Please log in

Registration Forgot password


Van aktualitása a Bibliának?
Comment
Előző oldal
Sandokan13 (msg) 2350 Oct. 2, 2016, 6:39 p.m.   reply to: 2349 x
Tisztelt Tiger!
Nagyon egyszerû oka volt annak, hogy nem mondtam elõbb, ugyanis valamikor 2012 év elején hagytam abba a motorozz.hu látogatását. Ehhez képest májusban lerobbantam a motorral, és "tudatosult", hogy a motorhitellel együtt, összesen nekem "csak" kábé 1,8 milliós adósságom van. Október környékén találtam egy amerikai, majd nem sokkal késõbb egy magyar oldalt is, ami végre arról beszélt, hogy lehet hitelmentesen élni. Az amerikai oldal nem titkoltan bibliai alapelveket használ és idézi is a megfelelõ igehelyeket, a magyar oldalon pedig látszik, hogy az ember aki csinálja józan ítélõképességgel rendelkezik a pénzügyek területén. Több blogbejegyzést is írt pénzügyekrõl és párszor a bibliai értékrendrõl is ezekkel összefüggésben.
Ha tudsz angolul: Link
Ha inkább magyarul olvasnál a témában: Link
Mindkét oldalt jó szívvel tudom ajánlani, mindenkinek.
Ha valamirõl nem tanult az ember, mert nem tanították, vagy az õ szûk kis közösségében nem volt errõl szó, akkor elég nehéz felismerni a bajt és megtalálni a megoldást. A másik legnagyobb ok, hogy az ember figyelmen kívül hagy, vagy nem hajlandó tudomásul venni dolgokat. Nem hülye, csak nem rendelkezik elég ismerettel az adott területen. De hál´ Istennek tanulható dolgokról beszélek/beszélünk.
Magyarországon sajnos a pénzügyi kultúra eléggé gyerekcipõben jár, de már elkezdett totyogni.
Több, mint négy év után ott tartok, hogy a "kezdeti" mínuszból most plusszban vagyok, ha még nem is akkora mértékben, mint amekkora gödörben voltam, de már kint van a fejem a vízbõl.
Kerestem, kutattam, találtam. Nem mindig volt egyszerû, de megérte. Remélem, hogy csak lakáshiteled van és másfajta nincsen.
Ez most így röviden.
     Reply to this


Tiger (msg) 2349 Oct. 1, 2016, 6:33 a.m.   reply to: 2348 x
"Számomra újfent bebizonyosodott, hogy igenis van aktualitása a Bibliának, ugyanis az anyagi életem rendbetételét is neki köszönhetem és a benne leírt alapelveknek. Már több, mint egy éve hitelmentes vagyok. Nem tartozom egy banknak és egy ismerõsnek sem."
A csudába, ezt miért nem mondtad elõbb?
Ma elõ is veszem a Bibliát, de ha nem hoz ki a bajból (devizahitel a lakásomon), akkor soha többet nem veszem komolyan amit mondasz:-)
Az más dolog, hogy nem is értem Te miért dõltél be a sátán (bankrendszer) mûvének, ha már elõtte is oly tisztán láttad a világ folyását?:-)
Az elsõ kérdéseddel pedig megbántottál, mert én még az elektromos bringásoknak is intek, pedig azok más galádságra is képesek:-)
     Reply to this


Sandokan13 (msg) 2348 Oct. 1, 2016, 12:36 a.m.   x
Azért az az eszembe jutott, hogy a nézeteltérések ellenére, ha szembe motorozunk egymással és ismeretlenül is intek, akkor azért visszaintetek, ugye? :-)
A sok közül egy valamit nagyon megtanultam az eltelt idõben, mégpedig azt, hogy tiszteljem az embert, még akkor is, ha gyökeresen ellentétes véleményen vagyunk. Ettõl még határozott véleményem van a dolgokról még ha ez sokaknak nem is tetszik feltétlenül. :-)
A távollétem egyik oka már lentebb meg lett írva, a másik ok az volt, hogy kábé 3 évig nem volt mûködõképes a motorom, meg még hitelem is volt rajt, de mit ad Isten? Számomra újfent bebizonyosodott, hogy igenis van aktualitása a Bibliának, ugyanis az anyagi életem rendbetételét is neki köszönhetem és a benne leírt alapelveknek. Már több, mint egy éve hitelmentes vagyok. Nem tartozom egy banknak és egy ismerõsnek sem.
De nem untatlak benneteket tovább, és azt sem ígérem, hogy mostantól újra aktívan fórumozok. Csak annyit kívánok mindenkinek, hogy legyen áldásokban gazdag az élete! :-)
     Reply to this


