volt.
|
Kilos | 98560 | 2015. szeptember 1. 21:59 | Válasz erre: 98553 |
Tényleg nem szeretnék vitatkozni, de a fék hatásosságához semmi köze annak, hogy milyen szerkezetû fékcsövet használsz. Ha a sértetlen, épp gumi fékcsõvel a markolatig be tudtad húzni a fékkart akkor az biztosan nem a fékcsõ hibája. Ha nincs sehol a rendszerben fékfolyadék szivárgás, akkor biztos, hogy a fõfékhenger dugattyúja ereszt vissza ilyenkor. Ha alaposan végig gondolod, hogy még mi minden változott meg a fékcsõ cserével, akkor beláthatod, hogy esetleg a fékdugattyú gumikarmantyúja alá beszorult szennyezõdés - ami miatt vissza ereszthetett a dugattyú - a fékfolyadék cserével és a légtelenítéshez többször alaposan átmozgatott fõfékhenger miatt kimosódhatott szorult helyzetébõl és megjavult a féked. A kétujjas fékezés nálam is bõven elegendõ a kerék megcsúsztatásához, pedig még az eredeti (2007 évi) gumi fékcsövek vannak fent. De, semmi gond azzal, hogy Te meg vagy elégedve a fékeddel és bízol benne! - ez így van jól, nem is arról beszélünk, hogy a teflon csövek jók vagy nem jók, hanem arról, hogy a jól mûködõ gyári változat tökéletesen elegendõ az utcai motorozáshoz vagy túrázáshoz. A teflon fékcsõ elõnyeit extrém, nehéz üzemi körülmények között üzemelõ fékberendezések és magas forráspontú fékfolyadékok esetén lehet megtapasztalni. |
Fido71 | 98559 | 2015. szeptember 1. 21:37 | Válasz erre: 98549 |
Megelõztél. Olvasgatóm és válaszolok... Ahogy feljebb görgetek látom, hogy már válaszoltak. Ilyenkor meg már nem törlök. ;) Viszont ez a "barkácsfémfékcsõ" is okozhat meglepetéseket. Márkaképviseletben mesélte a szerelõ, hogy a tulaj levette a féknyerget /még nem kötötte fel/ és kb. 5 sec után leesett a fittingnél az egész nyereg a földre. A véleménye szerint is a gyári fékcsõnél nincs jobb, ha még szemre is jó állapotban van. |
tulok99 | 98557 | 2015. szeptember 1. 21:31 | Válasz erre: 98534 |
Csabi! szerinted mi a különbéség az itthoni meg a nem itthoni vizsgáztatás között? itt is meg kell hogy feleljen az autó karosszériája, futómûve, motorja, fékrendszere, kormányrendszere, meg minden más része ugyan azon követelményeknek, mint aminek a többi eus tagállmban. van olyan vizsgabázis, ahol egy kis befektetésért elnéznek dolgokat, de a felmérés megtörténik, és a tulajdonos tudja, hogy az autója mûszakilag alkalmatlan a közúti közlekedésre. az meg hogy az öreg dízel autómat plussz 2000 ft-ért nem szabályoztatják üresben percekig nekem kimondottan jól esik, mivel még szeretném használni pár évig menet közben. tudja teljesíteni azt a normát, amibe be van sorolva, egyszer meg lett mérve, de minek öljék meg? nem értem mi az a különbség a vizsgálat során, amire gondolsz? féket mérnek magyarországon is, romániában is, ausztriában is mûszakin.
|
Fido71 | 98556 | 2015. szeptember 1. 21:30 | Válasz erre: 98537 |
Hány olyan esetrõl hallottál, mikor menet közben durrant el az a fékcsõ???? |
Fido71 | 98555 | 2015. szeptember 1. 21:24 | Válasz erre: 98522 |
2005-ös. Nem olyan sok-sok az... Szeintem itt már mindegy, hogy 10 vagy 13. ;) |
tulok99 | 98554 | 2015. szeptember 1. 21:21 | Válasz erre: 98549 |
Laci! szerintem is millióból egy ember akinél ez bekövetkezik, de a volánnál volt olyan autó, ami nem volt old timer korban, meg nem is volt benne 2millió km, és a padban fékmérés közben eldurrant a hátramenõ gyári fém fékcsõ... szerencsére így csak a mérés maradt abba, nem lett baleset, de cserélni kellett. én láttam ilyet... de mondom mégegyszer rendkívül ritka alkalom. én is azt gondolom, hogy túl van lihegve a kérdés, ha látod, hogy sérült, vagy repedezett, megtört, stb, akkor cseréld...
|
Hajtó | 98553 | 2015. szeptember 1. 21:17 |
Az enyémnek voltak mûködési gondjai, azért cseréltem le. Nem volt külsérelmi nyom rajt, nem volt repedezve vagy más hibára utaló nyom. Mindössze nem csinálta a dolgát. kb. úgy lassult mint egy villamos a téli lefagyott fém síneken. Mindezt a gázmarkolatig kopra behúzott fékkarnál. A fékfolyadék csere semmit nem segített, (okos hozzáértõk szerint az volt a rossz)de nem ott volt a gond. Nem kell, hogy eldurranjon a gumicsõ, bõven elég ha elveszik a nyomás mert elfáradt az anyaga a csõnek máris sok-sok méterrel hosszabb a féktáv és kész a csatt.. nem mindegy 60-ról 10 vagy 15méter alatt sikerül megállni. Fõleg ha abban az 5 méterben áll egy teherautó, vagy egy emberke. Lehet én is kicsit túl dimenzionálom ezt a kérdést de azért elmondanám alattam kétszer durrant el fék rendszer, igaz mindkétszer autón, és ebbõl is csak az egyik volt a gumi csõ, de a jelenség létezik! :))) Igaz valamivel többe került teflon csõ mint a gyári gumi, cserébe ha két újjal húzom ott már elemelkedik a segge miközben hibátlanul adagolható marad, és lassul mintha egy döglött elefánt lenne mögé kötve.. :-)))
|
tulok99 | 98552 | 2015. szeptember 1. 21:11 | Válasz erre: 98507 |
Cizi! ez pedig Adonyban megtekinthetõ, és van róla némi infóm... http://www.kepesmotor.hu/yamaha-tura_enduro/p1546743&st=tdm |
tulok99 | 98551 | 2015. szeptember 1. 21:08 | Válasz erre: 98509 |
nem a fényforrások típusa van meghatározva, hanem hogy melyik lámpából mennyit és hol lehet egy adott jármûtípuson elhelyezni, milyen színnel és fényerõvel kell neki világítani, milyen szögbõl kell láthatónak lennie stb... ezért kell többek között leszerelni a plussz lámpákat. a kamionokat is teleaggatják minden karácsonyfa csecse-becse szarral, de amúgy nem lehetne rajta pl. hátrafelé csak 4 darab helyzetjelzõ. aztán van két szélességjelzõ, van két helyzetjelzõ, de van aki még feltesz a pótra olyan rendszámtábla világítást, ami hátrafelé szintén pirosan világít, mint egy helyzetjelzõ... ez hiába szép és jó, meg nem xenon, meg akármi, de darabszámra sok... elég sok és elég konkrét meghatározás létezik mindenre, egyet kell tudni, ahogy forgalomba helyezték az adott típust és gyárilag készül, hogy te attõl eltérj, ahogy Gyula is mondta, az a szabálytalan. csak úgy lehetséges, ha kellõ tanúsítványokkal rendelkezõ alkatrészt szakmûhely beszerel, és ez egy egyedi átalakítás keretében új mûszaki viszga alkalmával bevezetésre kerül a forgalmiba. ez szerintem nem egy gyakori dolog, de lényeg a lényeg, hogy minden más szabálytalan. az hogy nem érdekli a rendõrt meg a viszgabiztost, hogy a moroton az indexed led vagy halogén, az egy dolog, õt az érdekli, hogy egyértelmûen, jól láthatóan megfelelõ színnel villogjon, mert ez a gyakorlati szempont, de elviekben közúti forgalomban nem vehet részt az a jármû hivatalosan, ami eltér a gyári megoldástól. mindegy hogy ültetés, nagyobb turbo, sportkipufogó, ablakfólia vagy tuning indexlámpáról van szó...