Tiger (msg) 2347 Sept. 30, 2016, 8:37 a.m.   reply to: 2345 x
Örülök, hogy sikerült örömöt szereznem ennyi idõ után és némi provokációval elõcsalhattalak az önkéntes számûzetésedbõl:-)))
(van az iróniának hangulatjele?, mert azt szántam volna ide)
Rögtön mentegetõzéssel kezdem: Nem is értem, hogyan vetíthettem ki a véleményemet az egész motorozz.hura.
Természetesen nem tudom felmérni, megítélni az egész oldal értékrendjét, ezért baromság volt a kijelentésemben a motorozz.hut bármilyen szerkezetben említeni.
Ettõl még természetesen fenntartom, mint magánvéleményt, hogy kevés a környezetemben hasonlóan kártékony "jelenséggel" találkoztam eddig.
Itt nem személyes-emberi értékekre gondolok nyilvánvalóan,hiszen a "Soldiers for Jesus Mc" (értékeled ennek a névnek minden báját?) motorosai már bizton több idõt töltöttek Veled, mint én, hanem azzal a szemlélettel, világlátással amit képviseltél a fórumban.
Egész életemben küzdöttem az emberi természetet, a világ mai folyását, a változásokat figyelmen kívül hagyó világszemlélet ellen és az azt propagáló térítõ-agitáló kommunikációs, manipulatív magatartás ellen.
És ebben nem is kívánok megváltozni.
Csak amiatt nem fogalmazok konkrétabban, mert mindent elmondtam a fórum korábbi hömpölygésében, és akkor sem engedted magad még a kétely, nemhogy a befogadás szintjéig sem eltévelyedni.
Tényleg haszontalan billentyûkoptatás lenne.
Azért viszont nagyon hálás vagyok, hogy az álszent cím ellenére is rengeteget kaptam az ide író fórumtársaktól, vitapartnerektõl, irodalmi hivatkozásokból, egyéni gondolatokból.
A legkevesebbet sajnos Te hoztad, önálló gondolatot csak mutatóba, akkor is provokálásra, indulatból.
Ja, hogy mert nem Rólad szólt ez a topik?
Ez a baj. Mert így rólunk sem szólhatott.
Szerencse, hogy sokszor sikerült a nekünk osztott szerepbõl kicsit kiszakadnunk.
Ps.
A most leírtaknak semmi köze valláshoz, egyházakhoz, Bibliához, csak az emberi érintkezéshez.
     Reply to this


lendvai (msg) 2346 Sept. 30, 2016, 8:33 a.m.   reply to: 2345 x
Kedves Sandokan, örülök, hogy ismét látlak a fórumon! Én voltam az egyik, aki megemlítette a neved egy másik fórumban, de azt azért szeretném leszögezni, hogy nem tartottalak és nem tartalak "káros embernek". Rengeteget vitáztunk anno, mert nem egyeznek a nézeteink, én a magam részérõl inkább a buddhista tanokhoz állok közelebb, bár tudjuk, az a kereszténységgel ellentétben nem egy vallás. :-) De merítek mindenhonnan. :-) És káromkodni is szoktam...na, itt vagyunk a témánál megint. :-) De mindent összevetve szép napot neked és mindenkinek! :-)
     Reply to this


Sandokan13 (msg) 2345 Sept. 30, 2016, 1:25 a.m.   x
Érdekes. Egy amerikai keresztény motorostalálkozó után (Soldiers for Jesus MC, Durango, Colorado), visszanézek egy olyan oldalra, ahonnan anno azért léptem le, mert úgy gondoltam, hogy hiba volt olyan vehemenciával érvelnem, hogy az másokat elrettentsen, és azóta jobbnak tartom az egy az egybeni beszélgetéseket, mint az idõt rabló billentyûzetpüfölést. Keresek valakiket, akikkel itt voltam kapcsolatban, és megemlítve látom a nicknevem, mint az egyik legkárosabb emberét. Valamivel több, mint négy év után. Nna szép. :-) Valahol azért még örülök is neki... :-)
     Reply to this


Dodi007 (msg) 2344 Dec. 23, 2015, 11:47 p.m.   x
"Ne gondoljátok, hogy azért jöttem, hogy békességet bocsássak e földre; nem azért jöttem, hogy békességet bocsássak, hanem hogy fegyvert. Mert azért jöttem, hogy meghasonlást támaszszak az ember és az õ atyja, a leány és az õ anyja, a meny és az õ napa közt; És hogy az embernek ellensége legyen az õ házanépe."
     Reply to this


kocosfater (msg) 2343 Nov. 9, 2012, 11:53 p.m.   x
A Meteórákban épült kolostorok között is voltak egyszemélyes "pavilonok"! Talán azért mert már akkor is tele volt a tökük a szerzeteseknek az egész világgal?
Nagy élmény volt körbemotorozni!
     Reply to this


kocosfater (msg) 2342 Nov. 9, 2012, 11:21 p.m.   reply to: 2341 x
A puritán épitkezéseknem is megvannak a csodái! Fõleg amik megmaradtak belõle!
     Reply to this


tsanyi (msg) 2341 Oct. 11, 2012, 11:28 p.m.   reply to: 2340 x
Motoroztam már arra, de eddig még nem néztem meg....Ausztriában nagyon szépek a templomok, de a régi és kezdetleges formájában megtartottak még joban tetszenek.
     Reply to this


kondorosi67 (msg) 2340 Oct. 11, 2012, 10:22 p.m.   reply to: 2338 x
Mariazell, Ausztria:

     Reply to this


tsanyi (msg) 2339 Oct. 11, 2012, 5:35 p.m.   reply to: 2338 x
Akármerre járok mindig keresek templomot és bemegyek......szépek és a történelem él bennük...
     Reply to this


kocosfater (msg) 2338 Oct. 10, 2012, 10:15 p.m.   x
Van aktualitása a bibliának? A templomok szépek!!!
     Reply to this


kocosfater (msg) 2336 July 5, 2012, 10:40 p.m.   x
Itt csak dörög,semmi esóõõ! Benézek másik forumra!
     Reply to this


kocosfater (msg) 2335 July 5, 2012, 10:37 p.m.   reply to: 2333 x
Ezt ezen a topikon tanultam. A remény soha nem adja fel magát!!!
     Reply to this


kocosfater (msg) 2334 July 5, 2012, 10:32 p.m.   reply to: 2331 x

lehuza a Vértes,utánna a duna,meg a Börzsöny, és ha visszafordul,akkor kapunk egy locsolásnyira.
"Isten ovja a kirájt!
     Reply to this


kondorosi67 (msg) 2333 July 5, 2012, 10:25 p.m.   reply to: 2332 x
Van rá esélyed.Mi már minden reményt feladtunk.Szeged a napfény városa de hogy ennyire!?
     Reply to this