|
Hr.Geiger | 98550 | 2015. szeptember 1. 20:26 | Válasz erre: 98549 |
Valahogy így vagyok én is ezzel a kérdéssel. Kicsit ( nagyon ) túl van dimenzionálva ez a fékcsõ téma, ami talán pályanapokon száguldozó sportgépeken elmegy, de közúton nem sok értelmét látom. Ahogy Kawa szokta írni, mindenki oda teszi a pénzét, ahová akarja... :-))) |
Kilos | 98549 | 2015. szeptember 1. 20:20 | Válasz erre: 98548 |
Megosztanék én is egy tapasztalatot. Láttam már néhány teljesen kiszáradt, a kordharisnyáig berepedezett, túlhasznált fékcsövet, láttam már olyan dudorokat gumifékcsövön mintha "visszeres" lenne, láttam már baleseti rongálódás miatt elszakadt fékcsövet, de én még nem találkoztam olyannal amit a fékezéskor kialakuló hidraulikus nyomás kidurrantott volna. Ha néha-néha ránézel, de ha nem akkor legalább kétévente mûszaki vizsgán megnézik helyetted és a külsõ gumi rétegen repedezéseket lehet látni, ki kell cserélni. Nyugi, ha nincs rajta repedezés még két évet tuti, hogy ki fog bírni! Én biztosan nem cserélem fémharisnyás fékcsõre, azon nem látod a gumicsõ állapotát, ezért kell kétévente lecserélni. A belsõ kordharisnyával nem kell foglalkozni, az nem megy tönkre addig amíg körülötte gumi van, meg aztán ha azt látod, akkor már igencsak megérett a cserére a fékcsõ. :) |
Hajtó | 98548 | 2015. szeptember 1. 18:39 | Válasz erre: 98542 |
Csak egy tapasztalat... Én teflon csöveket vettem a gépre, és a változáson zongorázni lehetne. mind a fékerõ mind az adagolhatóság jelentõsen javult. Annyira nem volt drága sem, fõleg, hogy arról van szó meghalok-e egy eldurrant gumi alkatrész miatt.. :)
|
Hajtó | 98545 | 2015. szeptember 1. 18:06 |
Ja még mindig keresek sport dobot a 850 4TX-re, ha valaki tud valami megoldást érdekelne. Meg az is, hogy esetleg valakinek van-e tudomása arról, hogy valamit mokolni kell a szelepekkel ha sport dobot teszel fel. Állitolag hozzá kell hangolni a dobhoz mert beégnek a szelepek ha nem klappolnak a dolgok!? valakinek valami?
|
Hajtó | 98544 | 2015. szeptember 1. 17:57 | Válasz erre: 98539 |
Pár éve tõlük béreltem gépet és Horvátországba mentem vele. Elméletileg õk sem engedik ki a vasakat az országból, de odamentem és sikerült megbeszélni. Nem kellett könyörögni beírták a szerzõdésbe hogy mehet külföldre és go. Korrektek voltak, de mondom ez évekkel ezelõtt volt. Hátha... http://www.bermotorok.hu/ |
ati5995 | 98543 | 2015. szeptember 1. 17:47 |
Itt Pesten 10e/nap-csak nem vihetõ külf.,és km korlát.sincs-de úgy néz ki ,sikerült szerezni egy V-Storm-ot.
|
Flenegen | 98541 | 2015. szeptember 1. 16:53 | Válasz erre: 98539 |
Szerintem a 10e/nap karcsú lesz... Hivatlaosan én 20+áfa körüli árakról tudok itt Gyõrben és csak 1 hely van ahol tudsz bérelni...
|
jobbkormanyos | 98540 | 2015. szeptember 1. 16:43 | Válasz erre: 98538 |
Így tanultam, de találtam hozzá cikket is. Idézet :A fémszövésû fékcsõnek további hátránya, hogy kevésbé tartós, kevésbé ellenálló fizikai behatásoknak. Ha megtörik, azonnal cserélni kell, mert a belsõ csöve a törésnél elgyengül, a külsõ fém szövés pedig csak a belsõ csõ tágulását akadályozza meg - nem záróréteg a folyadék szempontjából. A folyamatos hajlítgatás a gumicsõ rugalmasságát is növeli, szilárdságát csökkenti, így idõszakos cseréje annak is javasolt. Fokozottan igaz ez a fémszövetû fékcsõre, ott az idõszakos csere 2-4 évente javasolt. Cikk :http://totalbike.hu/magazin/2010/03/23/tuningmotorhoz_tuningfeket/ |
ati5995 | 98539 | 2015. szeptember 1. 15:39 |
S.O.S. Tudna valaki kölcsönözhetõ motort(600ccm- tõl)kb.napi 10000Ft ért,kaucióval??? Mennénk a Fakerre,(4 nap)de a neten található kölcsönzõsök nem engedik külföldre a gépeket,v. q...drágán adnák bérbe.Ismerõsnek kéne,tavalyig cbf1000-el motorozott,de akkor anyagiak miatt el kellett adnia,most meg befûtöttem a Faakerrel,de nem számoltam a kölcsönzõsök,akadékoskodásával-a neten még úgy hirdették h. külföld is ok. elõre is köszi
|
csokabi | 98538 | 2015. szeptember 1. 15:29 | Válasz erre: 98511 |
Te Gyula, ez a két éves élettartam a fémhálós fékcsõre frankón igaz? Én ennél sokkal többet hallottam, de gyors keresgélés a neten sem hozott korrekt eredményt.
|
csokabi | 98537 | 2015. szeptember 1. 15:22 | Válasz erre: 98522 |
Kétféle képpen veheted észre Pista, ha szar a csövezés. Az egyik, hogy éjjel elengedi magát és fékfolyadékkal a padlón fogad. A másik, hogy menetközben durran el. Gondolom vágod melyikre van nagyobb esély figyelembe véve, hogy nyomással dolgozik a rendszer és Murphy is veled akar kib...ni. Ez már inkább tûnik ijesztgetésnek, mint a típus jóváhagyás!:) |
csokabi | 98536 | 2015. szeptember 1. 15:16 | Válasz erre: 98529 |
Kösz Laci! Rád mindig lehet számítani, ha hivatalosan kell megszövegezni egy kommentet:)
|
csokabi | 98535 | 2015. szeptember 1. 15:15 | Válasz erre: 98527 |
Inkább a szemem nyitogassák, mint a tárcámat!:)
|
csokabi | 98534 | 2015. szeptember 1. 15:14 | Válasz erre: 98526 |
Pista, azért ez nem új dolog. Mindig is volt, csak hát olyan vizsgáztatással ami otthon van...
|
csokabi | 98533 | 2015. szeptember 1. 15:12 | Válasz erre: 98525 |
Az hogy mi életszerû és mi a rendelet, az két külön dolog. Nekem is felkerült a LED-es index a TáDéra és a következõre is fel fog, ha nem az lesz rajta a vásárláskor. De nem fogok meglepõdni, ha a vizsga alkalmával kérni fogja tõlem a szaki a típusengedélyt.
|
oraculus | 98532 | 2015. szeptember 1. 15:07 |
Sziasztok! OFF: Kipakoltuk, rendet tettünk apósom garázsában 4 raklapnyi autóalkatrész és felszerelés találtunk. több mint 20 éve volt egy autósboltja ezek a megmaradt készletek, van köztük gyári és bontatlan is. Elsõsorban Ladára, de vannak Opel,VW,Fiat,Zastava,Wartburg alkatrészek/felszerelések is. Egyben szeretnénk eladni, ha valakit érdekelné privátban keressen meg. Üdv.Ori |
Robi70 | 98530 | 2015. szeptember 1. 14:35 | Válasz erre: 98498 |
2002 Cizi?! Hát még 1997 milyen rég volt. Az én motoromon még az eredeti fékcsövek vannak és köszönik szépen, jó állapotnak örvendenek.
|
Kilos | 98529 | 2015. szeptember 1. 14:34 | Válasz erre: 98521 |
Azt a "részletes adatlap"-ot Mo-n Típusbizonyítványnak, Eu-ban Típus-jóváhagyásnak hívják. Amióta EU tagok vagyunk, az óta lényegében nincs Mo-n Tipusbizonyítvány kibocsátás, átvette a szerepét az egész Eu-ra érvényes jóváhagyás. Ez az okirat tartalmaz minden olyan adatot ami az adott jármûre jellemzõ, illetve tartalmazza azokat a hivatkozásokat amik alapján a sorozat gyártás engedélyezésre került. Az adott jármû forgalombahelyezése csak érvényes Típusbizonyítvány esetén lehetséges. Amit a Típusbizonyítvány tartalmaz, az engedélyezett, amit nem tartalmaz az nem engedélyezett. A típusbizonyítványtól eltérni csak külön engedélyeztetési eljárás lefolytatása után lehet.