kocosfater (msg) 2332 July 5, 2012, 10:19 p.m.   reply to: 2331 x
Ha félorán belül nem esik,kikell mennem locsolni! Biztam egy kis esõben,de itt még nem mutatkozik.
     Reply to this


kondorosi67 (msg) 2331 July 5, 2012, 10:16 p.m.   reply to: 2330 x
Majd lekapcsolja a villám ne bíbelõdj vele.Ahogy nézem már nálatok is vihar van.
     Reply to this


kocosfater (msg) 2330 July 5, 2012, 10:10 p.m.   x
Jobb oldalt villámlik a képernyõ! Lekapcsoljam a gépet?
     Reply to this


kocosfater (msg) 2329 July 5, 2012, 10:08 p.m.   reply to: 2328 x
Nekem a Kisherceg´ tanmese. Akárhányszor elolvasom,mindig elsirom magam!
!
     Reply to this


lendvai (msg) 2328 July 5, 2012, 10:51 a.m.   reply to: 2327 x
Hasonlóan a tanmeséhez, amiben a Mester a vízben feloldott sóval szekálta a tanítványát, mert az folyton Istent akarta keresni. A vízben feloldott só nem látható, de mindannyian tudjuk, hogy ott van, amikor elpárolog a víz ismét láthatóvá válik. Minek akarnánk megtalálni és látni olyan dolgokat, amikrõl elég tudni, hogy ott vannak, illetve más úton lehet megtapasztalni (megízleled a sós vizet).
     Reply to this


kocosfater (msg) 2327 July 4, 2012, 11:54 p.m.   reply to: 2325 x
" A róka szólt, jól figyelj,-a lényeg sohasem látható!"
     Reply to this


kocosfater (msg) 2326 July 4, 2012, 11:46 p.m.   x
Minden kegyhelynek megvannak a sajátosságai!
Szentkereszt-Péliföld:
     Reply to this


Bedouin (msg) 2325 July 4, 2012, 6:36 a.m.   reply to: 2324 x
Idézhetnék a kis hercegbõl :)
     Reply to this


kocosfater (msg) 2324 July 4, 2012, 1:20 a.m.   x
Nincs egy HÍVÕ lélek,aki életben tartaná Szandokán testvérünk kezdeményezését?
     Reply to this


kocosfater (msg) 2323 May 23, 2012, 10:20 a.m.   x
Egy érdekes eszmefuttatás a vallás és a nacionalizmus összefüggéseirõl:
Link
     Reply to this


kocosfater (msg) 2322 April 27, 2012, 10:33 p.m.   x
Mária "pójába" rakta Jézust....Igy született meg az E.Ü.csomag!
     Reply to this


kocosfater (msg) 2321 April 26, 2012, 12:12 a.m.   x
Az emberi alkotások nem kimondottan a vallásra épülnek.
A megrendelõ mindig kiválasztotta a tehetségeket,és ehez kellett valami plussz érzék.
A müvészet sem földhözragadott dolog! Akár a zene,a szinház,és egyéb dolgok sem a megélhetésrõl szolnak.
De mégis életünk részét kitöltik. A zene is üzlet,de pld.-ul egy Pink Floyd-ot halgatva fiatallá válok. Van akinek más jön be!
     Reply to this


kocosfater (msg) 2320 April 25, 2012, 11:24 p.m.   reply to: 2317 x
Azért elvárnám Szandokántól,hogy beszolna ide,legalább annyit hogy "levagytokejtve"!
     Reply to this


kocosfater (msg) 2319 April 25, 2012, 11:14 p.m.   x
-és igen is,az angyalok léteznek!!!
Mindenkinek van Õrzõangyala,vagy a fejében,vagy azon kivül!
Mindenkire vigyáz valaki,vagy valami. Vannak dolgok az ember életében,amit nem lehet,nem tudsz megmagyarázni. Ezeket a dolgokat kell misztikummal pótolni,hogy még izgalmasabb és érthetetlenebb legyen.

     Reply to this


kocosfater (msg) 2318 April 25, 2012, 10:55 p.m.   x
Egy-két elhagyatott imahely:
     Reply to this


kondorosi67 (msg) 2317 April 14, 2012, 3:46 p.m.   x
Boldog névnapot Sandokan Tibi Testvérünknek!
     Reply to this


kocosfater (msg) 2316 April 11, 2012, 5:01 p.m.   reply to: 2314 x
Ez egy "mennyei" megfogalmazás! És mennyire igaz!!!
     Reply to this


kocosfater (msg) 2315 April 9, 2012, 7:47 p.m.   reply to: 2311 x
Larten rakta fel a linket az 5-ik hozzászólásában.
Ha jól emlékszem angol szociológiai kutatás boncolja ezt a témát.
     Reply to this


Bubó Doki (msg) 2314 April 9, 2012, 3:02 p.m.   x
Édes fiam,- mondá az Úr Ádámnak- elláttalak tömérdek ésszel a gondolkodáshoz, és még farokkal is, hogy tudj szaporodni és sokasodni a Földön.
- Sajnos a hozzájuk való vérrel már takarékoskodnom kellett, ezért figyelmeztetlek: egyszerre csak az egyik funkciót tudod mindíg használni......
     Reply to this


tsanyi (msg) 2313 April 9, 2012, 2:42 p.m.   reply to: 2312 x
Igen, az egészet úgy szedték össze a régebbi kultúrákból, minden ünnepnek megvan a régebbi változata amit a pogányoktól vagy a zsidóktól vettek át......egyébként, hogy ma mennyire élnek a vallásos gyökerek arra az jó példa, hogy pl. nálunk ma mindenki kerti munkát vagy hasonlót végzett, én is.....locsolkodás még szomszéd szinten sincs évek óta....pedig vidék.. a mostani hûdenagy és lassan kötelezõ vallásosság(lehetõleg kereszténység) pont az ellenkezõ irányba lökték az embereket......
     Reply to this


Larten (msg) 2312 April 9, 2012, 1:33 p.m.   x
Hogy hogyan jön össze a húsvét, a nyuszi meg a tojás, hát sehogysem.
A husvéthez ezeknek semmi köze sõt mi több, pogány gyökerekkel (is) rendelkeznek;

Link
     Reply to this


tsanyi (msg) 2311 April 9, 2012, 11:35 a.m.   reply to: 2307 x
Itt szerintem jól leírják a vallás szerepét a társadalomban: Link


.....azt hol és ki írta, hogy az értelmiségiek körében több a vallásos?....persze, azokéban igen akik a hatalom közelébe akarnak kerülni hisz a vallással lehet kordában tartani a kevésbé tanultakat.....amennyiben pedig valóban így van az csak a mindenkori értelmiség korlátoltságára utal......
     Reply to this


Larten (msg) 2310 April 9, 2012, 1:52 a.m.   x
Érdekes, az olaszországi Pisa városában is van egy hasonló...:)

     Reply to this


kocosfater (msg) 2309 April 9, 2012, 1:22 a.m.   x
Szeretem a templomokat.
     Reply to this


kocosfater (msg) 2308 April 8, 2012, 12:12 p.m.   x
Link
Jézus szenvedése orvosi szemmel.
     Reply to this


kocosfater (msg) 2307 April 7, 2012, 1:17 a.m.   x
A visszaolvasásaim során,talán az elsõ harmadában volt egy link,amiben tudományosan bizonyitották a "hivõk" értelmiségi megosztását.
Ez arról adott tanulságot,hogy a világ összes vallásában a magasabb értelmiség nagyobb számban hisz "Istenben",mint az alacsonyabb szinvonalon tanultak.
Ez is megér egy "misét",hogy kielemezzük!
A napokban lezajlott eseményekben azt tapasztaltam,hogy még mindig azt gondolják,hogy az emberek alsó régióábol származóak nem értik az események lényegét!
Miért gondolja bárki is azt hogy csak a diplomások önérzetét rombolja a "sumákban"megszerzett jogositvány?
Ma már nem hinném hogy ennyire naivak lennének az "nem mûvelt" emberek sem!
     Reply to this


kocosfater (msg) 2306 April 7, 2012, 12:08 a.m.   reply to: 2300 x
Ez egy valós mondás!-de hétköznapokra is vonatkozik!

     Reply to this


kocosfater (msg) 2305 April 6, 2012, 11:50 p.m.   reply to: 2299 x
Nem azért! De a hozzánk közelállokhoz tiszteletet tanusitok,legalábbis próbálok! Mi ebben az ellenszenves? Ez csak egy kis tolerancia az egymás mellett élés szabájainak tiszteletbentartásában!
Ha már ezt sem tenném meg?-hová jutnék?
Errõl mi a véleményed?
     Reply to this


kocosfater (msg) 2304 April 6, 2012, 11:41 p.m.   reply to: 2298 x
A "kiskapuk " benne vannak az egész életünkben!
A husvéti böjt tiszteletem az /élettársam feleségem/,és azok tiszteletére,akik ezt komolyan veszik!
Kibúvó a hal,/a nyúlról még nem hallottam/-sem gond számomra.
Több napot kilehet birni élelem nélkül,annak ellenére hogy éheznénk.
És valóban nyúl lett a medvék vezére!
A medvébõl maradt a medvehagyma?
     Reply to this


tsanyi (msg) 2303 April 6, 2012, 8:51 a.m.   reply to: 2302 x
áááá, már nem....legalábbis nekem...:))
     Reply to this


kispeti (msg) 2302 April 6, 2012, 8:41 a.m.   reply to: 2301 x
Na, akkor van a nagy baj ! :-))
     Reply to this


tsanyi (msg) 2301 April 6, 2012, 8:39 a.m.   reply to: 2300 x
...és ha éjjal-nappal?.....:))
     Reply to this


kispeti (msg) 2300 April 6, 2012, 8:32 a.m.   reply to: 2299 x
A tojás, ha este kapod, akkor biztatás, ha reggel, akkor kritika ! :-)
     Reply to this


tsanyi (msg) 2299 April 6, 2012, 8:26 a.m.   reply to: 2297 x
Érdekes, pont így vgyok vele......templomba már nem járok, sõt kételkedem állandóan, de a ezt betartom.....miért, talán azért mert jobb több vasat a tûzbe tartani, hátha mégis igazuk van?..:))....épp most ettem sajtot este meg spenót lesz tojással...:)
     Reply to this


CJKrisz (msg) 2298 April 6, 2012, 7:22 a.m.   reply to: 2297 x
Ha a párizsi húsnak számít, akkor én már most reggel buktam. :)))
Én egyébként nem is olyan régen hallottam (vagy a TV-ben láttam), hogy annak idején a keresztény szerzetesek az újszülött, szõrtelen nyulakat nyilvánították "nem húsnak" és azt ették amolyan böjti csemegeként. Már ugye eleve a hal, mint kivétel erõsen gyanús, hogy csak kiskapu, de az, hogy egy nyúl (még ha újszülött is) ne legyen hús csak azért, mert az akkori "hatalom" egyszerûen és önhatalmúan kinyilvánítja, hogy nem az, én már nem nagyon tudom bevenni. Nem kicsit tartom köpönyegforgatásnak azt, ha egy régóta létezõ "szabályon" kényünk-kedvünk szerint gyártunk kiskapukat azért, mert az eredeti rendszer nem tetszik. Hangsúlyozom, azért, mert "nem tetszik" és nem azért, mert "nem jó". Attól, hogy a nyúlra (vagy a halra) azt mondom, hogy az nem hús, az még hús marad. Csak ha már határoztak róla, hogy nem az és mégis azt eszem böjt idején, megnyugtatja lelkemet, hogy nem vétek szabályt. De attól az még hús.
Kicsit olyan az egész, mint a mesében, amiben volt egy medve, meg egy nyúl. Mindkettõ a medvék vezére akart lenni. A nyulat körberöhögték, hogy mit akar õ nyúlként a medvék vezére lenni? Viszont csak neki volt papírja arról, hogy márpedig õ medve. A medvének meg nem volt papírja arra nézve, hogy õ medve lenne. Így lett a nyúl a medvék vezére.
     Reply to this