|
TIZ | 98528 | 2015. szeptember 1. 14:23 | Válasz erre: 98491 |
Ez mondjuk nem jutott eszembe ott helyben :-(
|
Hr.Geiger | 98527 | 2015. szeptember 1. 14:04 | Válasz erre: 98526 |
Kinyitották a szemét, azóta fogékonyabb az ilyen dolgokra! :-))) |
cizi | 98526 | 2015. szeptember 1. 14:02 | Válasz erre: 98521 |
Mióta osztrák-svájci vagy mindig ilyenekkel ijesztgetsz bennünket!:))
|
aramo69 | 98525 | 2015. szeptember 1. 14:00 | Válasz erre: 98521 |
Csokabi! :) Anno a t5 os pancsimban, ha jól emlékszem 25/30w os izzom volt elöl. Vagy a gyári adatnak megfelelõen. Na most! A gépkönyve azt írta, akkor nem rakhatok bele 30/35 öst? Értem én mit mondasz, csak nem " életszerû".... Nem mokányolásról, szögelésrõl van szóóóóóóó.... LÁTNI? ÉS LÁTSZANI! Egyébként ha nem + ban van felrakva simán át megy mûszakin! Ki emlékszik anno? Büntettek a pooooot fék lámpa miatt!!! :)))))))))) Most meg??? gyári alap! Hmmm |
Hr.Geiger | 98524 | 2015. szeptember 1. 14:00 | Válasz erre: 98523 |
Ezeket is olvasd el lécci, mielõtt belevágsz a projektbe: http://zaol.hu/loero/a-led-ek-ura-1615471 Aztán ha tetszett, akkor ezt is olvassad majd el: http://zaol.hu/loero/jarmu-atalakitas-a-hatosag-elozetes-engedelyevel-1-1626438 Így talán meglesz az a hiányzó 1% is a teljes meggyõzéshez! :-))) |
Gabeszxmen | 98523 | 2015. szeptember 1. 13:50 | Válasz erre: 98521 |
Na jó! Mondjuk, hogy meg vagyok gyõzve (99%-ig). :))) |
cizi | 98522 | 2015. szeptember 1. 13:43 | Válasz erre: 98520 |
Jó, de a Te motorod sok-sok évvel fiatalabb. Cserét én sem igazán tervezném, mert megfelelõnek érzem a fékeket. Mondom ezt úgy, hogy nincs viszonyítási alapom.
|
csokabi | 98521 | 2015. szeptember 1. 13:26 | Válasz erre: 98509 |
Igaza van a felhõtologatónak. A LEDesítés nem legális csak mert a foglalat "E" jeles. Minden gépjármûnek van egy részletes adatlapja, ami alapján engedélyezik a forgalomba hozatalát az adott országban és abban tutira le van írva szerintem az alkalmazott izzónak (és minden másnak is) az összes paraméterre. Ettõl eltérni meg nem lehet csakúgy kedvünk szerint.
|
Fido71 | 98520 | 2015. szeptember 1. 13:05 | Válasz erre: 98512 |
Nekem is gyáriak még a fékcsövek. Nem is gondolkodom a cserén, amíg nem látni valami rendellenességet rajta. |
aramo69 | 98519 | 2015. szeptember 1. 12:37 | Válasz erre: 98515 |
A tank alatti üzemanyag csöveket is átnézheted, meg a benzin pumpát.....
|
tudike | 98517 | 2015. szeptember 1. 12:30 | Válasz erre: 98428 |
Ha lenne sajátom, eldönteném neki az ülést, fekve csak elférne...:)))
|
aramo69 | 98516 | 2015. szeptember 1. 12:24 | Válasz erre: 98515 |
Benéztél már a karbi sorra? Taknyos poros, vagy tiszta száraz? Jól nézd meg! Ja és ne mosás után... :) |
istvan170 | 98515 | 2015. szeptember 1. 12:19 |
Sziasztok! Egy kis szerelési tanácsadás kéne! Többen mondták már nekem, akik mögöttem motoroztak, hogy benzinszagot áraszt a masina. 4TX, fogyasztás 5-6 liter között. Alapjárat stabil, fordulatot jól veszi, szépen ejti, ezért a karbi szinkront mindenki feleslegesnek tartja. Kell ezzel foglalkoznom?