kocosfater (msg) 2297 April 6, 2012, 6:25 a.m.   reply to: 2296 x
Jöhet bátran,érdekel a végtelen pozitiv és negativ irányban is.
Kellemes husvéti ünnepeket kivánok mindenkinek.!
Én nem vagyok vallásos,de ezen a napon betartom a böjtöt,már csak tiszteletbõl is.
     Reply to this


CJKrisz (msg) 2296 April 5, 2012, 9:25 a.m.   reply to: 2293 x
Szeretnéd, hogy a továbbiakban is írjak mindenféle csillagászattal kapcsolatos áltudományos eszmefuttatásokat, amik tele vannak nem kézzelfogható állításokkal, ennek ellenére korunk tudósai szerint is igazak? :)))
     Reply to this


Macko (msg) 2295 April 5, 2012, 6:53 a.m.   reply to: 2294 x
A hatalommal rendelkezõ részére értettem, ez a pontosítás tényleg fontos. Egyszerû papokból biztos volt rengeteg tisztességes és becsületes lelkipásztor.
Ahogy azonban a Vatikán Isten nevét a hatalomhoz és a világ irányításához használta, az (szerintem) gusztustalan.
     Reply to this


kocosfater (msg) 2294 April 4, 2012, 11:35 p.m.   reply to: 2291 x
A katolikusok között is volt nagyonsok mártir,aki a hitéért az életét is feláldozta. Az "egyháztörténelmet" nem álltalánosithatjuk rémálomnak.
     Reply to this


kocosfater (msg) 2293 April 4, 2012, 11:26 p.m.   x
Visszaolvastam szinte az egészet,és rengeteg értékes és tanulságos hozzászólásokkal találkoztam.
Bizom benne hogy Szandokán figyelõ tekintetét a jövõben is érezni fogjuk.
Azért van egy érdekes "patinája" ennek a fórumnak is,amiért én kedvelem. Bár mostanában kevesebb idõm lesz hozzászólni,de iparkodom nyomonkövetni az eseményeket.
     Reply to this


Bedouin (msg) 2292 April 4, 2012, 8:30 p.m.   x
Ken Follet: Katedrális és az Idõk végezetéig c. regényei adtak némi képet a vallásról ami teljesen hihetõ is, hisz mitõl lettek volna mások az akkori emberek ...
     Reply to this


Macko (msg) 2291 April 4, 2012, 4:11 p.m.   reply to: 2285 x
Elég döbbenetes olvasmány!

A katolikus egyház történelme úgy ahogy van egy rémálom, a valláshoz semmi köze, csak kihasználta azt. :-(((
     Reply to this


Macko (msg) 2290 April 4, 2012, 4:10 p.m.   reply to: 2288 x
Itt sem csak arról lehet.
Bár az utóbbi idõben elszoktam innen, de visszaszokhatok. :-)
     Reply to this


matador (msg) 2289 April 4, 2012, 9:03 a.m.   x
ezek szerint van aktualitása a bibliának.
Ez itt a legjobb nézeteket ütköztetõ fórum.
Köszönöm , hogy ismét élet képes.
     Reply to this


tsanyi (msg) 2288 April 4, 2012, 8:51 a.m.   reply to: 2287 x
Hááát lett egy új valami ahol nem csak a bibliáról lehet beszélni.....
     Reply to this


Yossarian (msg) 2287 April 4, 2012, 8:44 a.m.   x
Az lesz a szép, ha most sikkad el a topik miután visszaköveteltük :)

     Reply to this


Larten (msg) 2286 April 3, 2012, 9:04 p.m.   reply to: 2285 x
Úgy tudom, a 18-19. századi angliában az öngyilkosokat bíróság elé állították, már ha életben maradtak az esetleges sikertelen kísérlet után.
A vád az volt hogy gyilkossági kísérletet követett el anglia egy polgára ellen. De ez anglia és nem dánia.
     Reply to this


tsanyi (msg) 2285 April 3, 2012, 7:33 p.m.   x
Ilyen a hit?...vagy a vakhit?....: Link

........ez talán egy betegség, legalábbis lelki biztosan...
     Reply to this


kocosfater (msg) 2284 April 1, 2012, 12:22 a.m.   x
Visszaállitották a topikot.
Nem lett belõle törölve semmi.
     Reply to this


TomRed (msg) 2283 March 30, 2012, 12:09 a.m.   reply to: 2282 x
Persze, mûködik, csak zártkörû lett. Csak az látja, aki felvette a kedvencek közé vagy egy másik topicban állva átírja 861-re a topic_id számát, majd belép egy Enterrel.
Jó szórakozást hozzá, remélem nem süllyed el...
     Reply to this


lendvai (msg) 2282 March 29, 2012, 10:28 p.m.   x
Nofene, mégis mûködik?
     Reply to this


kocosfater (msg) 2281 March 29, 2012, 7:58 p.m.   reply to: 2280 x
2280 volt utoljára 16,20-kor.
     Reply to this