|
aramo69 | 98514 | 2015. szeptember 1. 12:18 | Válasz erre: 98505 |
Szasztok! :) Én igen! Kb. 1éve ilyen a hátsó helyzet jelzõm, és a féklámpám!!! :))) ledes, gyári E" SZABVÁNYOS foglalattal. Aszem 1200 pénzért vettem darabját. Érdemes kicserélni ledesre a féklámpákat. Tized másod percekkel gyorsabbak mint a folframos! Egy közúti feltorlódásnál nem hátrány.... !!!!! 3-4 egymásután haladó jármûnél, már komoly idõ. Megelõzhetõ a csattanás.... A neten van errõl egy kis film is. Magyar oldal. Közlekedés biztonság..... |
Gabeszxmen | 98513 | 2015. szeptember 1. 10:25 | Válasz erre: 98510 |
Eléggé barázdált a hátsó tárcsám, meg lehet a betét is gyenge típus. Ha másnak jó a hátsó fék, akkor lehet rászánom magam a cserére, mert így akár jó lehetne nekem is...:) Azt hittem én kis buta, hogy ez típus betegség! |
jobbkormanyos | 98511 | 2015. szeptember 1. 10:14 | Válasz erre: 98498 |
Mindene jó, nem repedt, nem szakadt, nem kell cserélni. Amúgy 4 évente kéne, a "fém" fékcsövet meg 2 évente. A 25 éves endurón semmi baja, ott is mozog ,hajlik eleget. Egyik motoromon kicseréltem a gyári fékcsövet, "fém"-re, mert nyúlós volt , nem lett jobb, ha gyárilag szar a fék, ez nem fog segíteni rajta. |
lendvai | 98510 | 2015. szeptember 1. 10:13 | Válasz erre: 98499 |
Nálam a hátsó fék is harap, könnyen blokkoltatni lehet. Egyszer viszont szorult, akkor a meleg tárcsa miatt kevésbé fogott. Akkor cipõfûzõ, fékfolyadék csere, azóta megint tuti.:-)
|
Gabeszxmen | 98509 | 2015. szeptember 1. 10:06 | Válasz erre: 98506 |
Lehet, hogy igazad van. Persze én annó épp a világító és jelzõ berendezésekbõl írtam a szakdolimat és nem emléxem olyan megfogalmazásra, hogy Wolframszálas izzónak kell világítani bennük. És hogy egy izzó cseréje nem számít átalakításnak, az tuti! A xenon az más tészta, ott tényleg át van alakítva a rendszer, már csak ma trafó beépítése miatt is... |
cizi | 98507 | 2015. szeptember 1. 09:59 |
http://www.kepesmotor.hu/yamaha-tura_sporttura/p1550354&st=yamaha%20tdm%20850 Sürgõs segítségre lenne szükségem! Valaki bõvebben tudna információt adni errõl a motorról? Szekszárdon található... |
kawa550 | 98506 | 2015. szeptember 1. 09:33 | Válasz erre: 98505 |
Az sem szabályos, tökmind1 hogy E jel vagy ugyan az a foglalat, semmiféle változtatás nem engedélyezett. Hogy mást se mondjak, az unió fellegvárában, a németeknél dinnyének külön papírt kell magával hordania mert nem gyári a kuplungkar. Meg egy komplett mappát a többi változtatásnak. Szóval az hogy te beteszel valamit csak úgy, az sose lesz szabályos, csak mûbizonylat, vizsga, forgalmi bejegyzés stb után. Persze ezt én is lexarom és én is kicseréltem. |
Gabeszxmen | 98505 | 2015. szeptember 1. 09:09 | Válasz erre: 98503 |
Ha a gyári foglalatba átalakítás nélkül teszünk bele "E" SZABVÁNYOS! led fényforrást, na az szabályos lehet. De ilyet még nemigen láttam...:( |
kawa550 | 98504 | 2015. szeptember 1. 08:31 | Válasz erre: 98502 |
Hát én! Miért, talán volt valami gond az iromány valóságtartalmával a hosszt és az elágazást tekintve?:)))))))
|
kawa550 | 98503 | 2015. szeptember 1. 08:30 | Válasz erre: 98496 |
Semelyik lámpa semelyik égõjének izzó helyett ledre cserélése nem legális a törvény betûje szerint, max nem veszik észre vagy nem foglalkoznak vele, de bármilyen változtatás a gyári állapothoz képest illegális. Majd Kilos jön oszt megaszondja még a paragrafust is.