Bubó Doki (msg) 2280 March 29, 2012, 4:20 p.m.   reply to: 2277 x
Bocs, hogy belevau, de a kerék azért csikorog a kanyarban, mert a nyomtávperem hozzáér a sín belsõ oldalához. Ha megdöntik az ívet, ha nem, csikorog.
Üdv...
     Reply to this


kocosfater (msg) 2279 March 29, 2012, 12:58 p.m.   reply to: 2276 x
Az élmények távlatai 15-20 évre vezethetõk vissza.
Akkor még a villamos is zakatolt.
     Reply to this


tsanyi (msg) 2278 March 29, 2012, 12:57 p.m.   reply to: 2276 x
És annyival kevesebbet is fognak bírni....elõzõ héten volt róla szó, hogy az új metrók megfeleltek a próbáknak és sikerült az elõírt hiba nélküli 4000km-es teszt......errõl kicsit beszélgettek a mûsorban mire szóba kerültek a régi ruszki kocsik is és úgy mellesleg megemlítették, hogy a 70-es években ugyanez a teszt nem 4000km volt hanem 100000km és a ruszki szerelvények hiba nélkül teljesítették....
     Reply to this


kocosfater (msg) 2277 March 29, 2012, 12:56 p.m.   reply to: 2275 x
Ez valóban igy mûködik,és ha a kanyarivek nincsenek rendesen megdöntve,nem tud rácsúszni a megfelelõ átmérõre.
     Reply to this


CJKrisz (msg) 2276 March 29, 2012, 12:44 p.m.   reply to: 2274 x
A jó öreg szovjet szerelvényekben szerintem direkt volt valami erõsítõ, hogy még hangosabb legyen. :))) Bezzeg az új piros Siemens vonatok már valami okos gumibakokon, vagy min ülhetnek, mert azokban már szinte teljesen csend van.
     Reply to this


qqriq64 (msg) 2275 March 29, 2012, 12:43 p.m.   reply to: 2271 x
Úgy tudom azért nincs mert kúpos a kerék és az íveken más átmérö érinkezik a sínekkel kívül és belül.
     Reply to this


kocosfater (msg) 2274 March 29, 2012, 12:41 p.m.   reply to: 2265 x
Ez nem is annyira vicc,hanem egy logikai levezetés.De a zakatolás a sincsatlakozás közötti hõtáguló rések miatt van.

Nekem még nem volt hosszútávú vonatozásra alkalmam,de egy barátom többször vonatozott Mongóliába. Hiába szált le a vonatról még egy napig kattogott a fejében a szerelvény.
     Reply to this


qqriq64 (msg) 2273 March 29, 2012, 12:40 p.m.   reply to: 2270 x
Valami dereng:))))))
     Reply to this


CJKrisz (msg) 2272 March 29, 2012, 12:37 p.m.   reply to: 2268 x
Az bizony. Meg a szövetek roncsolódásáért. Mármint az ózonréteg hiánya. :)
Fincsi kis burok van ám körülöttünk, amit ugyan nem látunk, de megvéd a rideg világûr mindenféle gyilkos hatásától.
     Reply to this


kocosfater (msg) 2271 March 29, 2012, 12:32 p.m.   reply to: 2255 x
Hit nélkül nem lenne értelme élni! A sok öngyilkos azért jut el arra a pontra,mert minden hitéröl lemondott!
Szerintem ez a topik nem akar bizonyitani semmit,és össze sem fogunk veszni. Csak beszélgetünk a "Biblia aktualitásárol".
Ebbe még a vonat zakatolása is belefér,és talán még a csikorgása is. A csikorgás a sinpár pontatlan lerakása miatt van,amit a kanyarokban észlelünk. Miért nincs difimû a vagonon?
     Reply to this


CJKrisz (msg) 2270 March 29, 2012, 12:32 p.m.   reply to: 2266 x
Dehogyis az! Majd én elmagyarázom. Illetve megpróbálom.
Van ugye a vonat kereke. Mondjuk 40cm átmérõjû a futófelületéig. Viszont van ugye a keréknek az a belsõ pereme, ami vezeti a sínen a vonatot. Ha ennél a peremnél mérjük az átmérõt, akkor az mondjuk 50cm. Amikor a vonat halad, akkor az ugye a futófelületen megy, vagyis egy 40 cm átmérõjû kerékkel érintkezik a sínnel. Ha a vonat pl. 80-al halad, akkor ennek a 40cm átmérõjû keréknek érintkezik a felülete a sínnel, vagyis ennek a felülete 80km/h-val halad, vagy mondhatjuk úgy is, hogy a kerületi sebessége 80km/h. Igen ám, de van a keréknek egy olyan része is, ami túllóg ezen a 40 centin, méghozzá az a bizonyos perem, ami 10 cm-el nagyobb átmérõben. Ennek a kerületi sebessége nagyobb, mint 80km/h. Ezen a külsõ peremen ha kijelölünk egy pontot, akkor az a 360 fokos fordulat bizonyos részén a vonathoz képest hátrafelé halad. Bizonyos részén viszont pont hogy siet hozzá képest.
     Reply to this


tsanyi (msg) 2269 March 29, 2012, 12:31 p.m.   reply to: 2268 x
Igazad van! .....én is utálom az üvegházakat, tegnap elmentem néhány mellett Orosháza tájékán és betörtem néhány üvegtáblát...szemetek, üvegházhatás mi!?....csak a haszon érdekli ezeket a krakélereket....:))))
     Reply to this


kocosfater (msg) 2268 March 29, 2012, 12:21 p.m.   reply to: 2254 x
Azért azt tudom hogy az üvegházhatás a felelõs.