|
cizi | 98502 | 2015. szeptember 1. 08:28 | Válasz erre: 98501 |
Akkor most ki volt ilyen jóindulatú hozzám?:))
|
kawa550 | 98501 | 2015. szeptember 1. 08:26 | Válasz erre: 98495 |
Meg hát, fõleg hogy ugyan arról a géprõl használjuk ugyan azt a fórumot, így néha történik félrebelépés.:))))))
|
sagipet | 98500 | 2015. szeptember 1. 08:12 | Válasz erre: 98410 |
4TX-en a sárga lámpát egy külön ellenállás vezérli a szintmérõben, nincs köze az úszóhoz. Ha ez aláesik a szint, akkor az kiszárad, vagy felmelegszik (franc tudja), és úgy kapcsol. Ha ez elszáll, akkor a sárga lámpa nem fog világítani, hiába várod!
|
Gabeszxmen | 98499 | 2015. szeptember 1. 08:11 | Válasz erre: 98498 |
Nekem fém fékcsõ van elöl és ûber brutál a fékem. De az írások szerint a 900-asnak gyárilag se rossz! Nem tom összehasonlítanj, én így vettem. Na a hátsó viszont egy kalap xar! Emléxem, az XTZ750 is pont ilyen volt, amíg bele nem mentem vele az elsõ pocsolyába. Na onnantól kezdve tuti volt. Persze a fizikai magyarázatom nincs meg hozzá, csak a tapasztalatok...:) |
cizi | 98498 | 2015. szeptember 1. 06:55 | Válasz erre: 98493 |
Hibát nem tapasztaltam még. Nem repedezett és a fék is érzésem szerint rendben van. A kérdést csak azért tettem fel, mert még gyári van rajta és nem most volt 2002.
|
MadBob | 98497 | 2015. szeptember 1. 06:37 | Válasz erre: 98496 |
Nekem LED-es a helyzetjelzõm, fekete burás a hátsó lámpám és LED-es. Az indexeim felérek. Pénteken vizsgáztattam senkit nem érdekelt. Bezzeg a kiegészítõ fényszórót - E jelzésû GIVI - le kellett szerelni a LED-es DRL-ekkel együtt. Szóval gyári lámpával azt csinálsz amit akarsz, kivéve xenon. Pluszba viszont nem tehetsz fel.
|
Hitmanus | 98496 | 2015. szeptember 1. 06:03 |
Sziasztok! Kérdés.Fehér helyzetjelzõ LED-et raktam a TDM-be.Milyen büntetés jár érte, ha jár?Illetve LED-esíteni szeretném a gépet.Indexek, hátsó lámpa.Azok szerintem legálisak, mert pl.a Yamahának létezik mindez gyáriban.Mintha itt árult volna valaki hátsó LEDES lámpát..Valakinek van tapasztalata ezekkel a világító egységekkel? |
Kilos | 98494 | 2015. augusztus 31. 22:49 | Válasz erre: 98492 |
A dízelnél télen azért kellett a gázolajba max. 20% arányban benzint (de leginkább petróleumot!) keverni mert nem engedte a hideg miatt a paraffint kicsapódni. A 15-20 évvel ezelõtt még jelentõs volt a paraffin tartalma a gázolajnak, akkor még volt külön "téli" gázolaj, persze jóval drágábban mint a szokásos dízelolaj. Taszáron kerozint (tovább finomított petróleum) kevertünk a dízelek tankjába, semmi károsodást nem okozott a motornak vagy az adagolónak, viszont akár -20 fok alatt is indult megbízhatóan a dízel és a készültségben sem volt szükség az óránkénti 15 perc járatásra.
|
tulok99 | 98493 | 2015. augusztus 31. 22:43 | Válasz erre: 98487 |
elöl igen, egy itteni kollégának azért mert repedezett volt, meg rossz volt a fékhatás ( nem csak a rossz fékcsõ miatt ), magamnak pedig azért, mert az lett áttévõ a másik motorra, így nekem lett helyette egy másik kedves klubtárs jóvoltából fém fékcsõ... mi a tünet ami miatt cserélni szeretnéd?
|
tulok99 | 98492 | 2015. augusztus 31. 22:38 | Válasz erre: 98479 |
az én ismereteim is hasonlóak, ha benzinesbe megy a dízel, akkor kiengeded, és megy tovább, ha dízelbe jut többségi arányban benzin, akkor üzemanyag rendszer legtöbb esetben behal. minimálisat szoktak keverni bele néha télen, hogy jobban induljon, meg kevésbé füstöljön, bár szerintem ha erre van szükség ott már nagy a baj...
|
tulok99 | 98491 | 2015. augusztus 31. 22:34 | Válasz erre: 98475 |
azért ebben az esetben valószínüleg a helyszínen vásároltam volna egy golyós "lopóslagot", meg egy kannát, vagy szólok egy dízel autóval érkezõnek, hogy fele áron hadd szívjam át az õ tankjába, legrosszabb esetben otthagyom a kutkezelõnek a saját autójához, de hogy trélerig nem fajultam volna, az egészen biztos...
|
tulok99 | 98490 | 2015. augusztus 31. 22:25 | Válasz erre: 98445 |
Csabi nekem 4 tx van, neked pedig 900 volt...