Az ózonréteg a bõröm leégetéséért!
     Reply to this


lendvai (msg) 2267 March 29, 2012, 11:27 a.m.   reply to: 2265 x
Óóóóó, ez fáj! :-))))))
     Reply to this


qqriq64 (msg) 2266 March 29, 2012, 11:11 a.m.   reply to: 2263 x
Na jó ez nekem már magas.
     Reply to this


CJKrisz (msg) 2265 March 29, 2012, 10:24 a.m.   reply to: 2264 x
Aki nem ismerné a viccet:

Mitõl zakatol a vonat?

Ahhoz, hogy erre a kérdésre válaszolni tudjunk, meg kell vizsgálnunk a
vonatot. Mibõl is áll a vonat? Van egy mozdony, és van sok - vagy csak egy
- kocsi. Namármost a mozdony ugyanúgy zakatol, mint a vagonok, így elég
csak a vagonokat vizsgálnunk, a mozdonyt el is hagyhatjuk. Ha megnézzük a
kocsikat, akkor ugye mindegyik egyforma zakatolás szempontjából, így elég
egy kocsit megnézni, a többit elhagyhatjuk. De mibõl áll egy vagon? Van egy
felsõ (utas, vagy rakodó) rész, és van az alsó rész, azaz az alváz. A felsõ
rész ugye nem zakatol, tehát ezt elfeledhetjük, elegendõ az alsó részt
vizsgálni. Az alsó rész felépítését tekintve áll egy alvázból, és a
kerekekbõl. Innen az alváz ugye megint nem zakatol, tehát azzal sem kell
foglalkoznunk, elég megnézni a kerekeket. Kerékbõl is van azonban egy vagon
alatt általában 4 pár, melyek mindegyike egyformán viselkedik zakatolás
szempontjából, tehát elegendõ egy párt is megnéznünk, a többivel nem
foglalkozunk. Egy pár kerék felépítését nézzük meg! Áll magából a két
kerékbõl, és van a tengely. A tengely viszont nem zakatol, tehát
elhagyható. Marad két darab kerék, ami viszont megint teljesen egyforma,
így az egyiket elhagyhatjuk. A továbbiakhoz kell egy kis matematika, hiszen
nézzük meg a kereket! Az kör alakú! A kör területét úgy számítjuk ki, hogy
r^2*Pí (r a négyzeten szorozva Pí-vel). A képletbõl a Pí=3,14, ami nem
zakatol, tehát nem foglalkozunk vele tovább. Az r az a sugár, ami mivel
állandó, így megintcsak nem zakatol. Mi maradt meg? Hát a NÉGYZET! És ahogy
ez a négyzet billen egyik oldaláról a másikra, na ATTÓL szól a vonat
kereke!
     Reply to this


CJKrisz (msg) 2264 March 29, 2012, 10:19 a.m.   reply to: 2263 x
Ja és ugye a négyzet miatt zörög a vonat kereke! :)))))))))))))
     Reply to this


CJKrisz (msg) 2263 March 29, 2012, 10:13 a.m.   reply to: 2262 x
Azaz, a kerék. :))) Illetve annak az a pereme, ami a sínen vezeti a vonatot. Annak ugye nagyobb az átmérõje, mint a futófelületnél mért átmérõ, tehát ha kijelölünk rajta egy pontot, akkor az bizonyos szögeket a vonathoz képest hátrafelé tesz meg. Persze 180 fokkal továbbfordulva meg már ugyanannyival elõbbre jár. :)
     Reply to this


lendvai (msg) 2262 March 29, 2012, 10:10 a.m.   reply to: 2260 x
Ja, a kerekek adott pontjai adott pillanatban, ha a vonat a vonatkoztatási pont. :-))) No meg a pincér a büfékocsiban, ha hátrafelé ballag :-))))) De ha rosszul gondolkodtam, kíváncsi vagyok :-)))
     Reply to this


qqriq64 (msg) 2261 March 29, 2012, 10:08 a.m.   reply to: 2260 x
Nem, nem tudom.
     Reply to this


CJKrisz (msg) 2260 March 29, 2012, 9:42 a.m.   reply to: 2259 x
És a rakétákat is az Egyenlítõhöz közeli földrajzi szélességekrõl (Florida, Francia Guyana) indítják, hiszen itt kapásból van egy közel 450m/s kezdõsebessége. Kivéve az oroszokat, akik Bajkonurból nyomják. :)

Egyébként ha már vonat: azt ugye tudjuk, hogy a vonatnak mindig van olyan pontja (illetve több is), ami a vonattal ellenkezõ irányban halad? :))
     Reply to this


lendvai (msg) 2259 March 29, 2012, 9:31 a.m.   reply to: 2258 x
Annyi érdekesség még, hogy a gömb ugye a tökéletes forma, a Föld viszont kissé lapos a tengely körüli forgás okozta centrifugális erõk miatt. Ugyanezen erõ miatt mutatunk a mérlegen kevesebbet, ha az Egyenlítõ környékén kolbászolunk. Persze normál mérleggel ezt nem tudjuk mérni, de számítható. Ugyanígy, ha egy vonat azon a környéken a Föld forgásirányával megegyezõ irányba halad, kisebb súlya (nem tömege!) van, mint amikor a forgásiránnyal ellentétesen halad.
     Reply to this