![]() |
tulok99 | 98489 | 2015. augusztus 31. 22:22 | Válasz erre: 98443 |
Tamás kizárt dolog, mert nem tudom. valószínüleg nem én voltam, mert kb egy hónapja nem volt elindítva sem...
|
tudike | 98488 | 2015. augusztus 31. 22:13 | Válasz erre: 98487 |
Már hogy össze mint a tankoló pisztolyt? Szerintem még nem, mert a hátsó túl rövid elõre, ráadásul elágazása sincs.:)))))))))))
|
cizi | 98487 | 2015. augusztus 31. 20:57 | Válasz erre: 98484 |
Holnap pedig beszéljünk a fékcsövekrõl! Vagy akár ma? Cserélt már valaki?
|
csanesz | 98486 | 2015. augusztus 31. 20:33 |
A 2T -vel most, amikor gyorsítok az olyan mintha a dugattyúk szárai gázrugóval lennének ellátva... ...elég hüle hasonlat... Lágyabban gyorsul, de ha elér egy fordulatot ismét szigorú lesz! :) |
Hr.Geiger | 98484 | 2015. augusztus 31. 19:05 |
Milyen jó kis " üzemanyag tematikus " nap lett ez a mai! :-) Szerdától megint olcsóbb lesz a benzin... |
MadBob | 98483 | 2015. augusztus 31. 18:00 |
Én egy hónapja tankoltam a céges citromba benzint egy egész tankkal. Bementem vele a céghez, aztán délután haza. Útközben rángatott egy kicsit majd leállt környezetvédelmi rendszer hibával. Szervizbe már tréler vitte. A szerelõ srác egybõl beleszagolt a tankba és mondta hogy benzin. Nem akartam elhinni. A citromon nem lehet tankot leereszteni és kiszerelni sem sikerült egy nap alatt. maradt a motortér felõl leszívás. Alkatrészcsere nem volt csak szûrõk. Így is 70 ezer volt a javítás. |
TIZ | 98482 | 2015. augusztus 31. 15:04 | Válasz erre: 98481 |
"1 tankhoz 1dl 2T... " Istenem, a régi szép idõk amikor a 80-s évek végén a Trabantommal végigjártuk Nyugat-Európát és néztük a kutasok leesett állát amikor beöntöttük a 2T-t a tankba :-) |
csanesz | 98481 | 2015. augusztus 31. 14:02 | Válasz erre: 98477 |
Sajna a benya a dízelbe a nagyobbik gond! Ugyanis a nagynyomású pumpát a dízel keni, ha benyát kap nincs kenés. Én 20 liter benyát tankoltam a dízel Fordomba és 30 Km -t mentem. Furcsán darabos volt. Ráadásul, akkor szenvedtem egy olyan hibával, hogy falsot szívott az üzemanyag ellátó csõrendszeren keresztül (nálam csak a nagynyomású pumpa van az szíja a tankból a delejt). Aminek hasonló jelenségei voltak plusz egy keverék érzékelõ és a csatlakozója is rossz volt. A szerelõm minden hibát megtalált, de most 2T -t kell a dízelhez adnom. 1 tankhoz 1dl 2T... 70 000 Ft ba került a félretankolás 30 Km gurulással. Szerintem olcsón megúsztam! |
Flenegen | 98480 | 2015. augusztus 31. 13:53 |
A dieselbe lehet benzint tankolni, azt szoktuk mondani, hogy max 10-15% az még elfér, de telitank és sûrû utántöltögetés, hogy minél jobban híguljon. A benzines gázolajjal nem nagyon megy el, és sok esetben nagyon nagy galibákat tud okozni. Egyébiránt a benzinessel azért szokott egyszerûbb lenni a dolog, mert ott van egy szûkítõ a rendszerben és a diesel pisztoly nem megy bele a töltõnyílásba. |