CJKrisz (msg) 2258 March 29, 2012, 9:22 a.m.   reply to: 2257 x
Ez így van, ahogy leírtad. Az ellipszis alakú pálya tartja fenn (hellyel-közzel) azt a lendületet, amit a kialakulás idején az ütközésekbõl összeszedett.
A Föld tengely körüli forgása pedig tisztán lendület, amit a Hold és a Nap is lassít. Ez a forgás megállni nem fog soha, csupán kötött lesz a Nappal, Pont úgy, mint a Föld-Hold között. A Holdnak nem azért látjuk mindig ugyanazt a felét, mert nem forog a tengelye körül, hanem azért, mert pont annyi idõ alatt fordul meg egyszer, mint amennyi alatt egyszer megkerüli a Földet. Valamikor sok év múlva a Föld és a Nap között ugyanilyen viszony lesz: annyi idõ lesz a Földön egy év, mint egy nap; annyi idõ alatt fordul majd meg egyszer a tengelye körül, mint amennyi alatt egyszer körbeér a Nap körül. Számítósok szerint a kialakulás idején kb. 17 óra volt egy nap. Ez lassult le mára kb. 24 órára. Ne feledjük, hogy itt óriási lendületrõl van szó, amit közvetlen fizikai kapcsolat révén semmi nem lassít.
     Reply to this


lendvai (msg) 2257 March 29, 2012, 8:30 a.m.   reply to: 2256 x
A Nap körül a gravitációs erõ hajszolja, olyan módon, hogy a pálya nem kör, hanem ellipszis alakú. A Nap nem középen van, hanem az ellipszis egyik gyújtópontjában, mondhatjuk úgy is, hogy az egyik csúcshoz közelebb. A tömegvonzás törvénye alapján két test, ha tömeggel rendelkezik, akkor vonzza egymást, minél közelebb van egymáshoz, annál nagyobb erõvel. A Föld így egyre gyorsulva közeledik a Nap felé, ha most a Naptól legtávolabbi ponttól indulunk el. A távolság egyre csükken, a vonzóerõ, ezáltal a gyorsulás és a sebesség egyre nagyobb. Amikor a legközelebb "süvít el" a Nap mellett, azt várhatnánk, hogy elrepül a francba, mint a parittyából kilõtt kõ. De ekkor a vonzóerõ már olyan nagy, hogy szépen visszarántja, majd a maradék lendület visszaküldi az ellipszis másik vége felé. Arrafelé folyamatosan nõ a távolság, ezáltal csökken a vonzóerõ, de a sebesség és ezáltal a lendület is, míg eljut abba a pontba, hogy elfogy a lendület és a csökkent vonzóerõ szépen visszafordítja és kezdõdik minden elölrõl.
A saját tengely körüli forgás miértjére nem emlékszem, utána kell nézni, de szerintem Krisz majd elmondja :-)))
     Reply to this


qqriq64 (msg) 2256 March 29, 2012, 7:57 a.m.   reply to: 2254 x
Krisz.
Ugye addig eljutottunk hogy a föld kb 4,6milliárd éves. Mi az az erö ami ennyiszer képes körbezavarni a nap körül meg még 365x4,6 milliárdszor a saját tengelye körül? Honnan nyeri az energiát?
     Reply to this


afis (msg) 2255 March 29, 2012, 7:57 a.m.   x
Sziasztok!

Beleolvastam picit a hozzászólásokba. 2 dolog ami szerintem fontos, ha nem akartok hajba kapni:

1/ mindkét tézis elfogadásához hit szükséges (aki azt gondolja hogy az ateizmushoz nem, nagyon téved), márpedig ha ennek a topiknak az a célja hogy tudományosan bizonyítson, akkor ez elég reménytelen.
2/ ha ezt elfogadjuk,következik belõle hogy a hitvitáknak nem sok értelme van (mivel nem lehet bizonyítani). KB olyan mint az oviban mikor arról veszekednek a delikvensek hogy kinek erõsebb az apukája (bocsi, annál is rosszabb, mert az ha összeverekednek az rögtön kiderül).

A fentiek logikus következtetések, de történetesen megtalálhatóak a Bibliában is.

Peace:

Robi     Reply to this


CJKrisz (msg) 2254 March 29, 2012, 7:23 a.m.   reply to: 2250 x
Az ózonréteg sérülésének nincs túl sok köze felmelegedéshez, vagy lehûléshez. Legfeljebb több káros sugárzás éri el a bolygófelszínt, de attól se melegebb, se hidegebb nem lesz.
     Reply to this


kocosfater (msg) 2253 March 28, 2012, 10:43 p.m.   x
Én pihizni térek,legyen szép álmotok!
     Reply to this


kocosfater (msg) 2252 March 28, 2012, 10:21 p.m.   reply to: 2245 x
Ha csak az elmult 50 év változásait nézem,már sok negativ dolgot lehet felfedezni a légkörváltozásban. Én napimádó voltam,és minden évben barnára süttettem magam. És még napozni is kifeküdtem azért hogy egyformán érjen minden szögbõl. Idõvel annyira megnõtt az ÚV-sugárzás,hogy a bõrõm egy része foltos lett. Azóta nem napozom,csak ha muszáj.
Azt hogy a piramisokat magyarok épitették? A most ott élõ emberek elõdjei biztosan nem!
     Reply to this


lendvai (msg) 2251 March 28, 2012, 9:55 p.m.   reply to: 2247 x
Mindenhol vannak elmeroggyantak. Elméleteket könnyû gyártani, megfelelõen tálalva abszolút hihetõnek is tûnhet. De a magam részérõl ilyen jellegû forrásokból nem tudnék hinni benne.
     Reply to this


kocosfater (msg) 2250 March 28, 2012, 9:42 p.m.   reply to: 2237 x
Ezt túlzottan nagyléptékû megfogalmazásnak tartom. Elég csak annyi,hogy nagyobb mértékben megsérül az ózonréteg,esetleg becsapódik egy "kissebb kõzet". Már nem magamra gondolok a globális felmelegedésre vonatkozóan,mert én utálok fázni,hanem az unokáimra és dédunokáimra.
Már nem tudom hol olvastam,de magyar tudós nyilatkozta,hogy a magyaroknak csak jól jöhet a mediterrán éghajlat! Elképesztõ!-még számomra is,pedig egyszerû "parasztlegény"vagyok.
     Reply to this


Felhokep
Hirdetések
Member count: 26786